Snudde rumpa til og ble ydmyket av Rekdal på TV: - Jeg er glad for at han slaktet meg

I kveld kan AaFKs nye trener få sin søte hevn.

OSLO/ÅLESUND (Dagbladet): - På målet snur Trond Fredriksen ræva til, og det er utilgivelig. Han gjorde et fryktelig innhopp og det skal han få høre, sa Kjetil Rekdal til Fredriksen i 2009.

Midtbanestrategen Fredriksen var trolig Rekdals største hakkekylling i hans periode som AaFK-trener.

I kveld møtes de igjen: Rekdal som VIF-trener og Fredriksen som AaFK-trener for første gang.

- Jeg er ikke overrasket over at Trond har blitt trener. Vi hadde mange diskusjoner om fotball og taktikk, og han var ofte uenig med meg. Da sa jeg: Bare vent til du blir trener. Da skal du se at ikke alt er så lett som du tror, forteller Rekdal til Dagbladet.

I kveld får han sjansen til å bevise nettopp det.

- Jeg var ikke den som fikk mest spilletid under Kjetil, men vi hadde et tett og godt forhold og diskuterte mye fotball. Hvis han følte at jeg var mye uenig, så var det nok mest fordi jeg likte å plage han, forklarer Fredriksen med et lurt smil.

- Men jeg har faktisk lært mye av han, og vi er ikke så ulike i fotballsynet vårt.

- Vanskelig å disiplinere Rekdal gikk ofte hardt ut mot kveldens trenerdebutant. Klimakset kom i april 2009 da Fredriksen «snudde ræva til» Start-stjernen Cristian Bolaños, som benyttet muligheten til å frarøve AaFK seieren.

Rekdal hang ut Fredriksen i media og definerte sistnevntes innhopp som fryktelig.

- Det var vanskelig å disiplinere Trond. Han var overalt og ville gjøre alt. Han skulle være indreløper, kantspiller og avslutter samtidig. Det var typisk Trond, sier Rekdal.

DUELL: Kjetil Rekdal var glad i å kritisere Trond Fredriksen da han hadde Fredriksen som spiller i AaFK. I kveld møtes Rekdal og Fredriksen i en trenerduell når Rekdal inviterer gamleklubben til Ullevaal. Foto: NTB Scanpix
DUELL: Kjetil Rekdal var glad i å kritisere Trond Fredriksen da han hadde Fredriksen som spiller i AaFK. I kveld møtes Rekdal og Fredriksen i en trenerduell når Rekdal inviterer gamleklubben til Ullevaal. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Da han snudde ræva til, var det ganske oppsummerende for hvordan han fremstod på den tiden. Han var ikke posisjon. Det hadde vært et problem lenge.

Rekdal fikk imidlertid orden på sin midtbanestrateg til cupfinalen mot Molde 2009.

-  Da spilte han akkurat som jeg ville og leverte en strålende kamp. For en gangs skyld gjorde han det han var bedt om, sier Rekdal og flirer.

Vil aldri gjøre som Rekdal Fredriksen innrømmer at det var tøft å få en slik behandling av sin trener.

- Det var veldig tøft der og da. Jeg kommer aldri gjøre noe slikt som trener. Men samtidig er jeg glad for at det skjedde. Jeg ble sterkere og lærte mye av det, sier AaFKs nye hovedtrener.

Men det stoppet ikke der.

Fredriksen fikk en slags hevn da han kastet Rekdal i bassenget på La Manga. Rekdal svarte dernest med å late som at han vraket Fredriksen til cupfinalen mot Molde foran TV 2s kameraer.

- Trond ble bleik i fjeset og lurte på hvorfor TV måtte være til stedet. Da fikk jeg endelig hevnen min fra bassengstuntet. Når det er sagt, er det kun Trond av spillerne jeg kunne dratt en slik spøk på, sier Rekdal.

Skal ha hevn Det synes Fredriksen er positivt.

- Det sier en del om forholdet vårt. Vi vet hvor vi har hverandre og har gjensidig respekt, sier han.

- Jeg tenkte at det var veldig merkelig å vrake meg rett foran kameraene. Da fikk jeg en anelse om at det kanskje var noe lureri. Jeg ble kun 60 prosent lurt, hevder Fredriksen.

BYTTE: Kjetil Rekdal var kjent for gode bytter i sin tid i AaFK, men han var ikke alltid like godt fornøyd når han byttet inn Trond Fredriksen. Etter 1-1-kampen mot Start i april 2009, slaktet han Fredriksens innhopp.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix .
BYTTE: Kjetil Rekdal var kjent for gode bytter i sin tid i AaFK, men han var ikke alltid like godt fornøyd når han byttet inn Trond Fredriksen. Etter 1-1-kampen mot Start i april 2009, slaktet han Fredriksens innhopp. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix . Vis mer

Rekdal frykter at hevnen kan komme på Ullevaal i kveld.

- Hvis vi slår Vålerenga, vil jeg anbefale deg å stå i nærheten av meg og Kjetil med et kamera, spøker Fredriksen.

- Hevnen kommer, men i morgen er det ikke akkurat det som er fokuset mitt, påpeker den nye AaFK-treneren.

Fredriksen trente Rekdals sønn Ingen vet hva Tippeligaens ferskeste trener vil finne på i debuten mot Rekdals Vålerenga. Men kanskje kan VIF-treneren få noen råd fra sønnen Niklas.

Han hadde nemlig Fredriksen som trener på AaFKs guttelag.

- Det var til tider mye frustrasjon, der Niklas klaget over Trond. Men det er jo helt naturlig. Ingen spillere er 100 prosent enig med treneren sin. Det har ikke jeg heller vært. Alt i alt har Niklas vært fornøyd med Trond som trener, forteller Rekdal.

- Kan Niklas gi deg tips om hvilken trenertype Trond er?

- Nei, fokuset er på eget lag. Trond kan ikke trylle. Vi vet hvilke styrker og svakheter AaFK har og hva de kommer med. Vi skal håndtere AaFK uavhengig av hvilken taktikk Trond velger, uansett om han skulle komme med hele Sunnmøre i forsvar.

VIF-treneren håper sin eks-elev ikke kopierer noen andre.

- Jeg aner ikke hvilken type fotball han kommer til å stå for. Han har sikkert utviklet seg siden da jeg hadde han som trener. Det er naturlig at han har plukket litt fra de trenerne han har hatt, inkludert meg, men han kan jo ikke kopiere noen. Han må finne sin egen stil.

DUELL: Kjetil Rekdal og Trond Fredriksen har møttes som spillere før, som her i 2003. I kveld møtes de som trenere for første gang.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
DUELL: Kjetil Rekdal og Trond Fredriksen har møttes som spillere før, som her i 2003. I kveld møtes de som trenere for første gang. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

Fredriksen ønsker å dele minst mulig om hva han står for, men avslører at Rekdal er en av trenerne som har inspirert ham.

- Jeg har lært mye av de dyktige trenerne jeg har hatt, deriblant Kjetil. Jeg har også mye Ivar Morten Normark i meg. Bedre lagbygger finnes ikke. Knut Torbjørn Eggen var også en fantastisk læremester, forteller Aabrekks erstatter.

Godt forhold Begge beskriver forholdet deres som godt, til tross for alle disputter og hevnaksjoner.

- Vi har et ganske bra forhold. Trond er en likandes kar han, selv om vi var uenige om del ting, sier Rekdal.

- Vi har et godt forhold. Det er selvfølgelig litt ekstra spesielt å møte Kjetil, men det er så spesielt i seg selv å debutere som hovedtrener i Tippeligean at alt fokuset er på det, forteller Fredriksen.

Selv om Vålerenga er i storform og AaFK er tabelljumbo, tar ikke Rekdal noe for gitt foran møtet med gamleklubben.

- Vi har en skadefri stall. Det er kun Jonatan Tollås som ikke er kampklar, men han er i full trening. Vi er favoritter, men jeg har selv vært med på å være større underdogs enn det AaFK er og likevel vunnet. I Tippeligaen kan alle slå alle. Vi har full respekt for AaFK, sier Vålerengas suksesstrener.

DEBUT: Trond Fredriksen får sin trenerdebut i Tippeligaen mot Vålerenga i kveld. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
DEBUT: Trond Fredriksen får sin trenerdebut i Tippeligaen mot Vålerenga i kveld. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer