- Snusere går lenger skadd

Restitusjonstida til skadde idrettsutøvere kan fordobles ved snusbruk. Fysiologiprofessor Sigmund B. Strømme mener det er på tide at snusens skadevirkninger blir tatt seriøst.

- Forsøk på dyr med tilsvarende konsentrasjon av nikotin i blodet som ved snusing viser en dobling av restitusjonstida etter beinbrudd. Det er ikke gjort liknende forsøk på mennesker, sier professor i fysiologi ved Norges idrettshøgskole Sigmund B. Strømme til Dagbladet.

Mindre oksygen

Med nikotin i blodet reduseres blodtilførselen til ulike vev. Dette hemmer tilførselen av oksygen, næringsstoffer, ulike hormoner og stoffer som blant annet har med immunforsvaret å gjøre.

- Topputøvere kunne vært skadd i betraktelig kortere tid hvis de hadde lagt vekk snusen. Nikotinen trekker blodkarene sammen og sirkulasjonen til skadestedet blir redusert. Dette er med på å forsinke legningsprosessen, sier Strømme til Dagbladet.

Farlig myte

- Snusbruk er ikke forenlig med topp-prestasjoner på idrettsbanen. Jeg vil se den europamesteren som er kronisk snuser - han tror jeg ikke finnes, sier han.

«Snus er ufarlig fordi den ikke virker på lungene». Denne myten bredte seg i ulike idrettsmiljø i første del av 1980-tallet. Tiltak ble satt i verk og snusbruken gikk ned. Strømme har selv forsket på nikotinens skadelige effekt på kroppen.

- Det er trist at topptrente utøvere, som legger ned mye arbeid i trening og riktig kosthold, samtidig driver med systematisk kroppsnedbryting. Snusbruken er i ferd med å blomstre igjen, mener Strømme.