Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM-sprinten i Lahti: Værdramaet

Snøforholdene har snudd VM-sprinten på hodet. Kritisk for Northug: - Det ser mørkt ut

Snøen har endret forutsetningene på VM-sprinten i Lahti. Det er dårlig nytt for Petter Northug, men positivt for flere av de andre norske gullhåpene.

LAHTI: Svenske Expressens langrennsekspert, Tomas Pettersson, slakter Northugs sjanser i Lahti-VM etter dagens prolog. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer Vis mer

LAHTI (Dagbladet): Både Petter Northug og Emil Iversen var i går klare på at sprintløypa i Lahti vil passe dem meget godt. Det er en løype som avsluttes med en lang utforkjøring og høy fart inn mot mål.

Så begynte det å snø. Siden i går kveld har store snømengder lagt seg i Lahti-løypene. Underveis i herrenes sprint kom det enda mer. Det påvirker forholdene. Løypa har blitt mye løsere. Farten er lavere. Det favoriserer de lette sprinterne - som Johannes Høsflot Klæbo, Finn-Hågen Krogh og Federico Pellegrino - mer enn eksempelvis Northug og Iversen.

Derfor holdt Northug på å ryke ut av prologen, men tittelforsvareren på distansen fra Falun reddet seg med et nødskrik og ble nr. 27 av de 30 som går videre til kvartfinalen.

- Det var veldig løst, bekrefter Petter Northug rett etter prologen.

  • Se Northugs kommentar etter prologen og hør den svenske langrennsekspertens kritikk i videoen øverst i saken.

Tviler på Northug

KONGEN AV LATHI: Under kvalifiseringsløpet 10 kilometer klassisk for menn spurte vi langrennsløperne om hva de tenker om Northugs sjanser under Lahti-VM. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Da fryktet han at han skulle ryke ut. Northug slapp med skrekken, men å vinne den medaljen som 31-åringen trenger for å gjøre dette VM-et til noe annet enn fiasko, ser svært vanskelig ut.

- Jeg tror Petter er sjanseløs under sånne forhold. Det snør og er tungt å gå. Det er ikke bra for en tung kar som Petter. Det ser mørkt ut, sier Tomas Pettersson, langrennskommentator i Expressen, til Dagbladet.

- Samtidig gikk Sergej Ustjugov lynraskt, og han er ingen lettvekter han heller. Men Petter trenger fastere forhold for å hevde seg i den formen han er i nå. Jeg tror Ustjugov vinner, sier Pettersson, som har fulgt Northug tett i mange år.

Sergej Ustjugov vant prologen med nesten tre sekunder foran Finn-Hågen Krogh, som har fått drømmeforhold i motsetning til Iversen og Northug. Sindre Bjørnestad Skar imponerte igjen og ble nr. 3 i prologen. Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen ble henholdsvis nr. 6 og 14.

Bakken som kan redde Northug og Iversen

Overfor Dagbladet i går snakket Northug mye om det som skjedde i prøve-VM i Lahti i fjor, da trønderen slet opp den siste bakken, men kom som et lyn sammen med Emil Iversen inn mot mål.

- Kan han klare det i år også?

- Jeg tviler, siden det var raskere forhold i fjor. Det passet Petter bedre enn disse snøforholdene, sier Pettersson til Dagbladet.

Emil Iversen vet at det blir tyngre for Northug og ham selv nå som det snør. Til Dagbladet svarer Meråker-gutten følgende på hvem han nå tror er favoritt:

- Sergej Ustjugov, sier Iversen, smiler lurt og løper videre for å gjøre seg klar til kvartfinalen.

Nilsson tror Klæbo blir verdensmester

Stina Nilsson tror imidlertid at Johannes Høsflot Klæbo kan trekke det lengste strået i herreklassen nå som forholdene passer lettvekterne bedre.

- Jeg tror Klæbo vinner. Han er rå, sier Nilsson til Dagbladet.

Hun er selv den store favoritten sammen med Maiken Caspersen Falla i kvinneklassen. I denne norsk-svenske duellen er det trolig fordel for Falla at det har begynt å snø. Det så også slik ut i prologen, hvor Falla var best av samtlige.

Nærmest i prologen var det finske hjemmehåpet Mari Laukkanen, som overraskende nok ble nr. 2. Ola Vigen Hattestads samboer Katja Visnar var tredje best i prologen.

Kathrine Harsem gjorde en sterk prolog og ble nr. 7. Marit Bjørgen fulgte på plassen etter det. Heidi Weng ble nummer 14 i prologen, mens Ingvild Flugstad Østberg gikk en sine dårligste prologer i karrieren og endte på 25. plass. Alle er imidlertid videre til kvartfinalen.

Drømmer om reprise fra prøve-VM

20. februar 2016 var prøve-VM på sprinten i Lahti. Federico Pellegrino gikk først over den siste bakketoppen, men ble frakjørt av sine tyngre norske konkurrenter. Emil Iversen viste sine enorme farstressurser og vant prøve-VM.

Finn-Hågen Krogh ble nr. 2, mens Petter Northug sørget for trippelt norsk og dyttet sprintleder Pellegrino ned til 4. plass. Det var ikke tilfeldig at spesielt Iversen og Northug slo til i denne Lahti-løypa.

- Jeg må jo si at det er en fordel i utforkjøringen inn mot spurten her i Lahti. Vi så det i prøve-VM i fjor at vi kan komme sterkt mot slutten, sa Iversen til Dagbladet i går.

Petter Northug er enig i det.

- Vekta kan være redningen for meg og Emil. Vi så det i fjor at det kan være en fordel. Pellegrino var først over toppen, men vi kjørte det greit inn. Jeg var nr. 5 over toppen, men når en på 88 kilo setter seg i utforkjøring, blir det tøft for Pellegrino å holde unna, sier Northug til Dagbladet.

NOEN EKSTRA KILO: Emil og Petter fikk spørsmål om det er fordel å ha noen ekstra kilo på kroppen under sprinten. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media