Snytes på skilengden

Norges beste skihopper, Kristian Brenden, hevder han kan bli snytt for en hoppseier i vinter på grunn av en ny regel. Den sier at skilengden ikke kan være lengre enn 2,70 meter. Brenden må kutte skiene med fire centimeter for å oppfylle kravene.

Tidligere var maksimal skilengde hopperens høyde pluss 80 centimeter, begrenset oppad til 2,70 meter. Det ga de kortvokste hopperne en vesentlig fordel.

På FIS-kongressen i vår ble regelen forandret, slik at den skulle bli rettferdig for flere hoppere. Nå er maksimal skilengde hopperens høyde pluss 46 prosent.

  • Men fortsatt ikke mer enn 2,70 meter.
  • Lengre ski gir større flate å flyte på i svevet.

- I dag er det andre regler for løpere over 1,85 meter, enn for de under. Det synes jeg er dumt. Hadde 46-prosent-regelen gjeldt fullt ut, kunne jeg hoppet på 2,74 meter lange ski. Nå må jeg nøye meg med 2,70 meter som er maksimumslengden, sier Kristian Brenden til Dagbladet.

Kristian Brenden hoppet på 2,68 meter lange ski sist vinter. Trøsten nå er at han i hvert fall får lagt på to centimeter.

- Jeg bruker ikke energi på de fire centimeterne jeg ikke får. Under trening fortsetter jeg å hoppe på de gamle skiene på 2,68 meter. Dermed har jeg litt å gå på til helgas mønstringsrenn på Raufoss og neste helgs v-cupstart på Lillehammer, sier Kristian Brenden.

Rettferdig

Den nye regelen er rettferdig for flere løpere, men ikke for de lengste som Kristian Brenden (1,88 meter).

Likevel, samtlige norske landslagshoppere får lengre ski denne VM-vinteren.

Jon Petter Sandaker, Lasse Ottesen og Henning Stensrud får bruke fem centimeter lengre ski enn sist vinter. Nå øker de skilengden til 2,70; 2,68 og 2,66 meter.

Sturle Holseter får fire centimeter mer å flyte på (hopper på 2,67 meter).

Kristian Brenden, Tommy Ingebrigtsen, Morten Ågheim og Roar Ljøkelsøy får to centimeter lengre ski (øker til 2,70; 2,62; 2,62 og 2,61 meter).

Espen Bredesen øker minst: äEn centimeter til 2,57 meter.

Taperne er japanerne Takanobu Okabe og Akira Higashi som får det strevsomt i vinter. Begge må redusere skilengden med fem centimeter - til 2,39 meter. Masahiko Harada og Kazuyoshi Funaki får bruke like lange ski som sist vinter - 2,53.