<strong>TØFFE TIDER:</strong> Åge Hareide snakket med pressen i over et kvarter etter det pinlige 0-3-tapet mot Fredrikstad i går. Der innrømmet han at han er inne i sin tyngste periode som fotballtrener. 
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
TØFFE TIDER: Åge Hareide snakket med pressen i over et kvarter etter det pinlige 0-3-tapet mot Fredrikstad i går. Der innrømmet han at han er inne i sin tyngste periode som fotballtrener. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

«Snu i tide, ellers er det bare å hente Tom Nordlie»

Lokalavisene i Stavanger har fått nok av Hareide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da Åge Hareide signerte en ny toårsavtale med Viking i fjor høst, varslet han at han kom til å trekke seg dersom ikke Viking havnet blant de fire beste i Tippeligaen i 2012.

Etter 0-3-tapet mot Fredrikstad i går hadde han ikke bare moderert det selvpålagte kravet - han nektet for at han noen gang hadde sagt det.

- Jeg har ikke lovet noen fjerdeplass. Jeg sa at fjerdeplass var en framgang i forhold til i fjor, sa Viking-manageren.

- Det er nok nå, Åge
Ultimatum eller ei: I Stavanger begynner etter hvert mange å miste trua på at Hareide vil lykkes med sitt prosjekt. Det gjenspeiles tydelig i lokalavisene i dag, der både Stavanger Aftenblad og Rogalands Avis gir uttrykk for sviktende tillit.

Lengst går førstnevnte, som på kommentatorplass ber Viking kvitte seg med Hareide under tittelen «Det er nok nå, Åge».

«Viking har skiftet ut alle i toppledelsen i løpet av de siste månedene. I sommerpausen bør de fullføre operasjonen og la Åge Hareide bli den neste.», skriver sportsleder Stig Nilssen.

Han understreker at utspillet ikke er en spontanreaksjon på det pinlige tapet i Fredrikstad, og peker på at Viking står på stedet hvil etter to og et halvt år med Hareide.

Den tidligere landslagssjefen er langt fra den første treneren med sterk CV som mislykkes i Stavanger. Etter at suksesstrener Benny Lennartsson gikk av i 2002, etter sin andre trenerperiode i klubben, har det ikke svingt skikkelig av Viking.

<strong>HENGER I TAUENE:</strong> Dagbladet laget denne fotomontasjen etter at Norge hadde tapt 1-2 i den avgjørende kvalikkampen mot Tyrkia i 2007, og Hareide uttalte at han følte seg som en «tungvektsbokser som henger i tauene». Nå gjør han det igjen.
HENGER I TAUENE: Dagbladet laget denne fotomontasjen etter at Norge hadde tapt 1-2 i den avgjørende kvalikkampen mot Tyrkia i 2007, og Hareide uttalte at han følte seg som en «tungvektsbokser som henger i tauene». Nå gjør han det igjen. Vis mer

Svensken er den eneste Viking-treneren som har vunnet titler siden 1982.

Viking er for øyeblikket nummer ti i Tippeligaen, fem poeng over streken, og slik sett lyser ikke varsellampene veldig med tanke på nedrykk. Men så strekker da også siddisenes ambisjoner seg langt lenger enn å holde plassen.

«Ingenting tyder på at laget skal lande innen for egen målsetting, det vil si topp fire og europacupspill. Med stadige bunnoteringer for antall tilskuere på kampene, kan opprydningen like gjerne begynne nå som i høst.», mener sportssjef Nilssen, som mener Hareide har «spilt ut sitt siste kort».

Sportskommentatoren lot seg intervjue av TV 2 Nyhetskanalen i dag tidlig. Da skjønte han ikke helt oppstyret rundt kravet om Hareides avgang.

- Dette er ikke akkurat sprengstoff, sa han.

Overfor Dagbladet utdyper han:

- For folk som bare har lest denne kommentaren, dette utspillet, kan det kanskje virke strengt. Men for folk som har lest avisen vår jevnlig de siste to-tre årene har sett sakene bygge seg opp og så kuliminere til denne saken. Viking ligger å vaker på 10-11 plass, og da bør det stilles spørsmålstegn. Jeg ser ikke på det som sprengstoff. En trener lever av resultater, og Åge Hareide har ikke resultatene på sin side.

Han blir overrasket over å høre at Hareide har gått tilbake på løftet om å trekke seg hvis de ikke klarer topp fire:

- Har han gjort det? Det er ukjent for meg. Uansett er det ikke Åge Hareide som bestemmer utviklingen for laget, det er det styret som gjør. Vi legger ikke press på Viking. Det er Vikings egne mål vi evaluerer. Når vi ligger der vi gjør på tabellen og folk forlater stadion i langt større grad enn før er det klart vi må vi stille spørsmålstegn.

Markeringsforsvar og sweeper
Rogalands Avis er også i ferd med å miste tålmodigheten med Hareide, og de mener spillerne har gjort det samme.

«Jeg tror ikke på det Hareide nå driver med. Og det ser ikke ut som spillerne tror på det, heller. Enten må han snu i tide (det er som kjent ingen skam), eller så er bare å hente Tom Nordlie til å redde stumpene», skriver sportssjef Torbjørn Svendsen - som selv har over 500 A-kamper for klubben.

I motsetning til Hareide mener han ikke det er spillernes innsats det er noe i veien med. Derimot peker han på skandaløs organisering som hovedårsaken til Vikings svake resultater. Hareide har i år forsøkt seg med noe såpass unorsk som markeringsforsvar og sweeper, for å bli bedre mann-mot-mann, og i går spilte de en 5-4-1-formasjon med playmaker Martin Ørnskov som stopper.

«Selvsagt er det mulig å få et lag til å fungere i et mann-mannopplegg defensivt. Hos Viking er det kaos, spillere på etterskudd og store rom som motstanderne kan boltre seg i. Og det virker ikke som de to trenerne vil se det «alle andre» ser, at endringene har gjort Viking til et dårligere lag. Ikke bare er de mer usikre i forsvar, de er også tregere til å omstille seg til offensive bidrag.», skriver Svendsen.

Åge Hareide har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelser i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer