Snikfilmet

Spanske medier får ikke adgang til Norges treninger i Marbella. Men i fjellsidene rundt treningsanlegget har det dukket opp TV-kameraer.

SPANSK INTERESSE: Martin Ødegaard og Norge er blitt filmet fra utsida av gjerdene til treningsfeltet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
SPANSK INTERESSE: Martin Ødegaard og Norge er blitt filmet fra utsida av gjerdene til treningsfeltet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Spania - Norge, lørdag klokka 20.45

MARBELLA (Dagbladet): Martin Ødegaard og Norge forbereder storkampen mot Spania i EM-kvaliken lørdag.

Bortsett fra den første treninga mandag, stenger Norge treningene for mediene etter 15 minutter. Landslaget ønsker ikke at spanske medier skal være til stede i det hele tatt, bare norske.

Dette er de i sin fulle rett til, før den siste treninga på kamparenaen i Málaga fredag. Da er de bundet av Uefa-regler som gjør at alle medier kan møte opp på stadion La Rosaleda.

ORKESTERPLASS: Norge trener på fotballanlegget La Quinta i Marbella. Leilighetene over treningsanlegget har fullt innsyn. Foto: Tore Ulrik Bratland
ORKESTERPLASS: Norge trener på fotballanlegget La Quinta i Marbella. Leilighetene over treningsanlegget har fullt innsyn. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Men dette betyr ikke at spanske medier ikke bruker en viss kreativitet. Fotballanlegget La Quinta i Marbella har et gjerde uten innsyn rundt seg. Men kommer du litt opp i fjellsidene, kan du få full oversikt over Norges treninger.

ÅPENT LANDSKAP: Norske medier var fulltallige på innsida av treningsanlegget i dag. Hva som befant seg på utsida er det ingen som vet. Foto: Tore Ulrik Bratland
ÅPENT LANDSKAP: Norske medier var fulltallige på innsida av treningsanlegget i dag. Hva som befant seg på utsida er det ingen som vet. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Da TV-kanalen Movistar Plus intervjuet den norske journalisten Jonas Giæver i går, rullet det bilder fra Norges trening over TV-skjermen samtidig.

Å ta TV-bilder fra lang avstand er ikke ulovlig. Men å tro at Norge skal få ha så veldig mange hemmeligheter før Spania-kampen, er ikke sannsynlig.

- Hvis Ståle Solbakken er irritert over at de gjør ting på den måten i Spania, så bør han ikke bli trener her. Dette er ikke noe jeg anser som uvanlig prosedyre der, sier Giæver, som har lagt ut et klipp på Twitter.

Se under:

Sammen med Petter Veland og Magnar Kvalvik står han bak «LaLigaLoca», en podkast om spansk fotball, i tillegg til å utvikle fotballquiz-appen «fcQuiz». Giæver jobbet også for Dagbladet inntil nylig.

- Hvorfor gjør spanske medier dette?

- Det er nok mer for å filme Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard enn for å filme treninga, sier han.

PÅ AVSTAND: Disse bildene - tatt på avstand - har rullet over spanske TV-skjermer. Foto: Movistar Plus
PÅ AVSTAND: Disse bildene - tatt på avstand - har rullet over spanske TV-skjermer. Foto: Movistar Plus Vis mer

- Jeg la merke til at de hadde et klipp fra høyt oppi fjellene der landslaget står i en slags ring inne på treningsfeltet. Dette var dagen etter at Haaland ikke lenger var i troppen. Jeg husker jeg tenkte: «Er dette en ring de har etter hver trening? Eller er det her de får beskjeden om Haaland?»

Giæver fortsetter:

- De gjør heller et poeng av at nå er ikke Haaland der enn at sånn spiller Norge. Det er et begrep i Spania som heter «polémica», som vi kan oversette til polemikk i Norge. Spansk presse er ofte ute etter å se de supertabloide vinklingene. Hvis de ser noe de kan knagge på som god stemning, dårlig stemning eller murring, så er dette noe de vinkler på i langt større grad enn at Norge spiller med Alexander Sørloth på topp eller 4-3-3.

SE TV: Landslagstrener Ståle Solbakken kommenterer Zlatans utspill om VM i Qatar. Video: NTB Vis mer

Ingen vet hvem som befinner seg i fjellsidene når Norge trener. Mediesjef Morten Morisbak Skjønsberg sier at han ikke vet noe mer om dette.

- Det har ikke vært en kultur for at spanske medier deler det de har med det spanske fotballforbundet, påpeker Giæver.

- Men jeg vil tro at hvis spansk presse gjør det, er det ikke noe som stopper landslaget, eller det spanske fotballforbundet, fra potensielt å gjøre det samme. Dette er ikke noe jeg vet. Men de er ganske innovative i Spania.

RINGSIDE I MARBELLA: TV 2-ekspert Jesper Mathisen. Foto: Geir Olsen / NTB
RINGSIDE I MARBELLA: TV 2-ekspert Jesper Mathisen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

TV 2-ekspert Jesper Mathisen var blant mediefolkene som måtte forlate Norges trening etter drøye 15 minutter i dag.

- Her er det muligheter på alle kanter, sier han og ser seg rundt på La Quinta-anlegget.

- Når spanske medier ikke slipper inn på treningene, så tar de det de får. Det er ikke noe sjokk. Interessen rundt denne kampen er stor også i Spania, selv om Haaland ikke er med.

- Hva kan du få ut av Norges lukkede treninger når du står på lang avstand?

- Du kan fint bli litt klokere rundt hvilke lagoppstillinger som er tenkt. Du kan lese hvilken formasjon som er tenkt, uten at det er noe sjokk med Ståle Solbakken. Det kan være noen dødballtrekk som blir øvd inn, påpeker Mathisen.

- Hvis Solbakken hadde fått muligheten, ville han sikkert ha sett de spanske treningene minutt for minutt han også. I Norge er vi kanskje litt vel høflige. I andre land tar de tak i det de kan få uansett.

INNSYN: Ståle Solbakken må regne med at det er øyne på Norges treninger, også fra utsida av gjerdene. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
INNSYN: Ståle Solbakken må regne med at det er øyne på Norges treninger, også fra utsida av gjerdene. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

Mathisen slår fast:

- Hvis jeg hadde vært spansk sjef, så hadde jeg hatt noen på plass, når det er så åpent som det er her. Det hjelper ikke å stenge treningene. Det kan i teorien sitte ett tusen spanjoler og se på treningene. Men jeg tror ikke Solbakken bruker så mye kalorier på det.

Kampstart lørdag: Klokka 20.45.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer