Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Snart spiller hele Vietnam barnefotball på godt norsk

Har Asia bare sett starten på den pensjonerte slåsskjempens sportslige suksesshistorie?

HØYDEPUNKTET:  Sist sommer spilte tusenvis av unger turnering i Hue arrangert av Football for All in Vietnam (FFAV). Det viste styrken i dette norske barnefotball-prosjektet som nå er i ferd med å spre seg over hele Vietnam. FOTO: Mr. Cu.
HØYDEPUNKTET: Sist sommer spilte tusenvis av unger turnering i Hue arrangert av Football for All in Vietnam (FFAV). Det viste styrken i dette norske barnefotball-prosjektet som nå er i ferd med å spre seg over hele Vietnam. FOTO: Mr. Cu. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HUE (Dagbladet): Etterpå er det bare å innrømme; dette var pinlig. I et land der den trafikale næringskjeden er systematisk og blodig; der en moped spiser en fotgjenger, en bil feier vekk hver eneste moped, en buss sluker en bil i et jafs og en truck til slutt tar for seg bussene; var det akkurat dette som ikke skulle skje:

•• Den fortsatt høyst virile og storkjefta slåsskjempen Anders Krystad susende på motorsykkelen sin langs strandveien, ble felt av en enslig fotgjenger.

Joda; det var mørkt; fotgjengeren kom fort, men likevel: Sannheten om denne ulykken sved mer enn blåveisene, sprukket kinnbein, knust skulder og alt annet som også følger med naturlovene når 100 kilo pluss møter et rekkverk i 60 km i timen.

FELT KJEMPE: Et sekunds uoppmerksomhet -- og Anders Krystad var nær ved å bli enda et offer for den farlige vietnamesiske trafikken. I stedet endte det med rundjuling mot autovernet og noen ukers pause før han og staben fortsetter det suksessrike arbeidet med barnefotballen i Vietnam. FOTO: Chau Hong Tinh.
FELT KJEMPE: Et sekunds uoppmerksomhet -- og Anders Krystad var nær ved å bli enda et offer for den farlige vietnamesiske trafikken. I stedet endte det med rundjuling mot autovernet og noen ukers pause før han og staben fortsetter det suksessrike arbeidet med barnefotballen i Vietnam. FOTO: Chau Hong Tinh. Vis mer

Men smellen og de påfølgende dagene på sykehus lærte Anders enda litt mer om hvorfor han på sine godt voksne dager er i ferd med å slå seg ned i Vietnam:

- Da jeg lå en uke på sykehus i Oslo for en stund siden, fikk jeg ett eneste besøk. Her har 100 venner kommet innom, sier han.

FORSKJELLEN fra Hue til Oslo er ikke størrelsen på venneflokken til  den utpreget sosiale 57-åringen. Helt fra han på 70-tallet løp gatelangs i London på lørdagskveldene ikledd Chelsea-trøye på jakt etter nynazister han kunne slå ned, via glansdagene som den mektige sjefen som ryddet opp det brune grumset i Vålerenga-klanen og til jobben som fotballens utrettelige talsmann mot diskriminering, har Anders Krystad evnet å samle folk rundt seg.

ØKER FORT: Thuy Van-skolen mangler kanskje strøken gressmatte, men er likevel blitt en av de mest offensive klubbene blant 147 ulike FFAV-lag rundt Hue. Nå er fotballtrening på norsk fast innslag som gymtime. FOTO: Trang Tran.
ØKER FORT: Thuy Van-skolen mangler kanskje strøken gressmatte, men er likevel blitt en av de mest offensive klubbene blant 147 ulike FFAV-lag rundt Hue. Nå er fotballtrening på norsk fast innslag som gymtime. FOTO: Trang Tran. Vis mer

Den slående avstanden mellom 1 besøkende i Oslo og 100 i Hue går på kultur. Der kan kontrasten mellom Norge og Vietnam på mange vis være ekstrem. Desto mer forbløffende er det at Anders og den lojale gjengen av hjelperne hans på prosjektet Football for All in Vietnam (FFAV) er i ferd med å forandre deler av hverdagen for tusenvis av skoleunger i regionen rundt den gamle keiserbyen Hue og at den radikale tenkningen deres snart blir spedd over hele Vietnam.

