Snur OL-meningen etter ilden. Nå sier Stortinget ja.

Politikerne i verdens fremste vintersportland ønsker IOC igjen velkommen.

PÅ VEI TIL NORGE:  Den lovende norske bryteren Grace Bullen hentet OL-ilden i Hellas i går. Snart brenner fakkelen i Vandrehallen på Stortinget. FOTO: Anders Blegeberg.
PÅ VEI TIL NORGE: Den lovende norske bryteren Grace Bullen hentet OL-ilden i Hellas i går. Snart brenner fakkelen i Vandrehallen på Stortinget. FOTO: Anders Blegeberg.Vis mer

I KVELD bæres OL-ilden inn i Vandrehallen i Stortinget av den fremste flokken av norske idrettshelter. Der skal den stå og lyse en drøy måned framover før den blir sendt på en fakkelstafett Norge rundt fram til åpningen av Ungdoms-OL på Lillehammer 12.februar 2016.

Bare litt over ett år etter at rikspolitikerne sa et kontant nei til å gi en økonomisk garanti for vinter-OL i Oslo/Lillehammer 2022 og byrådsjef Stian Berger Røsland beklaget seg over at ledelsen i den internasjonale olympiske komite (IOC) var både «frekke og litt arrogante», pynter altså Stortinget seg med det historiske symbolet på de olympiske leker. Nå ønsker Norges toppolitikere den olympiske bevegelsen  velkommen tilbake.

OMVENDT OL-REBELL:  Vegard Ulvang raste mot OL-toppene rett før åpningen av Lillehammer. OL 1994.  Deretter avla han OL-eden for de aktive. Nå er han talsmann for et sterkere IOC. FOTO: Lise Åserud / NTB / SCANPIX.
OMVENDT OL-REBELL: Vegard Ulvang raste mot OL-toppene rett før åpningen av Lillehammer. OL 1994. Deretter avla han OL-eden for de aktive. Nå er han talsmann for et sterkere IOC. FOTO: Lise Åserud / NTB / SCANPIX. Vis mer

Om dette ikke er et forandret standpunkt i selve OL-saken, er det er i hvert fall svært tydelig symbolpolitikk. Idrettsbevegelsen er alt for bred til at politikerne er tjent med å pleie et ugreit forhold til en million av de potensielle velgerne sine.

KONKRET var det Høyres stortingsgruppe som stoppet OL2022 i oktober i fjor. Nå er det stortingspresident Olemic Thommessen fra Høyre som har ivret for at OL-ilden skal plasseres i  Vandrehallen. Som en forkjemper i partiet både for ungdoms-OL og de tapte vinterlekene, var plasseringen også en personlig sak for veteranen fra Oppland.

THE TERMINATOR:  Vegard Ulvang var den store internasjonale helter under Albertville-Ol 1992. Som skileder mange år seinere ser han mulighetene den olympiske bevegelsen har til å bedre holdningene i den internasjonale idretten. FOTO: Knut Snare  / Aftenposten.
THE TERMINATOR: Vegard Ulvang var den store internasjonale helter under Albertville-Ol 1992. Som skileder mange år seinere ser han mulighetene den olympiske bevegelsen har til å bedre holdningene i den internasjonale idretten. FOTO: Knut Snare / Aftenposten. Vis mer

Bråstoppen for Vinterlekene 2022 ble et nederlag både for politikerne fra Oslo og det sentrale Østlandet, men det er ikke regionale skrubbsår som plastres denne gangen. For oppdaterte politikere er det lett å se at de raske endringene i nettopp IOC gjør det mer bekvemt å varme seg nær den olympiske ilden.

DER politikerne for ett år siden mistet den siste OL-støtten på medienes gjenfortelling av velkjente historier om IOC-pampenes urimelige krav, er det Vegard Ulvang som denne gangen har hentet den olympiske fakkelen i Hellas. Den turen er i seg selv klar tale.

 ENDRER BEVEGELSEN:  IOC-president Thomas Bach bruker mer og mer bevegelsens kraft til å utfordre en vanstyrt internasjonal idrett. FOTO:I  AFP/ Michal Cizek.
ENDRER BEVEGELSEN: IOC-president Thomas Bach bruker mer og mer bevegelsens kraft til å utfordre en vanstyrt internasjonal idrett. FOTO:I AFP/ Michal Cizek. Vis mer

For det var Vegard som med rette stod opp mot det pompøse OL-veldet i dagene før Lillehammer-OL 1994, og representerte alt det opprørske og uavhengige som vi i norskestammen liker å kle oss med.

