Berit Kjøll og Håndballforbundet brukte PR-byrå før presidentvalget

Snublet på TV igjen

Nå har vi fått vite at både Berit Kjøll og Håndballforbundet bevisst holdt spillet hemmelig. Og sett hvor vrient dette er.

JEG VANT: Berit Kjøll jublet over seieren i presidentkampen som hun skulle ha vunnet i yatzy på hyttetur med familien. Feiringen hennes søndag var en annerledes reaksjon på seier i et ledervalg i en frivillig bevegelse. Etterpå har vi lært at også Kjølls vinnermetoder var nye. Hemmeligholdet av innkjøpt PR-kompetanse er blitt idrettspresidentens problem. FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix
JEG VANT: Berit Kjøll jublet over seieren i presidentkampen som hun skulle ha vunnet i yatzy på hyttetur med familien. Feiringen hennes søndag var en annerledes reaksjon på seier i et ledervalg i en frivillig bevegelse. Etterpå har vi lært at også Kjølls vinnermetoder var nye. Hemmeligholdet av innkjøpt PR-kompetanse er blitt idrettspresidentens problem. FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DUBROVNIK (Dagbladet): Den nye idrettspresidenten Berit Kjøll har begynt å fortelle alt om hvorfor hun vant valget. Det er i utgangspunket bra. Men det hun sier, gjør denne saken bare verre:

.- Både for Håndballforbundet og meg var det en premiss hele veien da vi engasjerte noe rådgiverhjelp at vi skulle være åpne om dette, innledet Kjøll et skriftlig intervju med Dagbladet, før hun forklarte hva åpenhet betyr for henne:

- Det har vi også vært da det ble stilt spørsmål om dette, sa hun.

Altså:

«Jeg forteller gjerne om en så vanskelige sak at den kunne avgjort presidentvalget til min disfavør, men først må du spørre om den».

Det er definisjonen på den åpenheten som denne nye idrettspresidenten omtaler som «en del av ryggmargen» hennes.

Kanskje var det denne definisjonen som gjorde at hun heller ikke fortalte noe om bruken av betalte PR-byrå da hun samlet sitt nye styre til møte direkte etter søndagens presidentvalg. Styremedlemmene fikk ikke vite om denne ordningen mellom Kjøll og Håndballforbundet før de leste avsløringene i Dagens Næringsliv dagen etter.

I en idrettsbevegelse som i et par år har lett etter en troverdig president å samle seg bak, blir det dessverre fort ryggtrøbbel av sånt.

mangler det bare en eneste tingrepresentant som føler at hun eller han ble skikkelig lurt på Lillehammer sist søndag, for at selve presidentvalget skal trekkes i tvil. Det vi foreløpig vet er at dette valget ble foretatt uten at verken Berit Kjøll eller håndballpresident Kåre Geir Lio på eget initiativ fortalte sannheten om hvordan stemningen skiftet fra favoritten Sven Mollekleiv til utfordreren Kjøll.

Både Kjøll og Lio hadde i ukesvis hatt nok av muligheter til selv å være åpne. Deres kampanje var også uten betalt PR-hjelp et friskt initiativ. Mediene formidlet villig vekk tankegangen til de to. I store intervjuer fikk de fortalt hvorfor det var så viktig for idrettsbevegelsen å få et helt nytt ansikt.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 12.04.2016 ÅPENHET: Hofstad Helleland krever at Norges Idrettsforbund gir innsyn i alle regnskaper helt ned på bilagsnivå i framtida. - Dette handler om åpenhet i norsk kultur og idrett, vi må ha tillit hos det norske folk, sier Tvedt. Video: NTB Scanpix Vis mer

Etterpå kan vi bare håpe at ingen av disse fortellingene kom som resultat av PR-byråenes jobbing mot de ulike redaksjonene. Slik hjelp burde vært helt unødvendig for en erfaren toppleder med lang fartstid som leder i Den Norsk Turistforeningen. En flink, voksen kvinne som har klart seg fint gjennom de røffeste lederjobbene og offentlig strid i tiår, trenger ikke å betale for at noen skulle lære henne å snakke riktig om det å ta et frivillig samfunnsansvar.

