Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Snowboarder Ross: - Jeg røykte ikke

NAGANO (NTB-Reuters): Snowboarderen Ross Rebagliati fra Canada, som vant OL-rennet i storslalåm søndag ble i dag diskvalifisert for doping. Urinprøven han avga etter seieren var positiv på marihuana. Selv sier Ross at han ikke har røykt: Han har bare vært mye sammen med marihuana-røykende mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er offer for passiv røyking, sa han og ba tynt for medaljen sin i dag. De canadiske laglederne tror på ham og har anket diskvalifikasjonen inn for idrettens voldgiftsrett, som vil ta en avgjørelse i løpet av ett døgn.

Canadierne hevder at dopingprøven er positiv fordi Rebagliati har tilbragt «betydelig tid» sammen med folk som røyker marihuana. Han hevder at han selv ikke har brukt stoffet siden i fjor.

Smutthull

Japan har svært streng narkotikalovgivning, og japansk politi kontaktet den canadiske troppen kort etter at nyheten slapp ut. De vil snakke med Rebagliati om hans røykevaner.

Men canadieren slipper trolig straff takket være et smutthull i den strenge loven. Loven sier at bare besittelse av marihuana er straffbart, ikke selve røykingen. Rebagliati føyer seg derfor trolig inn i rekken av kjendiser som har sluppet straff etter å ha røkt marihuana i Japan. Tidligere har rockestjernene Paul McCartney og Mick Jagger sluppet billig unna. Det samme har fotballspilleren Diego Maradona.

- Vi arresterer ham bare hvis vi kan bevise at han er i besittelse av marihuana, sa en talsmann for japansk politi i dag.

Knepen avgjørelse

Den internasjonale olympiske komité diskvalifiserte Rebagliati, men det var først etter lang diskusjon. Først gikk den medisinske kommisjonen inn for disk med stemmetallet 13-12, så vedtok IOK-styret å følge anbefalingen med tre stemmer mot to. To medlemmer avsto fra å stemme, i likhet med president Juan Antonio Samaranch.

Det canadiske lagets anke skal avgjøres av idrettens voldgiftsrett, som i Atlanta-OL frikjente flere utøvere som var diskvalifisert for doping. Det utelukkes ikke at diskvalifikasjonen kan bli omstøtt, selv om det ikke er tvil om at marihuana er et forbudt stoff.

Grenseverdi

Urinprøven inneholdt 17,8 deler per million av cannabis-metabolitt. Det internasjonale skiforbundet (FIS) har en grenseverdi på 15,0. Grensen er altså overskredet, men ikke med mye. Det er også delte meninger om hvorvidt rusmiddelet marihuana kan regnes som prestasjonsfremmende.

Alternativet som ble diskutert var å gi Rebagliati en streng irettesettelse men la ham beholde medaljen.

- Det var ingen enkel avgjørelse, det skal jeg love dere, sa IOK-direktør Francois Carrard på en pressekonferanse i dag.

Huskes uansett

- Det er ufattelig at jeg alltid vil bli husket som den første OL-vinneren i snowboard, jublet Rebagliati søndag. Nå blir han i stedet trolig husket som den første som er fratatt en gullmedalje i vinter-OL på grunn av doping.

Det er ikke første gang en canadier mister et OL-gull på grunn av doping. Den første var Ben Johnson som ble fratatt 100 meter-gullet i Seoul for ti år siden i tidenes mest omtalte dopingsak.

Positive dopingprøver er sjeldne i vinterleker. Rebagliati er bare den sjette som er dopingtatt i vinter-OL - og den første siden 1988.

Italiensk gull

Rebagliati beholder medaljen inntil voldgiftsretten har avgjort anken. Opprettholdes diskvalifikasjonen, vil Thomas Prugger fra Italia overta gullmedaljen, mens Ueli Kestenholz, Sveits avanserer til sølv- og Dieter Krassnig, Østerrike til bronseplass.

BARE PASSIV RØYKER</B>: Ross Rebagliati har vært mye sammen med folk som røyker marihuana. Han mener dette kan ha gjort utslag på doping-testen som førte til at han ble diskvalifisert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!