VOKSEN OG STERK:  Bare Petter Northug får orden på kropp og ski igjen, kommer han raskt tilbake i toppen. 26-åringen takler endelig motgang på en ordentlig måte. FOTO: Thomas Rasmus SKaug / Dagbladet.
VOKSEN OG STERK: Bare Petter Northug får orden på kropp og ski igjen, kommer han raskt tilbake i toppen. 26-åringen takler endelig motgang på en ordentlig måte. FOTO: Thomas Rasmus SKaug / Dagbladet.Vis mer

Snillere og raskere

Nå takler Petter Northug også motgang på et strålende vis.

NÅR Petter Northug i dag fyller 26 år, kan han først og fremst gratulere seg selv med en vinter som en strålende og vennlig skiløper. Nå behersker han alle sportens stilarter både i og utenfor løypa. Han er blitt markert bedre på ski og voksen i målområdet. Til sammen gjør det at Petter står sterkere som norsk idretts frontfigur enn noen gang.

Da får det så være at vår mann en gang i  mellom taper for Dario Cologna. Langrenn hadde vært en mye kjedeligere sport om han ikke hadde gjort det.

SELV vet vel Petter knapt hvordan han rangerer sine nederlag i skisporet.

I utgangspunktet skulle det være en overkommelig liste å holde styr på; de virkelig skuffende løpene har jo vært så få. Likevel er det vrient å få matematisk orden på følelser også i idrett. Noen tap er vonde der og da; andre gnager mer og mer etter hvert.

Som for eksempel det å misse i Tour de Ski; årets desidert viktigste oppgave.

FOR  denne vinteren har det ikke vært noen tvil om hvor vinnermaskinen Petter Nortug hadde programmert sin stabile produksjon av glitrende barneskirenn:

•• Alt har dreid seg om Tour de Ski.

Det er denne konkurransen som har formet treningsinnsatsen, og det er disse løpene som Petter har hatt gående i bakhodet på økt etter økt.

Litt etter litt har Tour de Skis mange ulike utfordringer gjort Petter Northug til en sterkere langrennsløper. Underveis har han lært seg å mestre restitusjon enda tryggere, hvordan unngå unødvendige feil i de innledende sprintrundene og på hvilket vis han skal ta bonussekunder på toppen av de bratteste bakkene.

ALT DETTE SLITET skulle få sin belønning på søndag opp Monsterbakken i Val Di Fiemme. For alltid nysgjerrige Petter var denne ekstreme etappen en ekstra pirrende utfordring. Det å gå rett opp slalåmbakker har ellers lite å gjøre med tradisjonelt langrenn, men her spilte det ingen rolle. Petter Northug var klar til å gjøre hva som helst for å vinne.

Desto bitrere må det ha vært å hente inn Dario Colognas lille ledelse på starten av gårsdagens lange skøyteetappe bare for øyeblikkelig å merke at sveitseren holdt for høy fart.

HVORFOR  det ble slik, er det knapt noe sikkert svar på. Der og da gikk ikke Dario fortere enn de fleste av konkurrentene. Seinere holdt han imponerende tempo alene i tet, men da slet Petter med ganske dårlig glid. Det vanligvis så sterke norske smøreteamet hadde for anledningen misset med strukturen på Petter ski.

Slike skiglipp har skjedd før. De hører til sporten vesen. Men aldri har du hørt Petter takle dem bedre.

For hvem husker vel ikke sinnet over dårlige ski etter fiaskoen på 15km klassisk i Vancouver-OL for snaue to år siden? Eller hvordan den samme Petter surnet i motgangen tidlig på fjorårssesongen?

Etter gårsdagens nederlag i Tour de Ski var han bare vennlig og grei.

DENNE totale endringen kommer ikke tilfeldig. I de mest stressende situasjonene utenfor løypa er Petter blitt stadig tryggere. Den sindige taktikeren i de villeste langrennsfeltene har steg for steg tatt med seg kløkten også til målområdet.

Over tid vil det gjøre ham til en enda bedre skiløper. Snillhet binder ikke automatisk vinneregenskapene. Tror du sånt, er det bare å ta en titt bort på alltid kontrollerte og vennlige Dario Cologna. Derfor var Petter selv midt i nederlaget i går på sitt mest uslålige med venstreskia sprikende på innsiden av granbarsperringene inn mot mål.

Sånn vil nye Petter vinne som aldri før, og kommer fort til å gjøre det når rett skistruktur og bedre dagsform er på plass igjen.

Men da takler han også triumfene på en enda klokere måte.