Skaterne har fått sitt eget landslag

Snart skal de delta i OL: - Det henger nok litt igjen at vi har blitt sett på som pøbler

For 29 år siden var skating forbudt i Norge. Nå har de fått sitt eget landslag og satser for fullt mot 2020. Da er det nemlig OL-gren.

EGET LANDSLAG: Skateboard er nå organisert som egen gren i Snowboardforbundet. Her ser vi Karsten Kleppan, prosjektleder Henning Braaten, Hermann Stene, Gard Hvaara, Tonje Pedersen, Elias Nilsen, Mats Hatlem, Petter Brunvatne og Jonas Carlsson. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
EGET LANDSLAG: Skateboard er nå organisert som egen gren i Snowboardforbundet. Her ser vi Karsten Kleppan, prosjektleder Henning Braaten, Hermann Stene, Gard Hvaara, Tonje Pedersen, Elias Nilsen, Mats Hatlem, Petter Brunvatne og Jonas Carlsson. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

OSLO SKATEHALL (Dagbladet): Onsdag lanserte norske skateboardere for første gang sitt eget landslag. Nå er de organisert under Norges Idrettsforbund som en egen gren i Snowboardforbundet.

Landslaget består av Tonje Pedersen (22), Karsten Kleppan (27), Hermann Stene (24), Gard Hvaara (20), Mats Hatlem (17), Elias Nilsen (16), Petter Brunvatne (17) og Jonas Carlsson (15).

Men på et tidspunkt var faktisk skating ulovlig i Norge. Mellom 1978 og 1989 var det forbudt å kjøpe og bruke skateboard. Kontrasten til i dag er stor.

- Skateboard har vært i utvikling i mange år, og at vi har tatt dette steget er naturlig. Vi føler at vi er klar for det. Det har vært snakk om overgang i mange år. Skaterne kan også få den hjelpen de trenger nå, sier prosjektleder Henning Braaten til Dagbladet.

Medaljehåp

PROSJEKTLEDER: Henning Braaten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PROSJEKTLEDER: Henning Braaten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Braaten har altså både opplevd tida der skateboarding var forbudt, til at det nå er organisert under Norges Idrettsforbund.

- Det er en kjempekontrast, og jeg er glad for at jeg har vært med på hele reisa. Det er kjempespennende at vi er der i dag. Jeg ønsker å bidra til å legge til rette for neste generasjon slik at vi bevarer egenarten vår og kan ta nye skritt, sier Braaten.

I 2020 er det på OL-programmet for første gang. Da i grenene park og street. Hvis man skal dra paralleller til snowboard: Park er halfpipe-lignende, mens street kan ligne mer på type slopestyle.

- Vi vil at denne gjengen skal etablere seg som gode skatere. De er valgt ut fordi de har potensiale. Men det er små marginer i skateboard, så vi må finne de som kan ta seg til OL og prestere der, sier Braaten.

Men han mener det allerede er utøvere på landslaget som kan ta medalje i OL.

- Jeg mener det er potensiale til å ta medalje her. Det er derfor vi også får hjelp av Olympiatoppen nå: De ser at det er et potensiale der, sier Braaten.

PROFF: Karsten Kleppan har allerede markert seg internasjonalt, og lever av skateboardingen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PROFF: Karsten Kleppan har allerede markert seg internasjonalt, og lever av skateboardingen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Blir tatt mer seriøst

Karsten Kleppan er en av de allerede etablerte skateboarderne på laget. Han lever profftilværelsen, altså kan han leve fullt og helt av skateboardingen. Kleppan bruker også en del tid på å lage filmer.

- Jeg vil si at dette er et stort steg for sporten. Det blir spennende, jeg tror det kan være bra for skating at vi blir tatt seriøst og får flere tilbud. Det har blitt veldig popuært, og blir stadig mer populært i Norge også, sier Kleppan til Dagbladet.

- Føler du at dere ikke har blitt tatt seriøst?

- Vi har fått en kjempefin hall her i Oslo, så vi blir jo tatt seriøst. Men fram til nå har skating kanskje ikke blitt sett på som ordentlig idrett, i alle fall ikke i Norge. Det henger nok litt igjen at vi har blitt sett på som pøbler og hatt et litt dårlig rykte. Men det har forandret seg de siste årene, og jeg tror det er på vei til å bli borte, sier Kleppan.

Kleppan har flere internasjonale topplasseringer, og har blant annet deltatt i X-Games. Da han konkurrerte på hjemmebane i 2016, ble han nummer ni.