Snowboarderne haler innpå skikjørerne

STRANDA: Severin Bakke vant snowboardklassen i årets alperitt på Stranda, bare 20 sekunder etter beste skiløper. De tre foregående årene har flate partier gjort brettkjørere til en lite konkurransedyktig kuriositet i det prestisjetunge telemarks-rennet. I årets forkortete og bratte løype pustet snowboarderne skifolka i nakken.

- Jeg falt aldri helt, men jeg var nedi tre ganger. Jeg tror det hadde gått an å slå dem, sa Bakke om telemarks-kjørerne etter premieutdelingen på søndag.

Han ser ikke bort fra at det kan skje til neste år, spesielt hvis oppladningen til rennet er en annen enn i år.

- Jeg var ute i går, og var vel litt sliten etter det, fortalte Bakke, som kjører for Ålesunds Western snowboard club.

Den fire kilometer lange ruten, som er lagt opp som en mellomting mellom en storslalomløype og ren frikjøring, karakteriserte han som «jævlig slitsom».

Henriette Bakke vant dameklassen for snowboard, med Blueberry hill raiders-jentene Agnethe Bjørkehaug og Maria Westerberg på andre- og tredjeplass.

Olav Thomas Utgård tok herrenes andreplass med Tor Erik Averå i hælene.

Heldig med været

En kraftig snøstorm i Sunnmørsalpene, og en drøy meter med pudder, gjorde at konkurransen måtte utsettes et døgn. Som om ikke snøkaoset var nok, slo lynet ned i en av skiheisene(!).

Snowboarderne trakk det lengste strået da arrangementskomiteen måtte forkorte løypa og sløyfe det slake sluttpartiet der skiløperne har hatt fordel av staver og skøyteteknikk i de foregående alperittene.

- Rennet i år blir mer rettferdig for snowboarderne, sa vinneren av snowboardklassen i 1996, Olav Thomas Utgård, før start.

Savner eget renn

Alperittet er først og fremst en konkurranse for telemarksentusiaster. Antall påmeldte i snowboardklassen var rundt 30, mot flere hundre telemarkskjørere. På spørsmål om de kunne tenke seg et eget, mer brett-vennlig alperitt, svarer snowboarderne et klart ja.

Dagens alperitt er lagt opp som et tradisjonelt fjellritt for skiløpere. Det ligner lite på snowboardernes ekstrem-konkurranser, der kjørerne selv velger rute og bedømmes utifra vågalhet og stil, i tilleg til tiden ved målpassering.

- Vi har ikke vurdert dette med eget renn for snowboardere. Det kan bli aktuelt til neste år. Da er det fem års jubileum for alperitt, og det blir et stort arrangement, sier alpegeneral Karl Magnus Eriksen.

Uansett var snowboarderne glade for å få ta del i det Eriksen beskriver som: «Det råeste rennet. Et renn som gjør at Galdhøpiggen bare må gå å legge seg».

Og rått var det, ikke minst frikjøringen før rennet. Norges best bevarte frikjørings-hemmelighet, som Stranda iblant kalles, viste seg fra sin beste side på renndagen. I enkelte skogspartier var det florlett pudder til livet.