Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nye kvoter i verdenscup langrenn

Snur trill rundt: Nå  hjelper Russland Northug og Norge

Russerne, amerikanerne og svenskene støtter større kvoter i verdenscupen. Det gir en norsk fordel.

FULLT LAG IGJEN: Med større kvoter i utvalgte renn i verdenscupen kan Norge stille med sitt absolutt beste lag. Det gir nye muligheter for blant annet Petter Northug. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet
FULLT LAG IGJEN: Med større kvoter i utvalgte renn i verdenscupen kan Norge stille med sitt absolutt beste lag. Det gir nye muligheter for blant annet Petter Northug. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PORTOROZ (Dagbladet): I flere år har både konkurrentene og ledelsen i internasjonal langrenn forsøkt å begrense den eventyrlige norske suksessen i skisporet ved hjelp av mindre nasjonale kvoter i verdenscupen. Seinest sist vinter ble det innført et tak i den faste nasjonskvoten på maks seks løpere for å hindre totalt norskdominerte resultatlister.

Nå blir dette forsøket stoppet etter bare en sesong idet sporten plutselig heller vil slippe til flere løpere fra hver enkelt nasjon:

  • På ledermøte i det internasjonale skiforbundet fredag vedtar det internasjonale skiforbundet (FIS) etter et russisk ønske sannsynligvis større kvoter både i alle de innlagte spesialkonkurransene som Tour de Ski, samt i avslutningen av verdenscupen i Falun.

Årsaken til utvidelsen er gledelig nok framgangen for Russland, USA og Sverige som gjør at Norge ikke lenger dominerer langrenn fullstendig.

SPESIELT russerne er ivrige etter å få brukt mer av bredden sin. Helst vil de øke grunnkvoten i alle verdenscuprenn fra 6 til 8, men det får de neppe støtte til når de internasjonale langrennslederne starter diskusjonen i dag tidlig.

Russerne har klare resultatmessige grunner for å være offensive med de nasjonale kvotene. Målt etter sportens 100 beste herreløpere de ti siste årene, er det de som har hatt størst framgang i verdenscupen:

  • Sist vinter kom hele 24 russiske løpere på denne lista. Norge på andreplass hadde 21.

På samme vis er den svenske utviklingen blant jentene bemerkelsesverdig. Der hadde svenske 10 kvinner blant de 50 beste. Det er en økning på seks fra 2007.

For amerikanerne er ønsket om større kvoter først og fremst knyttet til forståelsen av at all videre framgang er avhengig av konkurransetrening i Europa. De beste amerikanske jentene med Jessica Diggins i spissen er i så rask utvikling at det er fristende å få til en større tropp som kan ligge fast i Europa gjennom vinteren. Da er de samtlige nødt til å få gå i flest mulige renn på toppnivå..

MEST sannsynlig blir det vedtatt å øke grunnkvoten fra 6 til 8 utøvere allerede i åpningsrennet i finske Kuusamo. Konkurransen der er en såkalt mini-tour, og endringen gir i realiteten de norske herrene 10 plasser siden Martin Johnsrud Sundby som regjerende verdenscupmester og Håvard Solås Taugbøl (vinner Skandinavisk Cup) allerede er automatisk kvalifisert.

Dette kan muligens være en nyttig utvidelse også for Petter Northug. Under formsvikten i fjor startet han med en 15.plass på 15 km fri og fortsatte med å bli nummer 74 på 15 km klassisk. Den gang fikk den svake formen naturlig nok ingen direkte konsekvenser for muligheten til å gå den påfølgende verdenscupen i Kuusamo. Der meldte Petter til slutt forfall på grunn av feiltreningen sin, men nå er bildet endret i det helsa forhåpentligvis holder:

  • Etter resultatsvikten sist vinter trenger selv Petter Northug rask suksess i starten av den kommende sesongen for å få maksimale forberedelser fram mot OL.
BEHOLDT HUMØRET: God stemning rundt Petter Northug selv om det endte med 74.plass på Beitostølen sist vinter. Med bedre kvoter blir det lettere å komme videre etter en slik smell. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEHOLDT HUMØRET: God stemning rundt Petter Northug selv om det endte med 74.plass på Beitostølen sist vinter. Med bedre kvoter blir det lettere å komme videre etter en slik smell. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det er her den økte kvoten alt fra den første konkurransen i verdenscupen vil gi den norske landslagsledelsen flere muligheter. Sist vinter ble jo enkelte av de beste løperne; som for eksempel Pål Golberg, etter hvert holdt utenfor verdenscupen for å sikre de aller sterkeste optimal oppkjøring til VM.

De begrensede verdenscup-kvotene rammet også Petter som ikke fikk gå den sprinten han ønsket før Lahti-VM. Etter mesterskapet ble han i tillegg vraket fra 10-mannslaget til avslutningen i Canada fordi så mange norske løpere kjempet for plasseringer i sammendraget i verdenscupen.

SAMTIDIG gir de økte kvotene den norske landslagsledelsen en påminnelse om at det er vesentlig å la flest mulig løpere få sjansen til å trene med landslaget. Før sist vinter ble nettopp de nye kvotebegrensningene brukt som unnskyldning for å kutte ned på antall landslagsløpere. Poenget var da å ikke ha større landslag enn at de fleste løperne derfra også fikk starte jevnt i verdenscupen.

Det er en tynn forklaring for en skinasjon som er økonomisk sterkere enn noen gang, og som igjen og igjen med rette snakker om betydningen av det sportslig sterke landslagsmiljøet.

Nå er det vesentlig å få flest mulig løpere på begge landslagene for å oppnå videre framgang.

Ironisk nok har konkurrentenes suksess i sporet sist vinter åpnet for akkurat det.

Hele Norges coronakart