Det eneste som kunne vært ok, var å lære å fortelle hele sannheten.

SELVE investeringen gikk imidlertid inn. Hvorfor Håndballforbundet valgte å bruke disse pengene i hemmelighet, vet vi fortsatt ingen ting om. Kåre Geir Lios forklaring til Dagbladet om at dette var et nødvendig bidrag til eventuelle presidentkandidater som verken har egne meninger eller egne penger, blir neppe stående som hans beste uttalelse.

For ordens skyld: Håndballpresident Lio er vanligvis både fornuftig og svært veltalende.

Så hva sviktet her siden heller ikke han fortalte hele sannheten om PR-byråene før valget var vunnet?

I DAG lurer resten av idretten på hva Håndballforbundet får igjen for pengene. Det største problemet for Lio er imidlertid at også hans egen håndballfamilie underveis aldri fikk vite hvorfor håndballedelsen betalte deler av Berit Kjølls kampanje.

Bare to uker før Idrettstinget på Lillehammer, hadde dette særforbundet selv sitt faste ting i Sandefjord. Der var daværende idrettspresident Tom Tvedt på besøk og holdt et flammende innlegg. Han og Lio hadde deretter noen vennlige replikker seg imellom i all offentlighet inne i salen. Men det var ingen felles informasjon til Håndballtinget om hvorfor det var så viktig at sporten brukte ekstra penger på denne saken.

KONTAKT DAGBLADET

Var du en av tingrepresentantene på Lillehammer søndag og har en mening om presidentvalget, vil vår reporter Fredrik Stuve gjerne prate med deg. Ring ham på 478 31 149. Her teller bokstavelig talt din stemme for å sikre idrettens demokrati.

I protokollen for Håndballforbundets sitt siste styremøte før tinget, finnes heller ingen detaljer om satsingen. Der står det bare at presidenten informerte om de pågående prosessene før Idrettstinget. Rett før presidentvalget ble avgjort, fikk altså norsk håndball ikke diskutere om det var verdt for sporten å investere i Berit Kjøll som president.

Ganske enkelte fordi heller ikke håndballfamilien visste om pengene som ble brukt.

Først i går la håndballpresidenten ut en orientering om pengestøtten til Kjøll på håndballens egen nettside. Der var ikke noe beløp nevnt.

FORELØPIG vet heller ikke så mange av dem hvorfor investeringen skjedde. Teoretisk sett kan håndballen ha gode grunner for å lansere en kvinne som sjef. Dette er tradisjonelt en av Norges sterkeste kvinneidretter. Hadde Berit Kjøll kommet med en klar tenkning om hvordan hun skulle løfte kvinneandelen ytterligere fra dagens 42 prosent, ville det vært grunn god nok.

Men Kjøll ble jo valgt til ny president uten slike klare mål. Hun mangler kunnskap til å være konkret noe som på nytt ble tydelig da NRK i går kveld rettet opp mandagens tabbe fra Dagsrevyen med et pågående, poengtert intervju av en vel forberedt Ole Torp i hans aktualitetsprogram «Torp».

DET er lenge siden sentrale punkter i norsk idrett er blitt så godt utfordret som gjennom Torps spørsmålsstilling der. Berit Kjøll skal ha ros for at hun aldri løftet seg selv opp ved å svartmale det tidligere styret i Idrettsforbundet, men snublet likevel på TV. Ole Torp sine spørsmål fikk klart fram at idrettsbevegelsen har valgt en president som egentlig ikke har noen dyp kunnskap om de sentrale sakene for bevegelsen. Hennes styrke er ledelse.

Det var jo også slik hun solgte seg inn på Idrettstinget.

