Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Orientering:

Snikfilmingsskandale rystet EM: Filmet mer enn 21 nakne kvinner

Lagleder må møte i retten i mars.

LAGLEDER TATT PÅ FERSKEN: De danske orienteringsløperne er i verdenstoppen. I VM i fjor ble en lagleder sendt hjem etter funn av skjulte kameraer i garderoben. Det gikk utover Maja Alm (i midten) og Ida Bobach (t.h.). Her med Signe Klinting. Foto: EPA/ADAM IHSE SWEDEN OUT
LAGLEDER TATT PÅ FERSKEN: De danske orienteringsløperne er i verdenstoppen. I VM i fjor ble en lagleder sendt hjem etter funn av skjulte kameraer i garderoben. Det gikk utover Maja Alm (i midten) og Ida Bobach (t.h.). Her med Signe Klinting. Foto: EPA/ADAM IHSE SWEDEN OUT Vis mer

(Dagbladet) I mars i fjor ble det kjent at en lagleder fra Det danske orienteringsforbundet var sendt hjem fra mesterskapet etter funn av skjult kamera i garderoben. Forbundet bekreftet skandalen.

I dag melder danske Ekstra Bladet at saken skal opp i retten i Aarhus 21. mars. Det er ventet at lederen vil tilstå.

Ifølge danske presse skal snikfilmingen ha pågått i seks år, fra 2010 til 2016. Mer enn 21 kvinnelige orienteringsløpere skal ha blitt filmet mens de var nakne eller delvis avkledd.

Ifølge siktelsen skal mannen ha kjøpt inn minst ti kulepenner med innebygd kamera. Disse skal igjen ha blitt plassert på orienteringsløpernes bad og i forskjellige garderober. Alle kvinnene i saken skal ha konkurrert på landslagsnivå.

Mannen ble avslørt under orienterings-EM i Tsjekkia i fjor etter funn av skjulte kameraer på utøvernes rom. Ifølge dansk presse risikerer mannen å bli dømt til fengselsstraff.

Dagbladet omtalte saken også i mars i fjor da nyheten smalt.

- Svik

Seinere snakket den danske trippel-verdensmesteren, Maja Alm (27), ut om den ubehagelige opplevelsen.

- Det som er mest vondt er ikke at vi ble filmet, men det verste er sviket fra en jeg virkelig stolte på. Nå har jeg ikke løpt på tre dager, men jeg er sikker på at lysten kommer tilbake, sa Alm, gjengitt av BT.

Alm utdypet om hendelsen i en Facebook-status.

- Jeg reiser hjem fra EM med to medaljer, en 4. plass og en 6. plass i bagasjen. Resultatmessig er det egentlig en suksess, men da jeg fikk vite at en av våre ledere har filmet oss med skjult kamera, ble resultatene mindre betydningsfulle, uttalte Alm, etter å ha blitt filmet mens hun skiftet i garderoben.

Ville gråte

Orienteringsløperne fikk vite om skandalen før den avsluttende EM-stafetten. Alm og Ida Bobach måtte ha psykologhjelp før de bestemte seg for å stille.

- Det var en natt der ingen av oss klarte å sove. Ida og jeg hadde egentlig bestemt oss for å ikke løpe, men en halvtime før start snakket vi med sportspsykologen, som anbefalte oss å gjennomføre. Vi prøver å legge dette bak oss, men tankene dukker opp hvert tiende sekund.

Hun utdyper:

- Jeg ville bare sette meg ned og gråte, sa 27-åringen i fjor.

Dagbladet var i kontakt med direktøren i det danske orienteringsforbundet, Michael Sørensen. Han fortalte at den danske leiren var rystet.

- Dette er en ubehagelig situasjon og et sjokk for oss. Utøverne ble informert om dette i går og er rystet. Dette er en handling vi ikke kan være bekjent av. Derfor måtte vi reagere, sa orienteringslederen til Dagbladet i fjor.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling