Snart kaptein for Norge

Armen han la rundt Daniel Braaten og den uoppfordrede peptalken han holdt i pausen gir John Carew (26) stø kurs. Til kapteinsjobben for Norge.

Kommentar: Pappa John som kaptein

OSLO (Dagbladet): -  Slik John er i ferd med å utvikle seg både på og utenfor banen, er ikke det utenkelig, sier Stig Inge Bjørnebye.

-  Alt han har gjort her nede har vært veldig bra.

For litt over halvannet år siden, da Åge Hareide dro og besøkte John Carew i Roma, var det svært få som ville ha den utskjelte spissen på det norske landslaget. Han var ikke typen - han var bare seg sjøl. Men armen han la rundt Daniel Braaten da RBK-ferskingen måtte hoppe inn for Steffen Iversen etter få minutter lørdag kveld, og oppmuntringen han ga «lillebror» gjennom denne gode gesten, forteller at John Carew har følelser langt ut over seg sjøl.

Og at han er villig til å dele dem for lagets beste.

-  Et veldig godt bilde på slik John er blitt, sier Stig Inge Bjørnebye.

-  I dag framstår han eksemplarisk på alle måter.

Skaper trygghet

 «BRØDRE»:  John Carew (t.h.) truet de slovenske råtassene med å sende «lillebror» Daniel Braaten på dem. I framtida ser Carew for seg kapteinsjobben i laget. Foto: Arnt E. Folvik
«BRØDRE»: John Carew (t.h.) truet de slovenske råtassene med å sende «lillebror» Daniel Braaten på dem. I framtida ser Carew for seg kapteinsjobben i laget. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

-  Jeg ville bare at Daniel skulle føle seg trygg, sier John Carew om oppmuntringen han ga Daniel Braaten på terskelen til hans første VM-kamp.

-  Jeg sa at det ikke var farlig og at dette også bare var en fotballkamp. Og så ble det som det ble - Daniel jobbet for to.

-  Jeg synes nesten synd på de forsvarsspillerne han ga juling.John Carew ble etter hvert så imponert over sin blodsbror at han brukte Daniel Braaten som en trussel overfor slovenerne. Da han sjøl fikk en av mange smeller, fortalte han den slovenske stopperen at hvis det skjedde én gang til, så ville han sende «lillebroren» sin på ham.

Og slik ga han også Daniel Braaten trygghet og ekstra entusiasme.

Alle som så kampen så at det virket.

Hareide imponert

De av oss som var i nærheten av Åge Hareide etter kampen, merket at det hadde satt spor. Og spesielt var Norges landslagstrener imponert over det lederskapet Lyon-spissen viste i pausen.

-  Jeg gjorde det ikke av noen spesiell grunn, sier John Carew til Dagbladet.

-  Jeg tenkte ikke på rollen min - jeg gjorde det fordi jeg tror det er viktig. Og det handler om engasjement og at jeg liker å snakke med spillerne.

Det kommer jeg til å fortsette med.

Før i verden ville John Carew vært gutteaktig oppesen etter forestillingen han leverte i Celje lørdag kveld. I går var han mest opptatt av å legge kampen bak seg. For på onsdag er det Skottland - og den kampen skal også vinnes. Fordi VM-drømmen er blitt sterk.

-  Vinner vi den kampen også, har vi store muligheter, sier John Carew.

-  Derfor blir det viktig med riktig fokus de neste dagene.

I krigen for trenerne

John Carew snakker om trenerduoen Åge Hareide og Stig Inge Bjørnebye som lederskikkelser man gjerne går i krigen for. Han sier spillererfaringen deres er med på å få hele laget til å slappe av - de vet hvordan en fotballgarderobe fungerer. Hvilket vil si at det per dags dato trykkes på de riktige knappene i det norske landslaget.

Og at humør og alvor går hånd i hånd.

Likte følelsen

-  Ingen ting er falskt, sier Carew.

-  Og tonen er positiv og helt perfekt. Men det er ikke bare smil - Åge Hareide har baller, også. Og når det trengs, er de store.John Carew luktet på kapteinsbindet da Norge juni-øvde til seier over Sverige på Råsunda. Han innrømmer at han likte følelsen. Men noe tema er det ikke - han har god tid. Og etter 49 landskamper og 13 scoringer begynner han å få erfaring.

Ikke så enkelt

-  Jeg har ikke tenkt så veldig mye på det, sier han.

-  Og det er jo ikke så enkelt for spisser. Men hvis Åge gir meg det, tar jeg gjerne imot. En gang i framtida.