Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Snowboarderne vil inn i IOC

Det internasjonale Snowboardforbundet (ISF) vil inn «i det gode selskap». Nå vil forbundet søke om medlemskap i Den internasjonale Olympiske Komité.

- Vi vil søke om medlemskap for at vi skal få ansvaret for rekrutteringen til OL - og for å etablere én verdenscup, sier Jørn Torjussen, president i Norges Snowboardforbund til Dagbladet. Torjussen er også Norges representant i ISF.

To verdenscuper

I dag har snowboarderne muligheten til å kjøre i to verdenscuper: ISF arrangerer den ene cupen, mens Det internasjonale skiforbundet (FIS) har ansvaret for den andre cupen.

- Utviklingen av sporten hemmes når det er to verdenscuper, mener Torjussen.

Under OL i Nagano fikk FIS ansvaret for avviklingen av snowboard-konkurransene. ISF følte seg forbigått, og mente at deres organisasjon burde ha ansvaret for snowboarderne under OL.

Resultatet ble at de kjørerne som ville stille i OL måtte delta i FIS-renn for å kvalifisere seg til mesterskapet. Denne ordningen trakk naturlig nok en del kjørere bort fra den mer etablerte ISF-verdenscupen.

Særforbund

Ved å søke om medlemskap håper ISF å bli tatt opp som et uavhengig særforbund i IOC slik de i framtida kan få hovedansvaret for snowboard i OL-sammenheng.

Da ISF søkte om medlemskap i 1994 ble de blankt avvist av IOC fordi det ble sett på som et problem at snowboardindustrien og en del vintersportsanlegg hadde stemmerett i ISF.
- Organisasjonen slet også med en uklar struktur på den tiden. Dette har vi nå fått kontroll på, sier Torjussen.

Rettigheter

Snowboardsjefen poengterer at de ikke ønsker å finte FIS av banen.

- Vi ønsker ikke å ta innersvingen på noen, men vi mener at rettighetene til sporten skal havne der de hører hjemme. Det primære nå er å fortsette å utvikle sporten på sine egne premisser, forteller Torjussen.

Han skjønner godt at FIS, som sliter med rekruttering til egne grener, prøver å få kontroll over snowboardsporten.

- Hvis FIS vil være med å utvikle snowboard så kan vi godt være interessert i et samarbeid, men vi mener disse rettighetene naturlig tilhører ISF.

Ved få kontroll over rettighetene til OL-kvalifiseringen, vil ISF-verdenscupen være den som blir gjeldende for OL-deltakelse. ISF-verdenscupen vil i så fall igjen bli den mest dominerende, slik den var inntil FIS fikk OL-ansvaret.

ISF kommer til å levere den formelle søknaden i løpet av mars.

PS: Hovedgrunnen til at Terje Håkonsen boikottet OL i Nagano var at han ikke ønsket å kjøre FIS renn.

ISF-VM:</B> Daniel Franck tok gull i VM-konkurransen som snowboardernes forbund ISF arrangerte for kort tid siden. Nå vil ISF også ha ansvaret for OL-rennene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media