Snowboard fra A til Å

Alt du ønsker å vite om snowboard.

Air - Hopp, alt som innebærer at du og brettet forlater moder jord, og viktig del av snøbrettkjøring. Kanskje det egentlig burde hete airboard, siden de fleste er i luften mye av tiden.

Blåmerker - Du må tåle å få noen slike, spesielt hvis snøen er hard. Bruk gjerne snowboardklær med insydde beskyttelsesputer på de mest utsatte stedene.

Carve - å kjøre på kantene av brettet. Jo mer trykk du legger på kanten, jo mer carver du. Helt nødvendig på isete og hard snø.

Drop in - å kjøre inn i halfpipen. Hvis du er 'Drop-in', betyr dette at du er nestemann som skal inn i Pipen.

Extension - En del av halfpipen som er høyere enn resten. Til å gjøre ekstra høye hopp på.

Fakie - Å kjøre baklengs, med tailen først. Tren på dette, slik at du kan lande og kjøre elegant videre etter 180 og 540 graders vendinger.

Goofy - Langbein heter Goofy på engelsk, og gjør det meste feil, og derfor kalles det Goofy når du kjører med 'feil fot foran (dvs den høyre). Omtrent hver femte snowboardkjører står på denne måten. Hvis det føles riktig, er det riktig.

Halfpipe - Snowboardernes svar på rullebrett-ramper. Et ca. hundre meter langt og fem meter bredt 'halvt rør', der man kan kjøre på kryss og tvers og hoppe og utføre tricks.Mange synes dette er gøy...

Invert - Alle trick som innebærer at brettet er opp og hodet ned. Husk at du skal lande en gang. Det er vondt å lande påhodet, og håndleddsbrudd er den vanligste skaden blant snowboardkjørere.

Jake Burton Carpenter - Å kalle ham oppfinneren av snøbrettet er kanskje litt drøyt, men han er i hvert fall en av dem vi bør sende en stille takk til når vi har det gøy i bakken.

Kicktail - Tailen på brettet er bøyd oppover, brukes på frikjørings- og halfpipe-brett.

Lengde - Å velge riktig brettlengde er viktig. Det kommer an på hvor høy du er, hvor tung du er, og hva slags kjøring du har tenkt å bruke brettet til. Det er lett å svinge og gjøre tricks på korte brett, men lange brett gir mer fart, stabilitet og flyt på løs snø.

McTwist - Et av de vanskeligste trickene i boken. En salto kombinert med en 360 graders vending. Oppkalt etter Mike McGill som var den første som klarte denne bragden.

Nose - Tuppen på brettet. Fasongen er viktig for kjøreegenskapene til brettet. Spesielt i dyp snø.

Olympiske Leker - I år er snowboard OL-gren for første gang. Ikke alle er like begeistret for det, og Terje Haakonsen tok konsekvensen og takket nei til å delta. Vi bøyer oss i støvet for alle som virkelig står for det de sier.

Pudder - Lett tørr nysnø. Å finne et område med urørt puddersnø betyr det samme for en snøbrettkjører som Nirvana betyr for Buddhister. Meningen med livet...

Quarter pipe - En halv halfpipe. Det vil si en pipe med bare en vegg som man kan gjøre trick på. Ikke så veldig vanlig, men dufinner dem i en del snowboardparker.

Regular - Vanlig fotstilling. Den venstre foten er foran, i motsetning til Goofy.

Stance - Avstanden mellom bindingene. Stor stance gir god balanse, mens liten stance gjør det lettere å utføre en del tricks. Noe midt i mellom er som regel det beste.

Tail - Bakenden på brettet. På de fleste frikjørings- og halfpipe-brett er brettet likt eller nesten likt i begge ender.

U - En skikkelig halfpipe skal være formet som en U, med jevne runde overganger fra bunnen til siden, og med et kort loddrett stykke øverst.

Vert - Den delen av halfpipe-veggen som er loddrett. Vanligvis ca 30-40 cm.

Waisting - Forskjellen på den bredeste og den smaleste delen av brettet. Innsving gir gode sving-egenskaper.

X-generasjonen - Tåpelig navn på den generasjonen som ikke var fornøyd med å få skitradisjonene tredd ned over hodet, men ville ha det moro på fjellet.

Yen - Japansk myntenhet. Hvis du vil se snowboard i OL for første gang, trenger du mange slike.

Zzzz - Hvis du har utnyttet dagen på fjellet godt nok, er dette det eneste du klarer å si etterpå. Gi alt, du klarer det du vil hvis du står på lenge nok.

Æ - Den tredje siste bokstaven i det norske alfabetet. Få eller ingen snowboarduttrykk begynner på denne bokstaven.

Østrogen - Kvinnelig kjønnshormon. Det er ingenting i dette hormonet som tilsier at jenter ikke kan kjøre snowboard. Husk at Stine Brun Kjeldås er en av verdens beste.

År - Så lenge som sesongen varer. Husk at vi bor i Norge. Du kan kjøre brett året rundt, i hvert fall i teorien.