Snart gøy å se på Viking?

Nå er det på tide å komme seg tilbake til kamp på Stadion.

TREKKER FOLKET TILBAKE? Når Viking vinner hjemme igjen og spiller bra, blir det kanskje flere tilskuere i den gamle fotballbyen Stavanger. FOTO: Tommy Ellingsen / Scanpix.
TREKKER FOLKET TILBAKE? Når Viking vinner hjemme igjen og spiller bra, blir det kanskje flere tilskuere i den gamle fotballbyen Stavanger. FOTO: Tommy Ellingsen / Scanpix.Vis mer

EN snau halvtime før slutt gjorde Viking-sjef Åge Hareide akkurat det han er greit betalt for å gjøre; han brukte den lange trenererfaringen sin til å forandre rytmen i enda en hjemmekamp som var i ferd med å skli rett i grøfta for en sliten fotballby:

•• Ut med en litt uerfaren spiss og inn med en midtbanespiller med tyngde.

Det trekket snudde dette oppgjøret for Viking, ga et nervøst hjemmelag følelsen av å lykkes i en toppkamp og sikret en ny mulighet for å fylle Stadion igjen.

Akkurat det fortjener både spillerne og treneren.

går det an å innrømme at det var litt mer enn byttet som gjorde at den skjøre 1 - 0 ledelsen holdt tida ut. Dette var ikke coaching i verdensklasse; bare i Stavanger-klasse. Men sammen med en solid tverrligger og høyrehånda til en spenstig Jarstein var det akkurat nok.

Med King Osei Gyan på banen fikk Viking de ekstra pasningene laget trengte for å bryte et sammenhengende Molde-press. Det ble et par ok angrep igjen, til og med en god målsjanse og mye mer håp om at dette laget kan bli ganske bra i løpet av sesongen.

Det hadde i så fall vært fint for Tippeligaen.

FOR Viking er alle sine bomkjøp til tross fortsatt blant de flinkeste i rekrutteringsklassen. La gå at danske Martin Ørskov er tydelig på plass sentralt på banen for å binde sammen et ungt, lovende lag som de siste sesongene egentlig aldri har kommet lenger enn det:

•• Med syv rogalendinger i startoppstillingen representerer  klubben den klokeste løsningen for å få en jevn kvalitetshevning i norsk toppfotball.

Desto viktigere å få både publikum og poeng i løpet av 2012.

SÅPASS bevegelig og pasningssikkert som laget framstod helt til 1 - 0 målet er det håp om det.

I denne perioden ga det ganske direkte spillet med fine vendinger mot kantene et bra trykk på seriemesterne. Molde-forsvaret ble for det meste liggende i sin egen boks, og slet slik naturlig nok med å få fram de raske backene sine offensivt.

Scoringen forandret alt. Overraskende nok i gjestenes favør. For med en så viktig seier i sikte, viste Viking-spillerne at de langt fra er vant til å vinne store kamper. Bevegelsen stoppet, trykket forsvant og vips var det meste ute på banen like trist som de dype sørgerendene med tomme plaststoler på Viking Stadion. Akkurat da var det mulig å forstå hvorfor sporten sliter med populariteten i den game ærverdige fotballbyen Stavanger.

I STEDET endte det altså med et sjakktrekk fra benken og kontakt med tabellteten.

Det siste får så være etter bare fire serierunder. Foreløpig er det langt viktigere at Viking beholder kontakten med sitt spillende jeg. Dette er et ganske godt utrustet offensivt lag som trives best med å føre kamper. Martin Ørskovs blikk og pasningsfot gir et solid bidrag til det, men han dekker ikke større rom enn at King Osei Gyan muligens bør få fortsette i nærheten av ham. Det gir i hvert fall laget mer gjenvinningskraft til å beholde ballen lenger.

KANSKJE kommer også lovende Valon Berisha snart i form? Ennå blir det for få sjanser ut av alt det bra pasningsspillet fordi Valon er upresis og ujevn som bindeledd øverst på midtbanen. Samtidig er det mangeårige spissproblemet heller ikke løst, og da kan kan like gjerne 19-åringen testes helt på topp.

Det er i hvert fall der vi helst vil ha Viking.