STADIG FØRST: Therese Johaug gikk et nytt supert løp på 10 km fri i Davos, men avstanden til venninnen Ingvild Flugstad Østberg er gledelig liten. FOTO:Juergen Staiger/AP.
STADIG FØRST: Therese Johaug gikk et nytt supert løp på 10 km fri i Davos, men avstanden til venninnen Ingvild Flugstad Østberg er gledelig liten. FOTO:Juergen Staiger/AP.Vis mer

Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg verdenscup Davos

Snart perfekt? Denne gangen stressa ikke Therese vekk toppfarten

Topp løp av Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg.

DAVOS (Dagbladet): Ingvild Flugstad Østberg dro Therese Johaug på kjelke bort fra seierspallen. Det var en premie, og det var jul. Men mest av alt var det den boblende gleden over å ha gått to flotte løp i samme konkurranse.

For om du trodde Therese var nervøs for å bli slått etter å ha vunnet alt som er å vinne av distanseløp i en eventyraktig tilbakekomst til sporten, tar du feil:

- Ingen ting hadde gledet meg mer enn at Ingvild hadde vunnet, sier hun, og vet at det fort kan skje. Så mye har de pushet hverandre på hardøktene de siste månedene at begge skjønner at dette blir enda tettere i den rette løypa.

Og så mye har de delt de siste årene at det å måtte slå hverandre, føles litt for smått.

FOR det som blir en av de største duellene når terrenget flater enda mer ut i Seefeld-VM, er forlengst mest blitt vennskap:

- Det er som Marit og meg. Vi passer på hverandre, sier Therese, og forteller igjen hvor avgjørende det var å ha Ingvild så nær i tida som utestengt. Seinere er de felles treningene satt i system av to løpere med samme tanker om trening. Og som ligner mer og mer på hverandre.

Det er jo Ingvild sin framgang i de tøffeste partiene som gjør at hun nå er nærmere enn noen gang på å utligne forspranget. At det fortsatt ikke har skjedd, skyldes ironisk nok at Therese er i framgang i de lettere partiene der hun tidligere lå langt bak venninnen.

DET er en framgang som kommer til å bli større. Da jeg pratet med jentetrener Ole Morten Iversen kvelden før dette rennet, var han opptatt av Thereses fine utvikling. På treningene har hun mer enn noen gang klart å erstatte frekvens med kraft, og fått raske resultater i det lette terrenget.

Vanligvis er slike tekniske endringer unnagjort innen sesongen starter. Rennene hittil har fortalt at justeringene har gitt effekt, men i gjennomgangen av TV-bildene ser de som kan langrenn at Therese har kapasitet til å gå enda mer effektivt. Det er dette arbeidet som den flinke teknikktreneren Pål Gunnar Mikkelsplass tar videre med eleven sin når hun får noen rolige dager fram mot starten på Tour de Ski rett før nyttår.

Om hun starter da.

FOR det med Touren er ennå ikke helt bestemt. Så god som formen hennes er nå, er det fristende å ta en lang treningsperiode for å være helt trygg på at alt blir i orden til VM. Samtidig har Therese Johaug god erfaring med å gjennomføre Tour de Ski som plattform for et lang opphold i tynnluft før mesterskap.

Dagens resultater viser uansett at hun har tatt enda et steg. Seinest på stafetten sist helg stresset hun unødvendig teknisk i starten med å ta inn det russiske lederlaget. Nå jaget hun Ebba Andersson som var ett minutt foran i sporet, men klarte likevel å gå så teknisk riktig at rennet ble avgjort på de første kilometerne.

DET skjer neppe i VM. Der blir i hvert fall Krista Pärmäkoski med sin strålende avslutning, en enda røffere motstander.

Også så Ingvild Flugstad Østberg da som får et langt oppløp i Seefeld perfekt for hennes høye hastighet allerede på mesterskapets åpningsdistanse med 15km skiatlon.

Er det da Therese Johaug skal bli gladere enn på lenge?

FOTNOTE: Herreløpernes sterke sesong fortsetter. Selv uten vanlig oppladning (laget kom rett fra lavlandet til start) var Martin Johnsrud Sundby (nummer tre) og Hans Christer Hollund (nummer åtte) rett bak de aller beste. De to var de eneste fra landslaget på start. Dagens flotteste prestasjon var signert 35 år gamle Chris Jespersen som falt fra seieren. 5-plassen gjør ham aktuell til 50km i VM, men der kjemper mange om plass. Norsk herrelangrenn er på sitt aller beste denne vinteren.