RIKTIGE VINNERE? Stadig tøffere kontroll er i ferd med å gi en renere langrennssport. Foto: ARNT E. FOLVIK.
RIKTIGE VINNERE? Stadig tøffere kontroll er i ferd med å gi en renere langrennssport. Foto: ARNT E. FOLVIK.Vis mer

Snart hvit som snø?

Langrenn er i ferd med å rense vekk doperne.

I DE FLESTE store idretter er ingenting bedre enn en skikkelig overraskelse på resultatlistene fra årets største konkurranse. Tour de Ski mangler nye navn i toppen både hos gutta og jentene, og gleder oss med det:

•• For i langrenn har de største overraskelse for ofte vært skikkelig dårlig nytt.

Tyskeren Johann Mühlegg sitt vanvittige tempo på vei ut av OL-stadion i 2002 viste seg bokstavelig talt å være en spansk en, bak estlenderen Andrus Veerpalu sin unike evne til å finne formen til de rette anledningene skjulte det seg veksthormon og køen av russiske jenter i verdenstoppen på 1990-tallet hadde visst først vært innom det lokale apoteket.

Nå er tetstriden oversiktlig takket være sportens egen kontroll.

DEN internasjonale langrennssporten har tatt et godt tak i sitt eget dopingproblem. Før denne sesongen la skiledelsen fram de gjennomførte tiltakene mot verdenseliten. Det dreide seg blant annet om 118 EPO-tester, 46 blodtester og 124 tester til utøvernes blodpass; alt sammen gjort i løpet av treningsperioden fra sist sommer og høst.

For de fleste av oss gir det sjelden mening å se på slike tall fra skrytelista. Det er resultatlistene som helst forteller hvor sunn konkurransen er, og nå ser de riktig bra ut.

RUSSERNES PLASSERINGER er det beste eksempelet på det. Den systematiske dopbruken blant de russiske langrennsjentene har egentlig vært sportens største problem. Dette vinterlandet har flest aktive løpere i verden og dermed talenter nok til å dominere i sporet både med og uten dop.

At russerne er i ferd med å velge det siste alternativet, er godt nytt. Men endringen har ikke kommet av seg selv. Seinest for to år siden bøtela det internasjonale skiforbundet (FIS) Russland med en million kroner på grunn av de mange dopingavsløringene. Etterpå har russernes egne antidopingmyndigheter fått stadig bedre kontroll. Alt lesbart på resultatlistene.

FOR DER  de russiske herreløperne i kraft av den imponerende bredden følger tett etter Dario Cologna og Petter Northug med 5 av de 15 beste løperne i Tour-sammendraget, har de mange dopingavsløringene ribbet jentelaget for toppkandidater. Sammenlagt har de ingen løpere blant de 15 beste.

På samme vis mangler de mest krevende enkeltetappene i denne touren slengere i toppen. Risikoen for å bli tatt begynner å bli for stor. Særlig blodpasset ser ut til å fungere. Foreløpig er ingen stengt ut fra konkurransen på grunn av for høye blodverdier. Nettopp disse verdiene stoppet russiske Maxim Vylegzhanin i fjorårets tour.

Dette er imidlertid ikke ensbetydende med dopbruk. Slik fikk Vylegzhanin seinere gå ski-VM i Oslo med suksess. Der ble derimot løpere fra Armenia, Kazakhstan, Hvite-Russland og Ukrainia stoppet; alle land fra det gamle dopbeltet i Øst-Europa.

er jukset jevnere fordelt, men altså på retur fra langrennssporet.

 "Hvit som snø" heter opprydningskampanjen i sporten. Den er garantert ikke i mål, men i mellomtida går det an å glede seg over stadig sunnere resultatlister.

Dopingondet er til å stoppe bare den enkelte idretten vil nok.