Snøkanonene

Aldri før har Tromsø åpnet en sesong i toppserien bedre. «Gutan» har fått ny giv under Per Høgmos ledelse.

TROMSØ (Dagbladet): For TILs talentfulle angrepsrekke kjørte regelrett over Viking i snøværet på Alfheim. Akkurat det kom ikke som noe stort sjokk på TIL-trener Per Høgmo.

Han tror nemlig på flere målorgier utover i sesongen - fra klubben som scoret minst i fjorårets tippeliga:

- Vi kommer til å skape mange målsjanser i år. Vi har vist i treningskampene - og mot Viking - at vi har kapasitet til det. Derfor kom ikke resultatet og det offensive trøkket i dag som noen bombe. I de tre åra jeg trente U 21-landslaget, scoret vi masse mål. Jeg forsøker å få TIL til å spille på samme måten, og årets TIL-lag har mange potensielle matchvinnere, sier Høgmo, som skryter uhemmet av de hurtige unggutta som utgjør TILs offensive slagkraft sammen med Ole Martin Årst (29).

Angrepsrekke

Morten Gamst Pedersen (21): - Han har tatt et nytt steg framover, og ferdighetene hersker det ikke tvil om. Det som gjenstår for ham, er å bli stabil i prestasjonene. Karim Essediri (23): - En bortimot komplett høyrekant-spiller. Høy klasse, i år også defensivt. En spiller jeg tror kan nå langt, og som snart bør være tunisisk landslagsspiller.Og sist, men ikke minst, Lars Iver Strand (20): - Han har god teknikk, er bevegelig, lavt tyngdepunkt. Flink til å vende av spillere og god rettvendt. Han minner meg litt om Michael Laudrup, sier Høgmo.

Kamerater

Strand kan bli årets TIL-komet. I går scoret han et flott mål - da han lobbet over Frode Olsen - og var med i forspillet til to.

- Det er lenge siden det har vært så gøy å spille fotball. Høgmo har gitt meg rollen jeg trives best i, sier Lakselv-gutten.

Mot Viking storspilte han i posisjonen mellom TILs midtbaneledd og spydspissen Ole Martin Årst.

- Jeg har alltid spilt godt i den rollen, også da jeg var yngre, sier han.

Han herjet vilt med Brede Hangeland og Viking-forsvaret sammen med Essediri og en annen ung finnmarking, bestekompisen Morten Gamst Pedersen.

- Vi må holde beina på jorda. Men i vinter har vi trent godt og unngått skader. Alle spillerne har fått utvikle rollene sine. Det gir trygghet og sjøltillit, sier Gamst Pedersen.

Skryt fra pappa

I fjor fikk Karim Essediri lite spilletid. Men under nytreneren Høgmo blomstrer afrikaneren.

- Jeg har satt en strek over alt som skjedde i fjor. Nå trives jeg i TIL, sier Essediri, og gir Høgmo æren.

I går kveld ble TIL-treneren gratulert av alle, inklusive mamma Gerd og pappa Henry. De to hadde kjørt de 22 milene fra Gratangen for å se sønnens comeback på Alfheim.

- Han har jo blitt en dyktig trener, han Per, sa Henry Høgmo, også kjent fra TV-serien «Eldrebølgen».

Også for 12 år siden var Per Høgmo TIL-trener. Da fikk han sparken midt i sesongen. Det skjer neppe igjen. I Tromsø mener de fleste at TIL har fått den best tenkelige erstatteren for Terje Skarsfjord.

- Disse TIL-gutta har fått så mye juling tidligere at jeg unner dem all mulig suksess. Og i dag viste vi litt av det som bor i laget, sier Høgmo.

ÅPNET BALLET: Morten Gamst Pedersen sklir inn 1- 0 på vinterføret. Det var starten på marerittet for Viking. - Alle spillerne har i vinter fått utvikle rollene sine. Det gir trygghet og sjøltillit, sier Gamst Pedersen.