Nå skjer både opprør og oppgjør mest effektivt innad den olympiske bevegelsen.

STJERNESTØTTE:  De fremste norske idrettsheltene er ambassadører for Ungdoms-OL i februar neste år. Her Kjetil Jansrud, Silje Norendal og MatsZuccarello. FOTO: Torstein Bøe / NTB scanpix.
STJERNESTØTTE: De fremste norske idrettsheltene er ambassadører for Ungdoms-OL i februar neste år. Her Kjetil Jansrud, Silje Norendal og MatsZuccarello. FOTO: Torstein Bøe / NTB scanpix. Vis mer

DET skjønte Vegard mens Norge fortsatt var kandidat til å få arrangere OL2022. Som mangeårig sjef for internasjonalt langrenn hadde han forlengst lært at bare IOC har den nødvendige kraften til å presse igjennom gode endringer i de store idrettsgrenene:

•• En bra ledet olympisk bevegelse er det beste verktøyet både i arbeidet mot doping, korrupsjon og maktmisbruk, og nå er det mulig å tro at IOC-president Thomas Bach er i ferd med å få til akkurat det.

OL-FEIRING I PARIS: Den franske hovedstaden er favoritt i avstemningen om hvem som får sommerlekene i 2024. Terroraksjonen nylig styrket sannsynligvis byens kandidatur. FOTO: REUTERS/Christian Hartmann.
OL-FEIRING I PARIS: Den franske hovedstaden er favoritt i avstemningen om hvem som får sommerlekene i 2024. Terroraksjonen nylig styrket sannsynligvis byens kandidatur. FOTO: REUTERS/Christian Hartmann. Vis mer

Dette begynnende skiftet til et tilnærmet progressivt IOC burde kunnskapsbaserte norske politikere også å ha sett før de sa nei til OL. Kanskje skjønte de også hva som var i ferd med å skje, men i fjor høst føltes dårlige meningsmålinger for truende for de som skulle garantere pengene.  Det er til å forstå; det er avgjørende forskjell på å bruke rundt 14 milliarder til et vinter-OL mot 234 millioner på den kommende ungdomsutgaven.

SAMTIDIG er altså bildet av IOC som snobbete selskapsklubb utdatert. De olympiske lederne er  hverken frekkere eller mer arrogante enn våre egne folkevalgte, selv om de førstnevnte fortsatt ikke er demokratisk valgt.

MOTSTANDERNE VANT :  Frykten for et olympisk pengesluk gjorde at nei-siden såvidt vant avstemningen om sommer-OL 2024 i Hamburg. Likevel har tre andre europeiske storbyer valgt å søke etter at IOC endret rammene for søkerbyene. FOTO: Aleksandra Bakmaz/dpa.
MOTSTANDERNE VANT : Frykten for et olympisk pengesluk gjorde at nei-siden såvidt vant avstemningen om sommer-OL 2024 i Hamburg. Likevel har tre andre europeiske storbyer valgt å søke etter at IOC endret rammene for søkerbyene. FOTO: Aleksandra Bakmaz/dpa. Vis mer

Derimot har de både politisk og økonomisk makt til ta tak i det vanstyret som preger de store internasjonale idrettsforbundene. Det er avgjørende for politikere som virkelig ønsker en god endring i den stadig rikere globale stjerneidretten.

Kanskje det blir lettere å skimte slike politiske realiteter i lyset fra den olympiske fakkelen?

NY AVDELING PÅ OL-MUSEUMET?  Los Angeles har allerede arrangert sommerleker to ganger. Byen er outsider under avstemningen for 2024. FOTO:. AFP / Mark Ralston.
NY AVDELING PÅ OL-MUSEUMET? Los Angeles har allerede arrangert sommerleker to ganger. Byen er outsider under avstemningen for 2024. FOTO:. AFP / Mark Ralston. Vis mer

FOTNOTE: IOC har fått opp antall europeiske søkerbyer etter fiaskoen med vinter-OL 2022. Selv om innbyggerne i Hamburg preget av den tyske flyktningdebatten sist søndag snudde et ventet ja til nei i sin folkeavstemning om å søke sommer-OL 2024, er byer som Budapest, Paris og Roma med. De konkurrerer med Los Angeles. Vinneren vil etter endringene fra IOC sin reformplan "Agenda 2020" både få sterkt økt økonomisk støtte og videre rammer til å forme leker som passer behovene i den enkelte by.