Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Snømangel skaper trøbbel for Tour-arrangørene

Monsterbakken kan erstattes med vanlig jaktstart.

FALLER UT?: Martin Johnsrud Sundby sikret Norges første sammenlagtseier på herresiden i Tour de Ski da han var først opp monsterbakken 5. januar, kort tid etter at Therese Johaug hadde gjort det samme på kvinnesiden. I år kan den fryktede etappen erstattes med en vanlig jaktstart på grunn av snømangel. Foto: AP Photo/Giovanni Auletta
FALLER UT?: Martin Johnsrud Sundby sikret Norges første sammenlagtseier på herresiden i Tour de Ski da han var først opp monsterbakken 5. januar, kort tid etter at Therese Johaug hadde gjort det samme på kvinnesiden. I år kan den fryktede etappen erstattes med en vanlig jaktstart på grunn av snømangel. Foto: AP Photo/Giovanni Auletta Vis mer

(Dagbladet): Tour de Ski starter 3. januar i Oberstdorf i Tyskland. Der er det foreløpig lite snø å spore, skriver NRK. Det er på grunn av de uvanlig høye temperaturene i Mellom-Europa.

Leder i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, frykter lenger ikke at Tour de Ski blir avlyst, men løypa må trolig endres.

- Akkurat som her i Norge, sliter arrangørene med manglende kulde og snø. Men jeg tror det blir Tour de Ski, sier Ulvang til NRK.

Verst i Oberstdorf Det er nettopp i startbyen Oberstdorf snømangelen merkes best. 3. og 4. januar holdes prologene og den påfølgende jaktstarten der. Men også langetappen mellom Cortina og Toblach kan måtte kortes ned.

Ifølge adressa.no skal det heller ikke være nok snø i den beryktede monsterbakken, som siden starten har vært avslutningen på touren. Dermed kan etappen istedenfor gå som vanlig jaktstart i Lavazé-passet.

- Det er i Oberstdorf det er mest kritisk. Det jobbes med å finne alternative arrangørsteder, men det er en utfordring å finne steder med tusen hotellsenger tilgjengelig midt i høysesongen, sier Ulvang.

- Grønt stort sett over alt Det internasjonale skiforbundet jobber på spreng med å finne alternative arenaer.

- Mest kritisk er det i Oberstdorf. Det er der beslutningen må komme først. Det er vanskelig å si hva som kan være reservearena. Det handler ikke bare om snø, men også om hotellkapasitet, sier FIS-topp Jürg Capol til adressa.no.

Landslagstrener Trond Nystad sier til adressa.no at de er klare over situasjonen:

- Vi har en løpende dialog med alle som har noe å si om det. Alle vet at det er grønt stort sett overalt. Jordene er mer egnet til å dyrke poteter enn å gå på ski, sier Nystad.

Nordmennene tapetserte pallen i konkurransen i fjor: Therese Johaug sikret tidenes første norske sammenlagtseier da hun kom først opp bakken. På plassene bak fulgte Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Heidi Weng. Gutta sikret også tredobbelt norsk med Martin Johnsrud Sundby, Chris Jespersen og Petter Northug.