Snøt Kristoff for historisk triumf

- Dette var drømmen min.

VANT SOLO: Ramunas Navardauskas angrep i etappens eneste kategoriserte stigning og syklet inn til soloseier. Foto: ERIC FEFERBERG (Scanpix/Afp)
VANT SOLO: Ramunas Navardauskas angrep i etappens eneste kategoriserte stigning og syklet inn til soloseier. Foto: ERIC FEFERBERG (Scanpix/Afp)Vis mer

BERGERAC/OSLO (procycling.no): Ramunas Navardauskas overrasket da han vant den 19. etappen i Tour de France.

Litaueren angrep opp etappens siste bakke og fikk fort en luke på 20 sekunder.

De siste 13 kilometerne ble en kamp mellom litauer og restene av feltet.

Omega Pharma-Quick Step tok opp jakten på de siste kilometerne, men det var ikke nok til å hente Garmin-rytteren.

Dermed tok Garmin sin første etappeseier i årets Tour de France.

Det var også første en gang en syklist fra Litauen kunne juble for seier i touren.

- Jeg trodde ikke det skulle gå. Det var min store drøm å vinne en etappe i Tour de France. Jeg er veldig, veldig takknemlig for laget mitt. Alle hadde stor tro på meg og utførte sin del av planen til punkt og prikke, sier Navardauskas i seiersintervjuet.

- Det var planen fra starten av dagen å få noen i brudd. Tom-Jelte Slagter gjorde en strålende jobb, og han klarte å hjelpe meg over toppen. At han klarte å gi meg den ekstra hjelpen etter en langt dag i brudd, ga meg litt ekstra motivasjon til å holde unna.

Bare syv sekunder bak spurtet Alexander Kristoff inn til tredjeplass, så vidt slått av John Degenkolb.

- Det var én mann som holdt unna. Det var en hard avslutning i dag, sier Kristoff til TV 2 og procycling.no rett etter målgang.

- I spurten satt jeg bra, men jeg ble sperret. Akkurat idet jeg skulle gå til, kom de rundt meg, og jeg fikk ikke klar bane.

Dermed fikk ikke nordmannen startet spurten på ordentlig før det kun gjensto noen få meter. Da var det for sent for å komme seg forbi tyske Degenkolb.

Med tredjeplass på dagens etappe tok ikke Kristoff sin tredje etappeseier i årets Tour de France. Han har likevel fortsatt mulighet til å bli den første nordmannen til å vinne tre fellesstartetapper i én Tour de France.

På søndag venter det nemlig en ny mulighet, når rytterne skal spurte opp Champs-Élysées.

En velt tre kilometer før mål felte blant annet Peter Sagan og André Greipel. Dermed satt Kristoff i en gruppe på bare 15 ryttere på oppløpet.

- Jeg fikk ikke med meg velten. Jeg tror ikke det hadde hatt noe å si. Han (Navardauskas) kjørte veldig bra, og med regnet og alle svingene, er det neste likså greit å sitte foran.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

Slik gikk det til
Cyril Gautier startet angrepene på den 19. etappen allerede fra øyeblikket Christian Prudhomme viftet i det hvite flagget for etappestart.

Han fikk raskt med seg Martin Elmiger og Arnaud Gérard, mens Tom-Jelte Slagter også raskt kom seg opp til trioen i front.

12 ryttere, deriblant Thibaut Pinot, andremann i sammendraget, og Peter Sagan, tok opp jakten. Feltet var naturlig nok ikke særlig fornøyde med å la Pinot gå, og de 12 rytterne ble hentet inn.

Da grep Rein Taaramäe muligheten. Estlenederen stakk fra feltet og kom seg opp til kvartetten i front. Dermed besto dagens brudd av fem ryttere.

Kvintetten fikk imidlertid ingen større luke på feltet. Spurtlagene, Katjusja, Cannondale, Giant-Shimano og Lotto Belisol, satt seg raskt frem i feltet og holdt avstanden frem til bruddet på snaut tre minutter.

Samtidig var det en punkteringsfest uten like på de våte, franske veiene. Rytter etter rytter måtte stoppe for å bytte hjul.

Med 78 kilometer til mål trillet Martin Elmiger først over den innlagte spurten, uten at noen i bruddet brydde seg nevneverdig om det.

I feltet var det Mark Renshaw som vant «spurten», foran Peter Sagan. Det var de to eneste som brydde seg om spurten.

31 kilometer før mål angrep Slagter fra bruddet og gikk solo. Men avstanden til feltet var bare et drøyt minutt.

10 kilometer senere var de fire andre hentet, mens Slagter hadde 35 sekunder til feltet. Da angrep Jan Bakelants fra feltet, men belgieren ble fort hentet inn av Cannondale.

17 kilometer før mål angrep en Garmin-rytter, men han ble raskt hentet inn.

Rett før etappens eneste kategoriserte bakke, veltet en Giant-rytter ut i grøften.

I bunnen av bakken stoppet det opp i fronten av feltet. Likevel måtte Marcel Kittel slippe feltet. Adrien Petit så sin mulighet og angrep, men ble raskt kontret av Ramunas Navardauskas.

Peter Sagan ville imidlertid ikke ha noe av angrepene og tettet selv noen luker. Likevel hadde Slagter og Navardauskas 10-15 meters luke på toppen. Sistnevnte kjørte fort fra sin lagkamerat.

Alexander Kristoff satt fint med over toppen av bakken, som omtrent nummer 15-20 i hovedfeltet.

Med 11 kilometer til målgang i Bergerac, hadde Navardauskas 12 sekunder. Bak ble det ingen organisert jakt umiddelbart etter angrepet.

Med 7 kilometer igjen til mål hadde avstanden økt til 21 sekunder. Da gikk Tinkoff-Saxo frem i front av feltet, men det hjalp ikke særlig mye. Med 3,5 kilometer igjen var avstanden fortsatt 21 sekunder.

På det tidspunktet forsto Omega Pharma-Quick Step at de måtte ta asnvar i feltet. Da ble det en kjempevelt i feltet. hvor Peter Sagan og Romain Bardet var blant de som var innblandet. Dermed røk førstnevntes drøm om å vinne etappen.

Med 1,6 kilometer var avstanden nede i 14 sekunder. da hadde Kristoff sneket seg inn i Quick Step-toget. Da var det kun 15-20 ryttere igjen i feltet.

Ingen klarte å hente litaueren på den siste kilometeren. Dermed vant han sin første etappe i Tour de France.

Syv sekunder senere spurtet Kristoff inn til en tredjeplass på etappen, så vidt bak John Degenkolb.