JUBEL: Manchester City kunne juble etter at Premier League-tittelen ble sikret i går - men nå venter City-eier sjeik Mansour på avgjørelsen om hvilken dom City ilegges for brudd på økonomisk fair play-reglene. Foto: AP Photo/Tim Hales
JUBEL: Manchester City kunne juble etter at Premier League-tittelen ble sikret i går - men nå venter City-eier sjeik Mansour på avgjørelsen om hvilken dom City ilegges for brudd på økonomisk fair play-reglene. Foto: AP Photo/Tim HalesVis mer

Snart kan City-sjeiken sette kaka i halsen

Kan kastes ut av Champions League.

(Dagbladet): Korkene spratt i hele går kveld i den lyseblå delen av Manchester.

Feiringen av ligamesterskap nummer to på tre år fortsetter med City-parade gjennom Manchesters gater i kveld. Minst 100 000 mennesker er ventet til en hyllest av Citys spillere og trenere i åpen buss.

Også Citys eier Mansour bin Zayed Al Nahyan i De forente arabiske emirater er i festhumør og inviterer brødre og sjeiker på kakefest i lyseblått i Abh Dhabi.

Men plutselig kan feste stilne voldsomt både i Manchester og i Abu Dhabi.

Brøt reglene Det er ventet at Uefa i løpet av dagen eller kvelden offentliggjør hvilken dom City ilegges for brudd på økonomisk fair play-reglene.

Det europeiske fotballforbundet ønsker å straffe City på flere måter. Klubben må klare seg med en 21-mannstropp i i neste års Champions League og må ut med en rekordbot på en halv milliard kroner. I tillegg er City påtvunget å holde lønnsbudsjettet nede.

City har motsatt seg sanksjonene, og fikk til slutten av forrige uke på å godta straffen. Fristen ble så forlenget over den siste Premier League-helgen, som endte med ligatittel.

Årsaken til at City reagerer kraftig på Uefa-straffen er enkel: City trodde de hadde klart å følge fair play-reglene mellom 2011 og 2013.

Så kom Uefas revisorer inn og og brukte knallrød penn på flere store City-fradrag.

Selger image og kunnskap Daily Mail skrev i går at det er Citys salg av imagerettigheter for en kvart milliard kroner som skaper trøbbel. Ingen andre klubber har prøvd noe liknende og kjøper er ukjent.

Derimot skal sponsoravtalen med flyselskapet Etihad, for navn på stadion og drakt, være klartert på tross av svimlende 350 millioner kroner i årssum.

Men også salget av «kunnnskaps- rettigheter» til Citys søskenklubber i USA og Australia er Uefa-underkjent.

Dermed fikk City nesten en halv milliard mindre i uefa-godkjente inntekter, og klarte dermed ikke kravene. Regnskapsbruddet fikk drastiske følger for Citys regnskap de tre siste årene, for når reglene er brutt kan en klubb ikke trekke fra lønnsutgifter på avtaler signer før høsten 2010.

Slik ble de lyseblås regnskap hos Uefa fryktelig stygt, ifølge Daily Mail ble tapsgrensen smadret med over en milliard kroner.

Teller bøtene Det skal være grunnen til at Citys bot ble en halv milliard, mens franske PSG slipper unna med 40 prosent og 200 millioner - på tross av at også klubbens Qatar-avtale til 1,6 milliarder årlig ble flagget av Uefa.

Så er det ytterligere spørsmål som er ubesvart: Kommer Uefa-boten på en halv milliard til å telle i framtidige fair play-regnskap for City?

Dessuten er det spørsmålene agenter og stjernespiller stiller: Får jeg spille Champions League med City når bare 13 «utlendinger» får være med?

FEIRET: Manchester City-kaptein Vincent Kompany løfter Premier League-trofeet. Foto: REUTERS/Nigel Roddis
FEIRET: Manchester City-kaptein Vincent Kompany løfter Premier League-trofeet. Foto: REUTERS/Nigel Roddis Vis mer

City og Uefa har forhandlet i flere uker om en straff klubben kan leve med, skrev Daily Telegraph før helgen. Dersom City formelt ikke aksepterer Uefas sanksjon vil beslutningen om endelig straff tas av et nytt Uefa-panel.

Der kan City straffes enda hardere, blant annet med utestengelse fra Champions League. Dommen er da endelig uten ankemulighet. Den siste siste sjansen for klubben vil da være å ta saken til Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne.

Kan bli kastet ut Men da risikerer både klubb og forbund at løsningen trekker ut mot Champions League-start.

Dessuten risikerer City stadig at Uefa tar tar fram pisken, mener en framtredene fotballjurist Independent har snakket med.

- Det virker logisk at du får en mildere straff hvis du forhandler med de som håndhever regelverket. Det er fordelen med å bli enig med dem. Hvis du motsetter deg straffen, og hvis bruddet er grovt kan du risikerer hvilken som helst straff. Det kan være utkastelse fra Champions League, sier Daniel Geey i Field Fisher Waterhouse.