Gjennom en systematisk utvikling steg for steg har FFAV fått startet 147 lokale klubber. Nå spiller over 16 000 unger for disse klubbene, og den raske veksten har fått det vietnamesiske fotballforbundet til å innføre denne nye norske tenkningen om barnefotball til hele landet, mens flere asiatiske land har meldt interesse for å følge etter. Den norske tenkningen om en åpen fotballtrening med plass og respekt for alle, har sosial kraft i seg til å revolusjonere den asiatiske barnefotballen.

Bare i Vietnam er målet 1 million unge fotballspillere, og Anders vet hva som kreves for å spenne et så stort nett av klubber over en nasjon med 90 millioner innbyggere:

STEM FRAM DIN KLUBB: Årets kampanje starter lørdag 9.november. Nå gjelder det å mobilisere i din klubb. I fjor samlet vi nesten 120 000 stemmer og delte ut utstyr for 400 000 kroner til de beste klubbene.
STEM FRAM DIN KLUBB: Årets kampanje starter lørdag 9.november. Nå gjelder det å mobilisere i din klubb. I fjor samlet vi nesten 120 000 stemmer og delte ut utstyr for 400 000 kroner til de beste klubbene. Vis mer

- Vi må utdanne 100 000 nye fotballtrenere. I praksis betyr det at vi må inn den faste utdanningen av gymlærere, sier han.

Det er til og med mulig.

FOR nettopp den tette kontakten med skolemyndighetene skiller dette arbeidet fra mange av de andre norske utviklingsprosjektene. Et slikt samarbeid kan være utfordrende i en ettpartistat, men foreløpig er det de vietnamesiske skolelederne som føler seg mest utfordret.

- Det har vært en sammenhengende læring av verdier, sier Nguyen Thi Thu Ha.

Hun var skoledirektør for hele Hue-provinsen da  Anders Krystad kom med prosjektet på vegne av Norges Fotballforbund for ti år siden med en klar forutsetning for satsingen:

•• Dette skulle bli et treningstilbud for absolutt alle ungene.

I praksis betydde det et ufravikelig krav om like mange jenter som gutter i hver klubb, åpen trening for de med læringsvansker, ingen dyrking av konkurranse og plass til ungene selv i klubbstyrene.

- Det med jentene imponerte meg mest. De fleste gutta spilte allerede fotball, men trening for jenter var noe helt nytt, forteller fru Ha, og tilføyer:

- Nå ser jeg at denne tilnærmingen også har forandret holdningene til lærerne og foreldrene nær prosjektet. De behandler barna mer bevisst. Steg for steg endrer det oppdragelsen vår. Før var det bare snakk om talent og konkurranse i fotballen. Nå gir den noe vennligere som vi kan ta videre inn i hverdagen.

 BAK SUKSESSEN:  Anders Krystad (før motorsykkelulykken) på tribunen med skolesjef Hung under sommerens jubileumsturnering i Hue. Bare den turneringen samlet 4 000 fotballspillere.
BAK SUKSESSEN: Anders Krystad (før motorsykkelulykken) på tribunen med skolesjef Hung under sommerens jubileumsturnering i Hue. Bare den turneringen samlet 4 000 fotballspillere. Vis mer

DEN tidligere skoledirektøren er blitt så begeistret for prosjektet at hun har begynt å jobbe som frivillig der etter å ha pensjonert seg. Men fru Ha er ikke alene i omfavnelsen av dette nye norske. Tilbake på skolekontoret sitter Pham van Hung, etterfølgeren i sjefsjobben, og er like tydelig på at denne måten å drive barnefotball på er kommet for å bli:

- Dette dreier seg vel så mye om utdannelse som om fotball. Vi håper å få treningen inn i den faste undervisningen overalt fordi vi ser hvor mye glede og lærelyst den gir barna våre. Det er derfor hele kommunistpartiet er blitt interessert i den sosiale effekten til fotballen, sier han.

Slik har de lokale skolemyndighetene i Hue allerede startet pionerprosjekter der treningen er inne på skolenes vanlige timeplan, og det er denne organiseringen som kan bli tatt videre over hele landet. Bedre muligheter kan knapt noe utviklingsarbeid få. I hvert fall ikke når det store målet er at alle, alle skal med.

