- Snusere går lenger skadd

Restitusjonstida til skadde idrettsutøvere kan fordobles ved snusbruk. Fysiologiprofessor Sigmund B. Strømme mener det er på tide at snusens skadevirkninger blir tatt seriøst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Forsøk på dyr med tilsvarende konsentrasjon av nikotin i blodet som ved snusing viser en dobling av restitusjonstida etter beinbrudd. Det er ikke gjort liknende forsøk på mennesker, sier professor i fysiologi ved Norges idrettshøgskole Sigmund B. Strømme til Dagbladet.

Mindre oksygen

Med nikotin i blodet reduseres blodtilførselen til ulike vev. Dette hemmer tilførselen av oksygen, næringsstoffer, ulike hormoner og stoffer som blant annet har med immunforsvaret å gjøre.

- Topputøvere kunne vært skadd i betraktelig kortere tid hvis de hadde lagt vekk snusen. Nikotinen trekker blodkarene sammen og sirkulasjonen til skadestedet blir redusert. Dette er med på å forsinke legningsprosessen, sier Strømme til Dagbladet.

Farlig myte

- Snusbruk er ikke forenlig med topp-prestasjoner på idrettsbanen. Jeg vil se den europamesteren som er kronisk snuser - han tror jeg ikke finnes, sier han.

«Snus er ufarlig fordi den ikke virker på lungene». Denne myten bredte seg i ulike idrettsmiljø i første del av 1980-tallet. Tiltak ble satt i verk og snusbruken gikk ned. Strømme har selv forsket på nikotinens skadelige effekt på kroppen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer