Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Snur: Jakob reddet

Appelljuryen mener Jakob Ingebrigtsen ikke gjorde noe galt. Han får derfor løpe VM-finale likevel.

SPORTSNYHETENE: Jakob Ingebrigtsen ble først diskvalifisert etter å ha tråkket utenfor banen på 5000-meteren. Nå er avgjørelsen omgjort. Video: NRK Vis mer

DOHA/OSLO (Dagbladet): Jakob Ingebrigtsen (19) ble tidligere i kveld disket på 5000 meter etter at han tråkket på innsiden av banen.

Det var britene som anket, og halvannen time etter løpet kom den tunge beskjeden. Norge anket og mente de hadde en god sak.

Seint i kveld kom dommen fra appelljuryen: Norges anke førte fram.

«Juryen har sett videoen og konkluderte med at alle de tre stegene på innsiden av banen som ble gjort av Jakob Ingebrigtsen var som resultat av kontakt med en annen utøver. Han fikk ingen fordel av det. Juryen har derfor tatt anken til følge og bestemt at resultatet vil bli rettet deretter», heter det fra juryen.

Slik reagerer Jakob Ingebrigtsen:

IKKE DISKET: Jakob Ingebrigtsen jubler etter at det ble klart at han likevel får løpe finalen i 5000-meter. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Jeg ble topp fem, sier Jakob Ingebrigtsen med et smil til et samlet norsk pressekorps før han fortsetter:

- Jeg er lettet over at innimellom funker reglementet til fordel for de uskyldige.

- Jeg har alltid følt at jeg ikke gjorde noe galt, sier han videre.

Redningen

Da Dagbladet tidligere på kvelden snakket med Terje Hoffmann, som selv har vært jurydommer i denne typen mesterskap og vurdert liknende situasjoner, sa han:

- Hva som skjer med Jakob, avhenger for første av om han løp på innsiden av lista i svingen eller på langsiden. Om det skjer i svingen, blir man disket, så sant man ikke blir hindret og heller ikke har en fordel av det. På langsiden blir man bare disket om man får en bedre posisjon av situasjonen, forklarte Hoffmann til Dagbladet.

FORBUD: Å vise mye hud eller vise fram tatoveringer, er ikke populært i Doha. Jakob Ingebrigtsen (18) må tre varsomhet de kommende ti dagene. Programledere: Kristoffer Løkås og Øyvind Godø. Reportere: Ludvig Holmberg og Philipp Gadd (Expressen) Vis mer

- Et sentralt spørsmål her er derfor om løpingen innenfor lista skjedde i svingen eller på langsiden. Det andre spørsmålet er om han ble hindret eller forbedret sin posisjon.

Det essensielle for den norske leiren var derfor å få juryen til å dele synet om at 19-åringen fra Sandnes ble hindret og ikke hadde en fordel av det.

Det var også avgjørende for Norge å få fram at det skjedde på langsiden og ikke i svingen, ettersom fordelen av å løpe på innsiden i en sving objektivt sett er langt større.

Dette lykkes Norge og Ingebrigtsen med. Dermed ble Jakobs finaledrøm på 5000 meter reddet.

JURYENS AVGJØRELSE: Her er anken og juryens avgjørelse. Foto: John Rasmussen
JURYENS AVGJØRELSE: Her er anken og juryens avgjørelse. Foto: John Rasmussen Vis mer

- Deilig

19-åringen forteller litt om hva han tenkte før han fikk beskjeden.

- Jeg vet hva jeg har gjort. Hvis jeg ble dømt så er det ikke noe jeg kunne gjort annerledes. Det er bra for meg at folk tenker at jeg ikke gjorde noe galt, sier Jakob Ingebrigtsen.

- Det er jo deilig at jeg ikke løp tolv og en halv runde for ingenting, sier han.

DOHA-MAGASINET: FORBUD: Å vise mye hud eller vise fram tatoveringer, er ikke populært i Doha. Jakob Ingebrigtsen (18) må tre varsomhet de kommende ti dagene. Programledere: Kristoffer Løkås og Øyvind Godø. Vis mer

- Krystallklare

Det norske laget ga tidlig uttrykk for at de mente de hadde en sterk sak. Det var en annen jury som så på anken til Norge enn juryen som disket Jakob Ingebrigtsen tidligere i kveld.

- Vi er krystallklare på at avgjørelsen er feil. På to grunnlag: Vi mener at handlingen til Jakob er såkalt «forced», at han er tvunget til å gjøre det han gjør. Punkt to er at det skjer på langsiden og ikke i svingen, noe som utgjør en stor forskjell i reglementet, for det er noe som ikke gir ham en fordel. Da er det et eget punkt som sier at Jakob ikke gjør noe feil, sa Skeie Solberg til Dagbladet før avgjørelsen falt.

Dette ble team Ingebrigtsen beroliget av.

- Vi ble relativt raskt beroliget av ekspertisen her i forhold til regler. Det ble lagt fram en video for juryen som viste at det ikke var grunnlag for den protesten på den måten den ble framlagt, sier Gjert Ingebrigtsen.

Dermed får likevel vi tre brødre i VM-finalen som går mandag. Et historisk øyeblikk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling