Snudde 1-3 til 4-3 på 20 minutter

«Så jævla enkelt», sang Klanen.

EKSTREM SNUOPERASJON: Vålerenga brukte 20 minutter på å komme seg til cupsemifinale. Kvartfinalen hadde alt, syv scoringer, selvmål, røde kort, straffebom. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
EKSTREM SNUOPERASJON: Vålerenga brukte 20 minutter på å komme seg til cupsemifinale. Kvartfinalen hadde alt, syv scoringer, selvmål, røde kort, straffebom. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

ULLEVAAL (Dagbladet.no): Vålerenga fikk en etterlengtet opptur da de slo PAOK i Hellas på torsdag.

I dag virket det lenge som de hadde falt tilbake til gamle synder: 18 minutter før full tid ledet Tromsø 3-1 og hadde tilsynelatende et jerngrep om kampen.

Så startet en opphenting av det sjeldne slaget.

- Helt absurd og merkelig kamp egentlig. Måten vi kommer tilbake på er helt fantastisk, og fortjent. Vi skapte mye etterhvert, sier VIF-trener Tor Ole Skullerud etter kampen.

- Å få den scoringen på overtiden.. Det er helt utrolig. Sånt opplever vi ikke så ofte, sier han.

Det begynte med Kristofer Hæstads redusering, fortsatte med Bengt Sæternes' utlikning og endte med Miika Koppinens selvmål fem minutter på overtid.

Dermed lever fortsatt Vålerengas håp om å gjenta cupfinaletriumfen fra fjoråret - selv om det satt fryktelig langt inne.

Lå under til pause
For til tross for massivt press gjennom hele 2. omgang og én spiller mer på banen i 45 minutter stanget og stanget Vålerenga i en kompakt Tromsø-mur.

Og når de først hadde sjansen var VIF-gutta som så ofte før i år sørgelig ineffektive foran mål.

Det problemet har ikke Sigurd Rushfeldt og Morten Moldskred. Radarparet tok vare på de mulighetene de fikk, scoret alle målene for gjestene og viste at høstformen så definitivt er i anmarsj.

Etter åtte minutter brukte Tom Høgli to Vålerenga-spillere som rundingsbøyer før han trillet ballen 45 grader ut til Rushfeldt.

Veteranen styrte ballen kontrollert i lengste hjørnet.

Vålerenga brukte et snaut kvarter på å svare.

Bengt Sæternes kom skliende inn i boksen, Moas skudd ble en perfekt pasning og lagene var like langt.

Men det tok bare to minutter før Vålerengas unge og ustabile forsvar forærte Tromsø ledelsen igjen. Amin Nouri måkte klareringen sin rett i kroppen på Morten Moldskred, Troy Perkins var utspilt og Martin Andresen fortvilte over nok en juniorfeil.

Tromsøs 3-1-scoring skyldtes imidlertid verken juniorfeil eller dårlig forsvarsspill - men kontringsspill av ypperste merke.

Ruben Yttergård Jensen løp over halve banen før han slo en mesterlig pasning i bue bak Vålerenga-forsvaret.

Morten Moldskred var selvsagt på plass på bakre stolpe, og trillet ballen enkelt i mål.

Martin skadet
Kampen virket på det nærmeste kjørt, og like etter måtte Martin Andresen forlate banen med skade.

Vålerenga fikk likevel servert et halmstrå da innbytter Hans Åge Yndestad dro på seg to gule kort - og dermed rødt - i løpet av 10 minutter.

Dermed la Tromsø seg langt ned i banen fra første sekund i 2. omgang, og tillot Vålerenga å eie ballen.

Det massive trykket resulterte i flere feite sjanser for vertene, men reduseringen kom ikke før i det 73. minutt: Jarl-André Storbæk stanget ballen i mål fra corner og kampen levde igjen.

Vålerenga-presset bare tiltok i styrke, men samtidig åpnet de seg for kontringer.

Og i et øyeblikks uoppmerksomhet ble de tatt grundig på senga da Tromsø tok et kjapt frispark, og Moldskred plutselig var alene med keeper.

Kristofer Hæstad reddet på streken, før TIL-spissen også sløste vekk returen.

Vålerenga var rasende på Moldskred, og flokket seg rundt ham på samme måte som Brann-spillerne omringet Peter Kovacs etter det kontroversielle 2-0-målet i går. Grunnen var at Vålerenga tolket det som at ballen skulle droppes - men dommer Kjetil Sælen hadde altså blåst frispark.

Og Moldskred kan derfor vanskelig beskyldes for å ha gjort seg skyldig i noe brudd på fair play-reglene.

Kampen var uansett på kokepunktet - og det kokte over da Bengt Sæternes møtte et innlegg på bakre stolpe og headet inn 3-3 via fingertuppene til Sead Ramovic fem minutter før slutt.

- Det er synd at vi gir fra oss to cornermål i dag, og at vi glipper markeringen som vi gjør, sier TIL-trener Per Mathias Høgmo til TV 2.

Straffebom fra Moa
Tromsø var på gyngende grunn, og virket ferdige da Vålerenga fikk et noe billig straffespark etter at Sæternes hadde fått en knuff i ryggen.

Men Ramovic reddet strålende Moas forsøk fra 11-meteren - og da gikk det mot ekstraomganger på Ullevaal.

Fem minutter på overtid sørget likevel Miika Koppinen for at det ikke ble noe av. TIL-stopperen forsøkte å klarere et innlegg, men satte ulykksalig ballen i eget nett.

- Dere ser hva som skjer. Jeg prøver å takle et innlegg fra siden over dødlinja, men det går ikke, sier Koppinen til TV 2 etter kampen.

- Vi gjorde et idiotisk bytte i førsteomgang, fikk rødt kort i tillegg, og nå selvmålet. Det var tungt, men sånn er det, sier Koppinen.

Martin Andresen sa følgende om kampen:

- Den hadde det meste den her, sa VIF-manageren.

TOK LEDELSEN: Sigurd Rushfeldt satte inn 1-0 etter et fint Høgli-løp. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
TOK LEDELSEN: Sigurd Rushfeldt satte inn 1-0 etter et fint Høgli-løp. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer