Snart kan hvem som helst bli fotballagent uten å ta eksamen

- Åpner for «cowboyhelter», mener Per A. Flod.

SKEPTISK: Leder i Agentforening, Per Arne Flod, tror det blir vanskeligere for fotballspillere å finne agenter med riktig kompetanse når lisenskravet avvikles. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
SKEPTISK: Leder i Agentforening, Per Arne Flod, tror det blir vanskeligere for fotballspillere å finne agenter med riktig kompetanse når lisenskravet avvikles. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): 1. april 2015 innføres et nytt reglement for fotballagenter. Der det i dag er krav om å ha lisens fra de respektive, nasjonale forbundene, åpnes det fra og med neste år opp for at man bare trenger å registrere seg i en database. Dermed avvikles også ordningen med en eksamen for å få agentlisens.

Faktisk blir det vi i dag kaller fotballagenter historie. Det nye er «mellommenn», av FIFA kalt «intermediaries» på engelsk. 

- Utgangspunktet etter FIFAs reglement er at alle som vil kan operere som mellommenn, etter å ha avgitt en erklæring og registrert seg hos det nasjonale forbundet, sier Espen Auberg, som er juridisk fagansvarlig i Norges Fotballforbund. 

For å jobbe som agent/mellommann trenger du dermed ikke lenger å være lisensiert. Om du oppfyller kravene, som i stor grad handler om at du ikke er inhabil, ikke promoterer betting/gambling på fotballkamper, samt har et rent rulleblad, trenger du bare å skrive en egenerklæring og sende inn registreringsskjema til ditt nasjonale fotballforbund. 

Mindre honorar Endringene ble vedtatt på FIFA-kongressen i juli, og for kort tid siden fikk Norges Fotballforbund oversendt det nye regelverket. Nå jobbes det iherdig med å få det 26 sider lange dokumentet oversatt til norsk, samt å ta stilling til punktene som Fotballforbundet har mulighet til å justere på i forhold til FIFAs retningslinjer.

Ett eksempel på sistnevnte, altså punkter som er anbefalinger snarere enn fastlagte befalinger, er punkt nummer sju i «mellommann-reglementet», som omhandler honorarer. 

Tidligere har det fra FIFA-hold blitt anbefalt at agenter får maks 5 prosent av en spillers årlige bruttogrunnlønn når de forhandler på en spillers vegne, eller maks 5 prosent av en overgangssum når agenten forhandler på vegne av en klubb.

Dette er nå senket til 3, men NFF har altså muligheten til å regulere det selv. 

Espen Auberg i NFF forteller at de er tidlig i prosessen, og at det fortsatt er mye som må gjøres. 

- Mye ligger fast fra FIFA, men så er det også åpninger for å gjøre endringer. De klubbene, agentene og spillerne som har representasjonstavtaler som strekker seg lenger enn 1. april, må selv vurdere om disse fortsatt skal gjelde etter at det nye reglementet er trådt i kraft, sier Auberg til Dagbladet. 

Planen er å få regelverket godkjent i Forbundsstyret rundt nyttår, i god tid før det innføres 1. april neste år. 

Misfornøyd Flod Bakgrunnen for at FIFA ønsker endring i dagens struktur er at de vil komme til livs at agenter stikker av med mye av pengene i fotballen.

Det skal rett og slett bli enklere og mindre kostbart å bytte klubb.

- Det er mitt inntrykk at dette ikke er et stort problem i Europa, men kanskje først og fremst i Sør-Amerika, hvor agenter har mye makt, og tar store deler av overgangssummene. Planene til FIFA er at det med et enklere system, og en lettere måte å finne mellommenn på, skal gå mindre i lommene på agenter, og mer til fotballen, sier Auberg. 

Leder i Agentforeningen og mangeårig lisensiert fotballagent, Per Arne Flod, sier han skjønner FIFAs problem, men synes ikke løsningen er den riktige. 

- Jeg er helt enig i at noe må gjøres, for det er helt på det rene at lisensordningen hittil har fungert mot sin hensikt. I mange land er det veldig enkelt få lisens, til og med uten å ta eksamen. Så får man et stempel som lisensiert agent og et skinn av seriøsitet. Samtidig er ikke oppfølgingsapparatet til FIFA godt nok, noe som gjør det altfor lett å drive kriminelt for de største skurkene, sier Flod til Dagbladet. 

