Snublet seg til seier

LILLESTRØM (Dagbladet): LSK- Molde 0-1. Se på beinstillingen til Andreas Lund i det øyeblikket dommer Tommy Skjerven blåser den avgjørende straffa til Molde. Skjerven måtte ha politieskorte ut av Lillestrøm etter denne, og flere andre omdiskuterte avgjørelser.

Ufortjent: Av fire kontroversielle avgjørelser var bare én feil - og i tillegg bortimot umulig å oppdage.

Etter å ha sett situasjonene med egne øyne på Åråsen, fått synspunkter fra de sterkest involverte, og senere sett reprisene på tv, sitter jeg igjen med følgende konklusjon:

  • Tommy Skjerven hadde en usedvanlig vanskelig jobb.
  • Og han gjorde bare én tabbe: Han overså handsen til Andreas Lund noen sekunder før han blåste den avgjørende straffa til Molde.

Men handsen var bortimot umulig å oppdage for Skjerven. Linjedommeren derimot, burde ha sett forseelsen. Han reagerte aldri.

Korrekt

I de øvrige tre omdiskuterte situasjonene opptrådte Skjerven korrekt.

  • Han blåste ikke straffe til Lillestrøm da Moldes Petter Chr. Singsaas og Lillestrøms Pål Strand havnet i gresset samtidig innenfor 16-meteren. TV-bildene viser at Singsaas strekker ut beinet, og er hårfint først på ballen før han feller Strand. Korrekt avgjørelse.
  • Han annullerte målet til Arild Sundgot, etter at linjedommeren markerte for offside. TV-bildene avslører ikke om Sundgot var i offside da ballen ble spilt, men uansett må Skjerven forholde seg til en korrekt plassert linjedommer. Med andre ord: Riktig avgjørelse.
  • Han blåste straffe til Molde et kvarter før slutt - noen sekunder etter Lunds hands.

Hektet bakfra

På TV virket avgjørelsen grei nok. Men bildet fra Dagbladets fotograf forteller noe om at også det kan ha vært galt. Her må vi støtte oss til forklaringene fra tre av de involverte i situasjonen:

Moldes Andreas Lund - som ble felt:

- Klar straffe. Jeg ble hektet bakfra av Werni da jeg skulle skyte.

Lillestrøms Peter Werni - som kom bak Lund:

- Jeg var kanskje borti ham. Men jeg trodde ikke han skulle blåse straffe.

Lillestrøms Runar Normann - som kom mellom Lund og keeper:

- Det kunne kanskje virke som om Peter (Werni) blokkerte foten til Lund i skuddøyeblikket. For meg så det ut som en 50-50-situasjon.

Totalt sett, og med andre ord: Størst sannsynlighet for at Skjerven dømte korrekt også her.

Ignorerte

At Skjerven ikke ender opp med mer en fem poeng (middels) i Dagbladet handler om et generelt forhold:

  • En litt inkonsekvent kampledelse i en tøff kamp som et par ganger utartet til konfrontasjoner spillerne imellom.

Og ett konkret forhold:

  • Han ignorerte fullstendig fordelsparagrafen da Moldes Odd Inge Olsen var igjennom alene med keeper like før slutt. I stedet dømte Skjerven Molde-frispark langt inne på Moldes banehalvdel.

Men konklusjonen: Dommeren skal ikke ha skylda for at Lillestrøm tapte. Det skal LSK ha. Molde skal ha ros for viljen til å gå inn i dueller, og evnen til å skape sjanser. Men kjeft for de elendige avslutningene.

SELVSKUDD: Moldes Andreas Lund får den avgjørende straffa i denne situasjonen, men det er helt tydelig at han skyter seg selv i leggen.