BLE FRIVILLIG:  Eks skolesjef fru Ha ble så imponert over det norske arbeidet at hun fortsatte som frivillig da hun nylig ble pensjonist.
BLE FRIVILLIG: Eks skolesjef fru Ha ble så imponert over det norske arbeidet at hun fortsatte som frivillig da hun nylig ble pensjonist. Vis mer

DER har Anders vært urokkelig helt siden han ankom Hue med blanke ark og en smittende lyst til å få testet ut alt han trodde på som godt barnearbeid etter noen år som utviklingsarbeider i Fotballforbundet:

- Det fantes ikke noe klubbarbeid for unger her. Derfor kunne vi starte som vi ville, og vi startet med et klart verdigrunnlag. I vår fotball skulle ikke en eneste unge bli diskriminert. Den som hadde lyst, skulle uansett få være med, sier Anders.

Verktøyet ble selve klubben. Der ble det innført klare regler og streng evaluering. I dag testes hver eneste av klubbene etter et poengskjema med 45 punkter; dess flere poeng, dess mer støtte. Punktene omfatter det meste fra likestilling, trenerutdanning, antall treninger, sosiale aktiviteter, egne turneringer, vekst og oppbygging av klubbøkonomien. Målet er å gjøre hver enkelt klubb uavhengig av støtte slik at arbeidet blir solid.

 MER ENN FOTBALL:  På få år har den helhetlige norske barnefotballmodellen blitt så populær i Vietnam at landets skolemyndigheter er i ferd med å innføre denne tenkningen overalt. FOTO: Trang Tran.
MER ENN FOTBALL: På få år har den helhetlige norske barnefotballmodellen blitt så populær i Vietnam at landets skolemyndigheter er i ferd med å innføre denne tenkningen overalt. FOTO: Trang Tran. Vis mer

- Med en så rask vekst er vi nødt til å slippe opp kontrollen. Vietnam er et sammensatt land med ulike utfordringer. Vi ser at FFAV etter hvert kommer til å få en annen rolle idet skolene og det vietnamesiske fotballforbundet selv overtar oppbyggingen av klubbene. Da blir vi mer et kompetansesenter for trenere og ledere, sier Anders og vet at han allerede har en kjerne av lokale medarbeidere som passer til å utføre den jobben:

- Det er så mye energi rundt meg; så mange flinke, unge folk. Det å vokse opp i et hierarkisk samfunn er en utfordring. Likevel er det så mange som tør og vil. Det er egentlig stort rom for å komme med nye meninger her. Du må bare gjøre det på den rette måten. Å lytte i Vietnam er noe annet enn å lytte i Norge. Det vi ser på som et demokrati, kan like gjerne bli forstått som et flertallsdiktatur. Her er det mye mer snakk om å få til enighet.

DET er der FFAV har kommet et langt stykke på vei. Ute på forsøksskolen Thuy Van noen kilometer fra byen er skoledagen igang med fotballtrening blant beitende okser:

NYE TIDER: Det begynner å bli noen gode år siden den røffe og tydelige Anders Krystad var et kjent ansikt utad for VIF-klanen. I Vietnam har han fått sjansen til å lage et barnefotballarbeid med blanke ark, og har tatt godt vare på den.
NYE TIDER: Det begynner å bli noen gode år siden den røffe og tydelige Anders Krystad var et kjent ansikt utad for VIF-klanen. I Vietnam har han fått sjansen til å lage et barnefotballarbeid med blanke ark, og har tatt godt vare på den. Vis mer

- For fem år siden var vi helt avhengig av den norske støtten. Nå ser vi at vi snart kan overta ansvaret for treningen, sier en av gymlærerne.

Gresset er høyt og stritt ute på banen. Oksene rekker ikke over alt. Den fuktige lufta er stinn av durende, feite øyestikkere:

- Vi kaller dem Pepper Dragon Flies eller Red Tails på grunn av den røde halen, forklarer tolken, og tilføyer smattende:

PLASS FOR ALLE:  Den norske støtten er betinget av at klubbene skal ha plass for alle unger. Det er en ny tankegang i Vietnam. FOTO: Trang Tran.
PLASS FOR ALLE: Den norske støtten er betinget av at klubbene skal ha plass for alle unger. Det er en ny tankegang i Vietnam. FOTO: Trang Tran. Vis mer

- Very spicy!

I Vietnam spises det meste som beveger seg. Sekretet fra øyestikkerne brukes i tillegg i smøret for å få barna til å svømme. Den teorien er muligens ikke helt vitenskapelig bevist, men blant 90 millioner landsmenn teller uansett all hjelp i hverdagen for å holde seg flytende.

Det er litt av dette Anders Krystad sin norskinspirerte barnefotball dreier seg om, og nå sildrer den utover hele landet.

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!