Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Snart norske juksere på parketten?

Michael Rasmussen er populær hos danske TV-seere. Hadde vi møtt våre dopete idrettsidoler annerledes?

DANSER: Michael Rasmussen med sin dansepartner Mie Moltke. Foto: Dansk TV2
DANSER: Michael Rasmussen med sin dansepartner Mie Moltke. Foto: Dansk TV2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| SIST HELG var det antydning til krise i underholdningsavdelingen i dansk TV 2. Eks-doper Michael Rasmussen truet med å trekke seg fra  "Vild med dans" fordi han visstnok var fornærmet over at TV 2s egen sportsavdeling sendte nyheten om at den tidligere utestengte syklisten nå var mistenkt for å ha hatt eierandeler i en blodsentrifugemaskin i Østerrike.

For de som ikke driver seriøst med sykkel og skjønner at slike apparater gjerne hører toppresultater til, må det tilføyes at det å ha sin egen blodsentrifugemaskin selv i denne idretten neppe betraktes som noe pluss på CV'en. Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) er da også i gang med å undersøke eierskapet.

Danskene derimot konsentrerer seg om å motivere sin gamle idrettshelt til å danse videre på TV. Etter at dommerne hadde vendt tommelen ned for Rasmussens innsats på parketten, sikret alle stemmene fra det danske TV-publikummet Michael mer moro i programmet.

Juksemaker eller ei; vinner du med dop er du fortsatt en vinner i mange danskers øyne.

DET VAR DETTE som også var kjernen i sjefjukser Bjarne Riis sin forsvarstale da han etter 11 års fornektelse sommeren 2 007 ble presset til endelig å innrømme at hans historiske danske Tour de France-triumf bygget på dop:

_Jeg vet jeg ikke vant på ærlig vis, men jeg er stolt over resultatene mine, sa Bjarne Riis på pressekonferansen dengang. Stort tydeligere kan du ikke deklamere din egen livsløgn, men blant sine landsmenn kunne Ørnen fra Herning fly tilsynelatende uanfektet videre. I tida etter  innrømmelsen er Riis blitt tilført betydelige kapital fra danske sponsorer og har utviklet sykkel-laget sitt til å bli ledende i verden.

Seinest i høst gikk den danske finansinstitusjonen Saxo Bank overraskende med på å forlenge sponsoratet etter at Bjarne Riis hentet Tour de France-vinneren Alberto Contador til laget sitt, og nå har bankeierne forsikret at de blir med videre uansett utfallet av dopingsaken mot spanjolen. Som sykkelsjef har Riis lenge hatt en dragning på sportens absolutt største navn, og så får det ikke hjelpe at noen av de samme navnene har gått igjen i stadig nye dopingsaker. Draget på danskene mister visst ikke sjefsjukseren uansett.

DENNE NASJONALE populariteten er et tegn på at dopingfrontene har flyttet seg. Tidligere ble det protestantiske Nord-Europa betraktet som et bolverk mot dop; da selvsagt med unntak av Finland som med sin spesielle kulturbakgrunn alltid har fremstått litt annerledes for resten av Norden.

Mens finske idrettshelter ofte har dopet seg, har slikt juks hos nasjonale sportsikoner vært tilnærmet uhørt hos naboene. Typisk var reaksjonene da vårt eget TV 2 i programmet Rikets tilstand i et hektisk døgn i 2 002 trodde at de hadde tegnet bildet av en dopbasert norsk langrennsframgang under OL på Lillehammer:

_Man kan vel si at det blir enklere å leve nå, uttalte Jari Isometsä, doptatt finsk langrennsstjerne, mens finnenes fremste doptrener Kari-Pekka Kyrö sammenlignet Norges idrettsframgang med DDR i gleden over at de moralistiske nordmennene som hadde ledet etterforskningen under det skandaløse ski-mesterskapet i Lathi 2001, endelig selv var blitt tatt.

FINNENES GLEDE over at vi skapte våre sportssuksesser omtrent som dem, varte helt til TV 2 ble presset til å sjekke notatene sine og fant ut at hele framstillingen bygget på journalistisk slurv. Oppgjøret med norsk toppidrett endte med at TV 2 sjef Valebrokk betalte seg ut av skandalen mens programmakeren i skam ble sendt i yrkesmessig eksil.

Likevel var mistenksomheten sådd. Meningsmålingene om vårt eget dopbruk er aldri blitt de samme etter denne liksom-avsløringen. Seinest før forrige ski-VM trodde en fjerdedel av de spurte at norske løpere også dopet seg, mens en undersøkelse hos nisjenettstedet langrenn.com viste at over en tredjedel av de virkelig langrennsinteresserte mente at de nasjonale heltene våre fra 1980 -og 90-tallet hadde brukt dop.

FLYTTER VI OSS over grensene er mistenksomheten enda større. En Aftonblad-undersøkelse viste at 70% av svenskene mente at Norges OL-suksess alt i 1994 bygget på systematisk skidop. Samtidig er ingen av de nasjonale sportsidolene i Norge og Sverige blitt tatt. Foreløpig er det ingen å tilgi og ingen å tilby fri plass i "Skal vi danse?".

Slik kan vi ennå håpe at det sosiale fallet forbundet med å bli avslørt for doping, også hindrer de aller største heltene våre i det å prøve seg.

Men hos naboen i sør heies eks-doperne fram på parketten. Derfor får de danse videre, selv om Michael Rasmussen nok sliter mer med rumbaen enn med å dopsykle fra konkurrentene oppe i Alpene.

 

RETT FØR FALLET: Michael Rasmussen mens dansken ennå var en vanlig sykkelhelt. Nå kommer han rett fra dopingdom til underholdningsoppdrag i den danske utgaven av "Skal vi danse?". Hadde overgangen vært like enkel for våre eks-dopere? FOTO: Sannum Lauten/Dagbladet
RETT FØR FALLET: Michael Rasmussen mens dansken ennå var en vanlig sykkelhelt. Nå kommer han rett fra dopingdom til underholdningsoppdrag i den danske utgaven av "Skal vi danse?". Hadde overgangen vært like enkel for våre eks-dopere? FOTO: Sannum Lauten/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!