ENMANNSLAG: Kwame Nkrumah-Acheampong er Ghanas alpinlandslag alene. Målsettingen hans søndag er å ikke komme sist i slalåmrennet. Foto: AP
ENMANNSLAG: Kwame Nkrumah-Acheampong er Ghanas alpinlandslag alene. Målsettingen hans søndag er å ikke komme sist i slalåmrennet. Foto: APVis mer

«Snøleoparden» vil bygge alpinanlegg i Ghana

- Målet mitt er å ikke komme sist i OL.

|||(Dagbladet) Kwame Nkrumah-Acheampong (35) fra Ghana gikk med en OL-drøm i magen allerede for fem år siden. Han ville forsøke å kvalifisere seg til Torino-lekene, men var mer uheldig enn de fleste.

Is på vingene førte nemlig til at flyet han skulle ta fra Amsterdam ikke kom seg avgårde i tide, og han rakk ikke kvalifiseringsrennet som kunne gitt ham en OL-billett.

Nå er Kwame - populært kalt «Snøleoparden» - på plass i Vancouver, og søndag debuterer han i de olympiske leker.

Fra null til OLHistorien om alpinisten Nkrumah-Acheampong er ikke lang. Det er bare seks-sju år siden han første gang hadde ski på beina, og han har ikke mange skikkelige renn på samvittigheten.

VIL HA MED FLERE: «Snøleoparden» Kwame Nkrumah-Acheampong håper at det om ti år vil finnes ghanesiske skiløpere som er ti ganger så gode som ham. Foto: AP
VIL HA MED FLERE: «Snøleoparden» Kwame Nkrumah-Acheampong håper at det om ti år vil finnes ghanesiske skiløpere som er ti ganger så gode som ham. Foto: AP Vis mer

- Jeg har kommet meg fra null til OL. Nå er målet mitt å ikke komme sist. Det er skiløpere her fra alle de store landene og jeg skal klare å slå noen av dem. Jeg ser fram til å slå utøvere som har hatt langt bedre muligheter enn meg, sier han til nyhetsbyrået Canwest.

Tidligere gjorde Nkrumah-Acheampong - som faktisk er født i Skottland, men har vokst opp i Ghana - alt selv. Nå har han fått mer hjelp, men han lever likevel i en helt annen sportslig verden enn konkurrentene. Gjennom internett kom han i kontakt med en kanadisk familie som gir hans familie og støttespillere husly disse ukene.

Uten denne og annen hjelp han har fått på veien til OL-byen måtte han selv ha skaffet til veie rundt 150 000 kroner.

Tobarnsfaren bor nå i England, hvor han lærte seg å stå på ski da han begynte å jobbe i et innendørs skianlegg i Milton Keynes.

SELVSKREVEN FLAGGBÆRER: Kwame Nkrumah-Acheampong er Ghanas eneste OL-utøver. Foto: AP
SELVSKREVEN FLAGGBÆRER: Kwame Nkrumah-Acheampong er Ghanas eneste OL-utøver. Foto: AP Vis mer

Går for gressOg selv om han bor i Europa får folk i hjemlandet med seg hva landsmannen driver med.

- Responsen jeg får på e-post og telefon viser at det er flere som begynner å interessere seg for vintersport. Målet mitt er at om ti år skal Ghana ha en skiløper som er ti ganger så god som meg, sier han til CNN.

Og for å få til det ønsker han å bygge et skianlegg i hjemlandet. Der blir det selvfølgelig vanskelig å få snø under skia, så han kommer til å gå for gress.

- Jeg har lyst til å bygge en alpinbakke i Ghana og så håper jeg at en av de store nasjonene vil «adoptere» en løper fra Ghana, for å gi ham en skikkelig sjanse, sier 35-åringen.

Ikke Eddie The EagleI fjorårets VM kom «Snøleoparden» på 67. plass i slalåm og 87. plass i storslalåm. Han har med andre ord ikke fått kallenavnet på grunn av hurtigheten, det spiller på skidressen.

Men selv om han har en dress som skiller seg fra konkurrentene, ønsker han ikke å bli framstilt som bakkens klovn. Han liker ikke å bli sammenliknet med Eddie The Eagle, som skapte store overskrifter i 1988-OL.

- Jeg synes ikke noe om å bli sammenliknet med ham. For meg er idretten en seriøs ting. Hvis du skal være en sportsmann må du være en sportsmann. Hvis du har lyst på moro får du drive med idrett på hobbybasis. Ikke gå inn i den seriøse sporten og gjør narr av den, sier Kwame Nkrumah-Acheampong.

Søndag er det mer sannsynlig at en ekte snøleopard dukker opp i målområdet enn at Nkrumah-Acheampong kommer blant de ti beste - og det til tross for at snøleoparden ifølge Store norske leksikon er utbredt fra Afghanistan til Bajkalsjøen og Tibet. Likevel er dette blodig alvor for ham.

KLARTE SEG LENGE SELV: Kwame Nkrumah-Acheampong gjorde lenge alt selv, men nå har han fått et lite støtteapparat rundt seg. Foto: AP
KLARTE SEG LENGE SELV: Kwame Nkrumah-Acheampong gjorde lenge alt selv, men nå har han fått et lite støtteapparat rundt seg. Foto: AP Vis mer

- For meg så er dette som om en ghanesisk mann skulle bli sendt til månen.