Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Brook Crouch havnet i snøskred

Snowboardtalentet overlevde etter å ha vært begravd i fem minutter uten luft

18 år gamle Brook Crouch ble tatt av snøskred, men slapp unna med brudd i ryggen og noen tenner færre.

SLAPP UNNA: Stortalentet Brook Crouch slapp unna med livet i behold da han havnet i en snøskred i Canada. Foto: NTB Scanpix
SLAPP UNNA: Stortalentet Brook Crouch slapp unna med livet i behold da han havnet i en snøskred i Canada. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): En av verdens største brett-talenter, amerikanske Brock Crouch opplevde en frikjørers verste mareritt da han sammen med fire andre snowboardere var på «heli-boarding» for filminnspilling i fjellene i Whistler i Canada for ei uke siden.

Crouch ble tatt av et snøskred. 18-åringen, som regnes som et vidunderbarn både på snø- og surfebrettet, brakk ryggen og mistet flere tenner i skredet, men er nå på beina igjen og i går ble han skrevet ut av sykehuset i Vancouver.

Han kan takke sine venner for at han overlevde.

Resten av gjengen tok nemlig umiddelbart kontakt med helikopteret og manøvrerte seg ned fjellskråningen, samtidig som de unngikk etterskred og andre etterlevninger fra skredet.

– Da vi var på vei ned lå det bakerst i hodet at «Oi, vi må kanskje grave fram vår døde venn», sier proff-snowboarderen John Jackson til New York Times.

Helikopteret oppdaget noe nederst i skredet – tuppen av brettet til Crouch.

Etter å ha ligget begravd i omtrent fem minutter uten luft fant resten av gruppen ham og fikk gravd opp snowboarderen.

– Innen vi kom fram til ham og startet å grave ham ut hadde han begynt å bli blå i ansiktet og han svarte ikke på spørsmål, bare stønning, sier Jackson til People.

Amerikaneren hadde havnet under skredet, etter å ha bli dratt over 300 meter nedover fjellskrenten, samtidig som han ble forslått i møte med flere steiner.

– Han hadde fått seg en skikkelig trøkk og var helt brettet opp. Hodet var mellom knærne og han lå opp ned, sier Jackson.

Heldig som overlevde

Crouch og de andre snøbrettkjørerne visste at de befant seg i et farlig område. Kun uker før snøskredet som tok 18-åringen hadde et annet skred ført til et dødsfall i det samme fjellområdet.

Shin Campos, som er sikkerhetskoordinator ved Whistler Creek Productions, og som arbeidet med filminnspillingen, sier at de hadde vært nøye i planleggingen av frikjøringen og tatt hensyn til temperaturer og vindforhold som kan være med på å skape friksjoner i snøen som utløser skred.

– Det er utrolig sjelden at man har en slik suksesshistorie. Sjansen for å overleve går dramatisk ned etter å ha vært begravd i to minutter, sier Campos til New York Times.

Til tross for fallet har ikke Crouch noen planer om å gi seg med å kjøre snowboard. Tvert imot.

– Jeg elsker snowboard mer i dag enn noen gang før og jeg kan ikke vente på å komme meg tilbake på brettet og «shredde» med alle igjen!, skrev Crouch på sin Instagram fra sykehuset.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media