Lederen av hoppkomiteen:

Snudde 180 grader

Lederen av hoppkomiteen, Alf Tore Haug, ville gå av hvis Clas Brede Bråthen ikke fikk forlenget kontrakten. Så snudde han 180 grader. Nå slåss Bråthen for jobben.

I DRØFTELSESMØTE: Clas Brede Bråthen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
I DRØFTELSESMØTE: Clas Brede Bråthen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

AKER BRYGGE (Dagbladet): Sportssjef Clas Brede Bråthen (52) fikk lagt fram sin side av saken da Norges Skiforbund inviterte til et drøftelsesmøte i går. Scenen var Kluge Advokatfirma på Aker Brygge i Oslo.

Et drøftelsesmøte er starten på en formell prosess i en potensiell oppsigelsessak. Spørsmålet er om Bråthen klarte å endre synet til arbeidsgiveren skiforbundet, eller om de mener de har nok dokumentasjon til å gi ham sparken.

- Arbeidsgiver la fram det de mener er sitt grunnlag for å ha et drøftelsesmøte. Jeg la fram min opplevelse av en del av det samme, og min versjon av en lang karriere som sportssjef, forteller Bråthen.

MØTE: Clas Brede Bråthen og skiforbundet møttes til drøftelsesmøte torsdag. Video: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet Vis mer

Han opplyser at han ikke fikk framlagt en konklusjon fra skiforbundet, men at partene har avtalt et nytt møte førstkommende torsdag.

- Det er riktig å si at de vurderer å si meg opp, forteller Bråthen.

Etter det Dagbladet forstår - og som også går fram av uttalelser fra skiforbundets advokat, Nina Sandnes, så handler den neste uka om dokumentasjon og motsvar om enkeltheter i saken.

I verste fall for Bråthen blir han sagt opp som sportssjef. Skiforbundet mener han har hatt en uakseptabel kommunikasjonsform og atferd over flere år.

Samtidig kunne denne saken muligens sett annerledes ut.

LEDER AV HOPPKOMITEEN: Alf Tore Haug. Foto: Geir Olsen / NTB
LEDER AV HOPPKOMITEEN: Alf Tore Haug. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Dagbladet kan i dag avsløre at lederen i hoppkomiteen, Alf Tore Haug, satte stillingen sin på spill i sommer for at Bråthen skulle fortsette. Så seint som i begynnelsen av juni går det fram av intern korrespondanse at han ikke ville ta gjenvalg hvis generalsekretær Ingvild Bretten Berg ikke skrev under på forlengelse med Bråthen.

I et møtereferat fra hoppkomiteen heter det:

«Slik saken har utviklet seg må vi understreke at en uløst konflikt, og at det ikke er vilje til å signere en ny kontrakt, er et høyt spill som setter hoppsporten i en meget alvorlig situasjon.»

Videre står det:

«Hoppkomiteen har tidligere uttrykt og gjentar nå at nåværende sportssjef antas å være den beste kandidaten som sportssjef for ytterligere fire år.»

«Hoppkomiteens medlemmer som så langt har sagt seg villig til å fortsette, gjør dette under forutsetning av at kontrakten er underskrevet før valget på fagmøtet.»

GENERALSEKRETÆR: Ingvild Bretten Berg. Foto: Tore Ulrik Bratland
GENERALSEKRETÆR: Ingvild Bretten Berg. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Selv om Bretten Berg ikke skrev under, tok Haug likevel gjenvalg som leder på skiforbundets digitale ting i midten av juni. Ifølge Dagbladets opplysninger «kom han på andre tanker».

Haug er forelagt opplysningene Dagbladet sitter på, men har verken besvart telefon eller tekstmelding. Utad har han holdt en svært lav profil i denne saken. Hadde hoppkomiteen ikke tatt gjenvalg, ville det vært et kraftig signal til skistyret.

I slutten av juni mente Haug at Bråthen forsøkte å kuppe sin egen stilling. Dette til tross for at både han selv og Bråthen hadde skrevet under på kontraktsforlengelse.

Riktignok manglet underskriften til Bretten Berg. Og Haug mener det bare var et utkast han hadde skrevet under på, da Bråthen annonserte for flere at han hadde forlenget fram til 2025.

Kontrakten kan likevel vise seg å være juridisk bindende.

Bråthen og Haug skal ha hatt en anstrengt kommunikasjon etter hendelsen med kontrakten.

De to var likevel enige om at en akseptabel løsning på konflikten kunne være at Bråthen gikk inn i en stilling som toppidrettssjef. Dette samtidig som at arrangementssjef i skiforbundet, Ståle Villumstad, fikk stillingen som hoppsjef - med ansvar for det administrative.

En slik løsning ville bety at Bråthen fikk mindre å gjøre med generalsekretær Ingvild Bretten Berg og skipresident Erik Røste, som han har endt opp å være i konflikt med. Men skiforbundet satte foten ned da Bråthen ville velge sin egen sjef.

På vei ut av drøftelsesmøtet i går sa Bretten Berg:

- Nå har vi gjennomført dette drøftelsesmøtet. Vi har lagt fram vår side av saken, og vi har hørt på Clas Brede. Det var et fint møte.

- Hva synes du om det Bråthen sa?

- Det kommenterer vi naturligvis ikke. Vi har gjennomført et fint møte, og vi skal ta med det i vår vurdering.

SKIFORBUNDETS ADVOKAT: Nina Sandnes. Foto: Tore Ulrik Bratland
SKIFORBUNDETS ADVOKAT: Nina Sandnes. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Skiforbundets advokat, Nina Sandnes, sier:

- Vi skal nå vurdere arbeidsgivers grunnlag for en oppsigelse opp mot de opplysningene han (Bråthen) har delt med oss. Nå har vi et beslutningsgrunnlag.

- Hva skjer videre?

- Det vi har sagt er at det er noen flere bevis i saken som vi skal dele med ham. Hvis han ønsker å ha kontradiksjon (motsvar) på de, så kan han få det. Det skal vi få beskjed om i neste uke.

PÅ VEI TIL MØTET: Clas Brede Bråthen (i midten) var representert ved LO-advokatene Marit Håvemoen og Atle Sønsteli Johansen i drøftelsesmøtet. Foto: Tore Ulrik Bratland
PÅ VEI TIL MØTET: Clas Brede Bråthen (i midten) var representert ved LO-advokatene Marit Håvemoen og Atle Sønsteli Johansen i drøftelsesmøtet. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Bråthens advokat, Marit Håvemoen, forteller at drøftelsesmøtet foregikk i «rolige former».

- Er du mer optimistisk nå enn du var før møtet med tanke på at Bråthen kan beholde jobben?

- Vi har alltid ment at det er han som skal fortsette som sportssjef. Og det mener vi nå også, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer