HØYT: Ståle Sandbech i Aspen X-Games tidligere i år. Foto: Liz Copan /AP Photo / NTB Scanpix
HØYT: Ståle Sandbech i Aspen X-Games tidligere i år. Foto: Liz Copan /AP Photo / NTB ScanpixVis mer

Snowboardsporten fortjener bedre!

X-Games er en motvekt til de etablerte idrettene.

Sportssjornalist, Esten O Sæter gir en svært tynn og upresis analyse av konflikten rundt X-Games i Dagbladet mandag. Et eksempel er bruken av tv-seere som målet på omdømme. Han setter seertall på X-games satt opp seertall på 5 mila i Falun og konkluderer at X games ikke er like populært, siden de har færre seere.

Å vurdere den omdømmemessige verdien av et arrangement basert på TV-tall er håper jeg det er få i idretts-Norge som gjør lenger. Kommentaren føyer seg inn i mottakelsen et knippe mektige menn i det etablerte idretts-Norge har gitt lekene og snowboardsporten, som både er urettferdig og helt ufortjent.

Å vinne er ikke det viktigste. X-games bygger på idretter der en viktig del av utøveridentiteten er avstand fra den gjennomorganisert idretten. I snowboard og skateboard har lek, moro og sosialt samhold vært et mye viktigere element enn i konkurransebaserte prestasjonsidretter. Snow- og skateboard har derfor gitt et tilbud til mange som ikke følte seg like hjemme i andre idretter. Lek, moro og det å utfordre seg selv er sunne holdninger til aktivitet og det har heldigvis en sterk appell til unge. 

Talentene i disse idrettene dyrkes ikke først og fremst frem gjennom konkurranser og rankinglister, men oppdages av sponsorene i skatehallene og skibakkene Utøverne løftes inn i filmproduksjoner og konkurranser som X-games, hvor de blir til helter for en ny generasjon. Sponsorene gir talentene mulighet til å leve av hobbyen uten å miste friheten, leken og individualiteten. Sponsorene henvender seg til en annen målgruppe enn de som kjøper Ullvangsokker og kondomdresser fra Bjørn Dæhli. X-games skjelver neppe i buksene av angrepene fra Antidoping Norge og Skiforbundet. 

Men for de store idrettsorganisasjonene, som Skiforbundet, FIS og IOC utgjør leker som X-games selvsagt en trussel. Individualiteten i lekene utfordrer den organiserte idrettens krav til felles sponsoravtaler, salg av lisenser og som også innebærer utøvere i strømlinjeformede uniformer. Den plutselige og voldsomme kritikken blir påfallende når en ser det i lys av dette. Tall på dopingavsløringer i snowboard viser svært få tilfeller. Mandag gikk derimot først sjefen i Antidoping Norge og så kommentator Esten O Sæter i Dagbladet langt i å insinuere at snowboarderne bruker sentralstimulerende midler som  «skjerper sansene», uten at de har gitt noe belegg for en slik påstand.

Det kan virke som noen har snakket sammen.  FIS har selv de siste årene lagt økt vekt på testing mellom konkurranser og mindre testing under konkurransene, fordi de mener det dette bidrar til rene sport. Også i lys av dette fremstår det harde angrepet på X-games som merkelig.

Konflikten mellom leker av typen X games og de store etablerte idrettsorganisasjonene er ikke ny. Terje Håkonsens motstand og boikott av OL er et godt eksempel på dette (Terje Håkonsen «-Derfor hater jeg OL» ). X-games har forstått at kontrollregimet WADA legger opp til under konkurranse ikke er ønsket av utøverne. Når det å vinne ikke er det viktigste blir doping en mindre aktuell problemstilling. Testingen oppleves som en inngripen fra etablerte institusjoner som går på tvers av verdiene  deltakerne opplever de og snowboardkulturen representerer. 

Motstanden handler altså ikke om motstand mot testingen i seg selv, men snarere motstand mot FIS og IOC. Felles er likevel at de utøverne, her som i andre vinteridretter, er gode forbilder og formidler gode holdninger til ungdom. Men som kanskje treffer en litt annen målgruppe.

I Oslo er det bygget halfpipe, big air jump og en flott ny skatehall hvor lekene åpnes. Det er brukes under halvparten så mye på X-games som det ble gjort på lobbyarbeidet for OL til Oslo.  Og det til en idrett som ellers ikke er særlig tilgodesett med anlegg, om en sammenligner med det som er brukt på skianlegg, håndballhaller og kunstgressanlegg rundt om i landet. kan vist til utsolgte arrangement og etterarrangement hele uka. Big Air konkurransen lørdag blir en folkefest på Tøyen. X-games hadde fortjent rausere velkomst til Oslo enn en liten gruppe mektige menn i idretten nå har bidratt til å gi dem.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.