Snart må Northug møte i retten: - Vi tror det skal gå bra

Coop om påkjenningen som venter Northug.

MÅ I RETTEN: Petter Northug er for tiden på treningsleir i italienske Livigno, hvor han samtidig må belage seg på å møte i retten etter fyllekjøringen i mai. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MÅ I RETTEN: Petter Northug er for tiden på treningsleir i italienske Livigno, hvor han samtidig må belage seg på å møte i retten etter fyllekjøringen i mai. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

(Dagbladet): 4. mai våknet Petter Northug opp på en glattcelle i Trondheim-politiets varetekt. Ikke lenge etter mottok resten av Norge nyheten om at landets kanskje største idrettsstjerne hadde kjørt i fylla, krasjet bilen i et autovern og forlatt en skadet kamerat i passasjersetet.

Fire måneder og fem dager seinere må Mosvik-gutten snart møte i Sør-Trøndelag tingrett for å få straffen sin. I går ble det klart at saken er oversendt statsadvokaten, som vil bestemme den endelige påtalebeslutningen. Sannsynligvis vil det skje innen et par uker.

Massiv påkjenning Når rettsaken finner sted, er vanskeligere å anslå. Det avhenger i stor grad om det blir hovedforhandlinger eller en mindre tidkrevende tilståelsessak.

Det som derimot er ubestridelig, er at medieoppbudet vil være enormt når Northug møter i retten. Coop sponser det tidligere langrennsesset med rundt ti millioner kroner i året, men de frykter ikke at den totale påkjenningen vil bli så stor at det går ut over prestasjonene i skisporet.

- Vi håper Petter ikke lar seg forstyrre så mye av det. Det tror vi heller ikke. Vi vet han er flink til å fokusere på det han skal. Han har et eget støtteapparat som er rundt ham, så vi tror det skal gå bra, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Paus til Dagbladet.

- Ikke bekymret Talskvinnen forteller at Coop informeres forløpende om utviklingen i saken, uten å ville utdype hvilken informasjon de har mottatt fra «Team Northug». Paus legger likevel ikke skjul på at Coop ser frem til at saken avsluttes.

- Vi er opptatt av at Petter skal ha de beste mulighetene til å trene og jobbe med det han skal. I den grad det er et forstyrrende element, ønsker vi selvfølgelig det. Nå tror jeg han klarer å jobbe med det han skal uansett, så jeg er ikke bekymret, for å si det sånn, sier Paus.

Verken Northugs advokat eller manager ville uttale seg om gårsdagens bevegelse i saken, mens trener Stig Rune Kveen ikke besvarte Dagbladets henvendelser. Et av spørsmålene som står ubesvart, er hva det betyr at Sør-Trøndelag politidistrikt ikke sendte saken direkte til tingretten, men via statsadvokatens kontor.

- Kan ikke spekulere Påtaleinstruksen inneholder imidlertid detaljerte regler om når statsadvokaten skal involveres og ikke.

En bestemmelse forteller at om saken har særlig stor allmenn interesse, så skal den innom statsadvokaten. Noen saker skal også oversendes rutinemessig etter pålegg fra statsadvokaten, som overordnet påtalemyndighet.

- Det er mange alternative grunnlag for at en sak sendes statsadvokaten og dette gir ikke mulighet for å spekulere verken i sakens alvorlighetsgrad eller hvilket spor den skal behandles i, understreker nestleder og tingrettsdommer Berit Solseth ved Sør-Trøndelag tingrett overfor Dagbladet.