Krever mer kontroll For ordens skyld: Det er ingenting som heter «FIFA-agent». FIFA bare krever, i det gjeldende regelverket, at alle fotballagenter skal være lisensierte. Det er de nasjonale fotballforbundene som håndterer lisensutdelingen. 

Men Per Arne Flod er altså ikke fornøyd med løsningen Det internasjonale fotballforbundet nå har kommet fram til.

- Nå kommer nok mange cowboyhelter til å prøve seg i bransjen, fordi de tror det er enkelt, og en fin måte å tjene raske penger på. Dette er først og fremst leit for spillerne, at det dukker opp folk som egentlig ikke kan det de driver med. Her i Norge har vi jevnlig folk oppe til agenteksamen, men det er nok bare én av ti som blir aktive fotballagenter. 

- Hva mener dere bør gjøres? 

- FIFA må heller kontrollere mye mer. Ikke hvem som blir agenter, men hva de gjør. Intensjonen er god, men de skjønner ikke helt hvor landet ligger når de skal senke honoraret fra fem til tre prosent. Det er egentlig veldig dårlig betalt, og blir nesten som å øke skattelegginga av ærlige mennesker som tjener lite fra før, sier han.

- Man må legge opp kontrollrutiner. FA har forstått dette, og har lagt opp et utrolig kontrollapparat rundt spilleroverganger for å fange opp illegal pengestrøm. Følg penga så finner du som regel ut hva som skjer.

- John var noe spesielt Selv har Flod tjent godt på agentvirksomheten, da hovedsakelig på tiden han hadde John Carew som klient. Men han understreker at et slikt «kommersielt objekt» som Carew var, er veldig sjelden vare.

- Man må være klar over følgende: John er noe helt spesielt i norsk fotball. Han er den største stjerna vi har hatt de siste 40-50 årene kommersielt. Den som har vært mest interessant for verden. Dermed blir også betalingen for John, når det gjelder overganger, av en helt annen verden, sier Flod.

Han peker også på at det er en helt annen verden norske agenter opererer i i dag. Det vil ikke være snakk om svimlende pengesummer knyttet til dagens norske spillere, og derfor vil honorar-reduksjonen være feil grep.

JOBBER HARDT: Espen Auberg og NFF skal oversette og implementere det nye regelverket. Foto: NTB Scanpix
JOBBER HARDT: Espen Auberg og NFF skal oversette og implementere det nye regelverket. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Om man skal selge en spiller fra Vålerenga til Viking, eller fra Brann til en 2. divisjonsklubb i Frankrike. Det blir ikke det samme. Og det er den kategorien spillere vi handler med om dagen. For å få det til å i det hele tatt gå rundt må du selge fem sånne spillere i året, sier han.

NISO likte eksamen Flod sier han og resten av Agentforeningen har kommet med tydelige innspill til Norges Fotballforbund. Espen Auberg bekrefter dette, og sier de har forståelse for synspunktene, men at de er såpass tidlig i prosessen at de ikke kan si noe om hvorvidt de har mulighet til å ta ønskene til følge. 

En annen som har vært i kontakt med Fotballforbundet er NISO-leder Joachim Walltin, som representerer spillerne. Han kjenner ikke detaljene i det nye regelverket, men sier han har fått med seg hovedtrekkene, uten å gjøre seg opp en klar mening. 

- Ikke alle har vært fornøyde med agentordningen slik den har vært. Samtidig har vi vært positive til at det har blitt stilt et krav i form av en eksamen, selv om det kanskje ikke fungerte helt i praksis. Det viktigste er at de som opererer i markedet følges opp og kontrolleres, sier Walltin til Dagbladet.

AVVENTER: Joachim Walltin i NISO er enig i at noe må gjøres, men usikker på hva. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB Scanpix
AVVENTER: Joachim Walltin i NISO er enig i at noe må gjøres, men usikker på hva. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB Scanpix Vis mer