Snudde Arsenal på hodet

God i turn, hurtig som en VM-sprinter og aldeles praktfull i utøvelsen av spillet fotball.

LONDON (Dagbladet): Martins Obefami - Inters nigerianske 18-åring - blir denne sesongens yndling i Champions League.

Men han er ikke helt fersk - Martins Obefami har spilt i Mesterligaen før. På vårparten, for Inter, mot Newcastle og Bayer Leverkusen. Og etter den første matchen mot engelskmennene begynte ryktet å gå.

I den andre scoret han sitt første og inntil i går eneste mål på dette nivået.

På ungdomslaget

Martins Obefami er født i Lagos, men har aldri spilt fotball i Nigeria. Inntil desember i fjor tilhørte han Inters ungdomsavdeling. Og da han plutselig fikk sjansen mot Bari i en Coppa Italia-kamp, grep han den med begge de hurtige beina.

Uka etter debuterte han mot Parma i Serie A.

- Han var utsøkt allerede første gangen jeg så ham, sier Inter-president Massimo Moratti. - Og måten han spiller og oppfører seg på forteller om en gutt som er mange år foran sin alder.

Hector Cuper, treneren som hentet John Carew til Valencia og som elsker uslipte talenter, er enda mer begeistret enn sin klubbpresident:

- Obefami er en liten stjerne som bare kan bli bedre, sier han.

Etter oppvisningen mot Arsenal er det altså mye glede å seg til.

Fisefine Arsenal

Men Martins Obefami gjorde riktignok ikke så mye vesen av seg før Inter var to opp på Highbury. På to målsjanser. Dermed var også Arsenals til tider fisefine forsøk på å gjøre det på den gode gamle måten - tette igjen bak, holde på ballen og vente på sjansene - avslørt til de milde grader. For Inter viste med all tydelighet hvorfor de var en av finalistene i CL-finalen som gikk i mai.

Med kvalitet tvers igjennom.

1- 0 ble gjort med Cruz-kontroll etter 22 minutter. I offsidens grenseland snek Julio Cruz seg inn bak Arsenal-forsvaret. Og da hjemmekeeper Lehmann var der han skulle være, helt oppe i beina på den frekke gjesten, gjorde Cruz det man skal gjøre fra slike posisjoner.

Han chippet ballen lett og selvfølgelig. I mål til en vakker scoring.

Og det var ikke noe feil med utseendet på Inters andre scoring heller - et skoleeksempel på hvordan man tar en arrogant motstander med buksene nede. Da langpasningen gikk, og Fredrik Ljungberg knapt valgte å gjøre sin del av forsvarsarbeidet halvhjertet, var nemlig Inter der med alt de hadde.

Hvilket handler om fart, innleggspresisjon og gode avsluttere.

Løp fra navnet sitt

Arsenals keeper hadde ikke verdens beste armer for anledningen. Nederlandske van der Meyde hadde et tungt skudd. Og etter to avslutninger var altså gjestene to foran.

Og det var da Martins begynte å løpe.

Og tro det eller ei - han løp så fort at bokstavene bak på drakta hans løsnet. Eller for å si det på en annen måte: Martins løp så fort at bokstavene som stavet navnet hans på ryggen var alt Arsenal-stopperne Toure og Sol Campbell klarte å klore seg fast i. For det var det de gjorde inntil tyrkiske Emre bestemte seg for å gi lille Martins den målsjansen han fortjente.

Effektivt og klokt

Med totalkommando over ballen, og hurtige driblinger ut og inn av rushtrafikken rundt Arsenal-boksen, fant han plutselig Afrikas nye perle i scoringsposisjon.

Og det var også alt denne 18-åringen trengte. Én mulighet med en viss sannsynlighet for scoring og Martins begravde 3- 0 med en selvfølge. Og så gjorde Inter slik de har gjort i en mannsalder etter pause - de trakk seg hjem, forsvarte klokt og slapp til få sjanser.

Da minuttet gjensto, var de en stolpecentimeter på innsiden fra å gjøre tre til fire.

Og Arsenal? Ikke mye ut over sjanseløst forsvarsspill. Bortsett fra at Thierry Henry på 0- 2 brente straffesparket som kunne snudd kampen. Og det var ikke noe dårlig straffespark heller - det var bare det at Inter har Toldo i mål.

Og til søndag drar Arsenal til Old Trafford.

KAMPFAKTA

Champions League

Gruppe B:

Arsenal- Inter 0- 3 (0- 3).

I: Cruz (21), Van Der Meyde (24), Martins (41).

T: 34400.

RUNDDANS: Måten Martins Obefami spiller og oppfører seg på forteller om en gutt som er mange år foran sin alder. Saltomortalene sto i kø da ungguttene scoret. Marco Materazzi ser imponert på lagkameraten. <!--FOTO-->