Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Snøens arveprins

18 år gamle Shaun White fra California er snowboardsportens wonderboy, og har allerede tatt over tronen etter Terje Håkonsen. Dagbladet møtte ham på kickoff og filmpremiere i Oslo.

Vi sitter på et lite VIP-rom omringet av snowboardstjerner. De norske teamkjørerne, Mikkel Bang, JP Solberg og Mads Jonsson er også her, men denne kvelden handler det meste om Shaun White. Alle vil ha en bit av tenåringen, som regnes som den beste av de beste.

Allerede som 12-åring gjorde han seg bemerket. Lille Shaun White dukket opp i den prestisjetunge snowboardfilmen, «TB5», med triks av høy vanskelighetsgrad. Hans «airs» var skyhøye, og gutsen, kombinert med en luftkontroll av en ukjent verden, imponerte over hele kloden.

Travel hverdag

Norske snowboardmagasiner, nettsider, autografjegere og hylende småjenter står i kø for å få sitt av det amerikanske snowboardesset. Han er på verdensturné med utstyrsgiganten Burton og har en svært så travel hverdag.

- Det går unna om dagen, og det er ganske slitsomt. Det blir mye reising og mange intervjuer, men det er mest morsomt. Jeg møter utrolig mange bra mennesker og opplever mye nytt, sier Shaun.

Digger Arctic

Norge er ikke nytt for Shaun, han var her da han kjørte i Terje Håkonsens Arctic Challenge.

- Jeg har vært med på Arctic tre ganger, og det er et fantastisk arrangement. Alt er lagt til rette for oss kjørere og vi får lov å bestemme det meste selv, sier amerikaneren, som har to seirer fra arrangementet.

I tillegg til kjøring og sponsorreiser har Shaun vært opptatt med å lage film. Forrige uke var det premiere på hans egen snowboardfilm i California. Det å få sitt eget navn på coveret, veier tungt i snowboardmiljøet.

Filmen heter «The Shaun White Album», og er produsert av den legendariske filmskaperen Dave Seone, som også har laget Terje Håkonsens filmer. I løpet av høsten kommer den til Norge.

Musikk og helter

- Spiller Killing Machine i kveld? spør han meg, og avslører forbløffende kunnskaper om norsk rock.

For det er ikke bare brettet som opptar Shaun. Musikk er veldig viktig for ham, og han har med seg egen gitar på turneen. Han mener at musikk er en stor del av snowboardsporten. -

Musikk er veldig viktig for meg. Jeg har kjøpt meg en ny Gibson Les Paul. Den var svinedyr, men helt rå. Etterpå skal jeg opp på rommet og spille Led Zeppelin til jeg sovner, smiler arveprinsen.

Beina er fortsatt trygt på bakken hos 18-åringen, som er nært knyttet til familien.

- Moren min var mye med på reiser tidligere. Familien min har alltid bakket meg opp 100 prosent. Uten dem ville jeg ikke ha vært der jeg er i dag. Broren min er min største helt. Han lærte meg å kjøre snowboard.

- Hvem har vært din største inspirasjonskilde? - Bortsett fra broren min, så er det Terje, Craig Kelly og Damien Sanders. Terje var kanskje den aller største. Jeg har stor respekt for ham, både som kjører og person. Han har lært meg mye.

Terje Håkonsen har samme respekt for Shaun. På tekstmelding fra Hawaii sender han en hilsen:

«Shaun har egentlig vært på toppen siden han var 14 år gammel, og er en sinnssykt god kjører. Bare Travis Rice er bedre på snowboard.»

PÅ NORGESBESØK: Snowboardesset Shaun White var i Norge på PR-tur denne uka.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media