Snøkaos i Monte Carlo

Rally Monte Carlo-debutant Henning Solberg fikk snøsjokk i fjellene nord for rivieraen i går.

Rally Monte Carlo er kjent for å være det mest uforutsigbare av alle de 16 VM-rundene. Den 74. utgaven blir i alle fall ikke noe unntak.

-  Det er helt jævlige forhold her. Perverst vanskelig, sier storebror Solberg til Dagbladet.

I går var det første dag av gjennomkjøringa for Peugeot-føreren og kartleser Cato Menkerud. I sivil bil var de gjennom 14 av de 18 fartsprøvene.

20 cm

Mens det nede ved serviceplassen i Monte Carlo er meldt cirka 15 grader og sol hele helga, ligger det nå ifølge kartleser Menkerud om lag 20 centimeter snø på de krappe alpeveiene hvor rallyet skal kjøres.

-  Vi har hatt nok med å holde oss på veien. Hvis det er mange som fullfører her blir jeg overrasket, sier Henning som i år kjører for farmerlaget Bozian.

Dekkmiss

Forholdene i Rally Monte Carlo har alltid vært varierende. Vanligvis pleier det å ligge snø på noen av fartsprøvene. Men i år ser det ut til å bli helt spesielle forhold. For snøspesialisten Henning Solberg skulle en tro at dette var gode nyheter. Men i Monte Carlo får en ikke lov å kjøre med spesialsnødekk som i Sverige.

 SPENTE:  Snøføre venter Henning Solberg (t.h.) og kartleser Cato Menkerud i debuten med den nye oransjefargede Peugeoten. Foto: Scanpix
SPENTE: Snøføre venter Henning Solberg (t.h.) og kartleser Cato Menkerud i debuten med den nye oransjefargede Peugeoten. Foto: Scanpix Vis mer

-  Jeg har hele tida trodd at vi kunne kjøre med dekk som i Sverige. Men her må vi kjøre med slicks (asfaltdekk uten mønster) eller dekk med mindre pigger. Så det er litt kjedelig, sier Solberg.

-  Men noen fordeler får vi nok på at vi er gode på snø. Vi har ikke erfaring fra dette løpet. Så i starten får vi bare prøve å få en formening av hvilken fart gutta holder her. Er vi 10 sekunder etter på første mellomtid, så må vi jo endre litt, påpeker Solberg.

6-10

Rally Monte Carlo starter på fredag. I dag er andre dag av gjennomkjøringen. Mens det blir shakedown i morgen tidlig. Monte Carlo er i utgangspunktet et asfaltløp. Et underlag Solberg/Menkerud har svært lite erfaring med. Henning Solberg har gjennomført flere testdager med sin nye privatfinansierte oransje Peugeot 307.

-  Testene gikk veldig bra. Jeg er veldig fornøyd. Målsettingen er en plass mellom 6-8. Men dette er et løp der alt kan skje, sier Henning Solberg.

 Citroëns Sébastien Loeb har vunnet de tre siste åra. Mens Petter Solberg aldri har greid å bli bedre enn nummer fem i casinobyen. I fjor måtte han bryte.