Desto verre at nettopp ledelse er blitt hennes svakhet fra første dag i vervet. Eller som trønderske Adresseavisa fra norsk idretts tjukkeste grasrot nå kommenterer denne økende skandalen:«Berit Kjøll bommet på første skudd».

Hun kjenner altså for dårlig den folkebevegelsen hun er valgt til å lede.

AKKURAT det gjør det spesielt trist å lese Kjølls private definisjon av «åpenhet» i Dagbladet og høre hvordan Ole Torp plaget henne i innledningen av gårsdagens intervju.

For den nye presidenten skulle jo gjøre noe med idrettens omdømme. Nå skal både hun og vi norske være forsiktig med det.

Selv vår nye idrettspresident er ikke helt til å tro på.

I FØRSTE omgang skal den erfaringen gjøre oss litt mer ydmyke i møte med andre idrettskulturer. Den siste tida er det blitt populært for politikere å snakke med store bokstaver om hvordan norske idrettsledere skal belære andre nasjoner om etikk. En slik kjepphøyhet krever både at vi lærer oss mer om nyansene i internasjonal idrett og samtidig ser oss selv i speilet.

Mens den nyvalgte idrettspresidenten ble presset til det siste gjennom den tunge gårsdagen, brukte jeg dagen på det åpne møtet til kvinnenettverket i internasjonalt langrenn. Det er en ganske liten, men imponerende forsamling pionerer som har som mål å sikre sportens likeverd.

Det internasjonale Skiforbundet (FIS) er en versting med et helt styre der alle valgte representanter er menn. Stort bedre ser det foreløpig heller ikke ut i de mange ulike internasjonale skikomiteene::

  • Mens en tredjedel av verdens langrennsløpereer kvinner, er andelen kvinner i internasjonale verv 14 prosent.

Den andelen skal opp. Nå jobber FIS-ansatte og frivillige hardt for å utdanne unge kvinner som ledere. Allerede sist vinter var halvparten av alle de teknisk delegerte i verdenscupen kvinner, og utlendingene strømmer til seminarer og treningsleire for å skaffe seg kunnskap til å gjøre denne sporten likeverdig. Om tre år kan ingen internasjonal komite ha mer enn 60 prosent deltakelse av ett kjønn.

For bare ett år siden var jeg den første til å angripe skipresident Erik Røste fordi han ikke slapp til en kvinne som norsk kandidat til FIS-styret. Da er det er i hvert fall fair å gi anerkjennelse for den gjennomføringskraften han har vist ved å koordinere denne langt mer offensive internasjonale likeverdspolitikken. Med så konkrete mål for kvinneandelen i ledelse som FIS nå har innført, er det grunn til å håpe at sporten lykkes.

DERFOR var det ekstra godt å høre finske Aino-Kaisa Saarinen sitte ved siden av Justyna Kowalczyk mens hun skrøt av hvordan Norge nå leder an i den raske utviklingen for å få en ny kjønnsnøytral sport.

Sarinen og Kowalczyk har jo ikke akkurat vært norsk langrenns heiagjeng de siste årene, men de ser skiftet som har skjedd i den norske tilnærmingen til sporten:

- Det er ikke bra at Norge alltid er best. Vi unner alle framgang. Det er sporten vi skal ta vare på, sa den norske utviklingssjefen Brit Baldishorn underveis i gårsdagens møte. Hun er en av de som de siste årene har vært flinkest til å ha et tydelig felles mål for jobben med likeverd.

Det har kunnskapen om langrenn og kjærligheten til sporten naturlig lært henne.

LEDERE som kan idretten sin, trenger ikke å kjøpe PR-tjenester for si de riktige ordene om gleden ved idrett. De gjør bare jobben.

Det er utfordringen til Berit Kjøll framover om hun finner ut av denne blindgata fort nok.

Men da må hun begynne å lede seg selv, i stedet for å snakke om hvor flink hun er til å lede alle andre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer