Åge Hareide Eliteserien 2021

Snytt for straffe

Åge Hareide og RBK snytt for straffe mot Vålerenga. Men norsk klubbfotball ser allerede helt strålende ut.

«Vi må snakke fotball» er et snapchat-program laget av Dagbladets reporter Henrik Ljosland. I denne ukas episode tipper vi Eliteserien 2021. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

RETT før seriestart raste evig engasjerte RBK-trener Åge Hareide mot det som gikk feil i fjor:

- I fjor tok dommeravgjørelser fra oss mulighetene til å ta medalje. Det er jeg klar og tydelig på. Det var store og grove feil som ble gjort. Det håper jeg vi slipper i år, sa han til Dagbladet.

Det slapp han ikke. På Intility Arena mot Vålerenga i kveld ble gjestene snytt for staffe seint i andre omgang da ballen ble vippet opp i høyrearmen til midtstopper Ivan Näsberg inne i feltet.

Det er slike hands som reglene nå er ment å straffe, selv om feilen knapt er til å se på en arm som ikke søker ball.

Denne gangen hadde det gitt en heldig borteseier i en mer og mer intens kamp mellom de to medaljefavorittene. Sånn var det kanskje greit at det aldri ble blåst.

Årets Eliteserie ser jo ut til å bli så annet enn tilfeldigheter.

Live-published photos and videos via Shootitlive

FOR denne kvelden var en knallstart. Det startet med den herlige regjerende seriemesteren Bodø/Glimt brukte som bare sju minutter på å score sitt første tellende mål i 2021. Da hadde den altfor ofte utskjelte norske Eliteserien allerede vært sammenhengende TV-dramatikk fra tre baner, med masse offensivt mot og ville sjanser:

- Oj, oi, oi, den var stor altså, hylte en av kommentatorene i Eurosport-studioet.

Når de snakker fotball på TV der i huset, er det som oftest på radio-måten. Altså at bildene prates fram tilsynelatende uten tanke på at alle vi andre også ser det som skjer.

Det funket i kveld, og det kommer til å bli bra også når tribunene fylles opp og det blir vanlig lyd fra fotballbanene.

For en vågal, angrepsvillig norsk eliteserie er blitt et TV-produkt til å snakke opp.

HVOR høyt det sportslige nivået er blitt, kan alltid diskuteres. Svaret kommer som oftest i løpet av sommeren i de internasjonale turneringene. Selv om få kamper gjør at det iblant er ganske upresist.

Også i fjor så det ofte flott ut på banen. Akkurat det viste seg å stemme. Det Molde presterte i Europa mot bra lag fra tysk Bundesliga og spansk La Liga, blir bare overgått av praktfulle Rosenborg for over tjue år siden.

Da kan aktørene i Eliteserien gjerne ta litt av:

- Vi må prate opp norsk fotball. Eliteserien er mye bedre enn Superligaen i Danmark og Allsvenskan, sa Sarpsborg-sjef Thomas Berntsen på Eurosport forleden, før han med et glis tilføyde:

- Det kan hende jeg tar feil, men jeg sier det likevel.

Det er godt sagt.

Få har bedre oversikt enn nettopp storkjøper Berntsen over spillerne på norske fotballbaner. Og kveldens eliteseriestart ga ham rett.

For dette er flott TV.

TA for eksempel forspillet til Glimts 2 - 0 mål. Den kloke, gjennomløpende midtbanespilleren Ulrik Saltnes visste jo at stikkeren fra Sondre Fet ville komme akkurat der farlig langt inne i Tromsø-feltet. Disse avtalte offensive bevegelsene mot ledig rom, var grunnmuren for fjorårets ufattelige jubelsesong.

Den offensive utfordringen for Bodø/Glimt i år kunne nesten ikke vært større. Angrepstrioen som sikret eventyrsesongen i fjor er borte, og med de tre kvalitetsspillerne et antall målpoeng som savner sidestykke i norsk klubbfotball:

  • Midtspiss Kasper Junker scoret 27 mål og hadde ni målgivende pasninger,
  • Jens Petter Hauge laget 14 mål og var nest sist åtte ganger før han dro til Milan etter Europacup-oppvisningen.
  • Den danske kantspilleren Philip Zinckernagel var aller viktigst med 19 mål og 18 målgivende.

Til sammen tilførte de tre 95 poeng bak Glimts rekordhøye 103 scoringer i Eliteserien 2020.

DET går nesten ikke an å bli tøffere testet enn å miste så mye angrepskvalitet. Det Glimt presterte i fjor var bedre offensivt enn selv Rosenborg på sitt absolutt beste.

Selvsagt var RBK den gang totalt sett på et høyere sportslig nivå, men angrep likevel ikke finere enn Bodø/Glimt. Ganske enkelt fordi de gule brikkene framover var satt sammen enda kjappere og smartere. Det som skjedde i fjor var jo mer enn noe annet et kollektivt gull.

Slik blir det i år også selv om enkelte av de offensive brikkene individuelt sett er svakere. Og de tøffeste konkurrenter som Molde, Viking, Rosenborg og Vålerenga enda sterkere.

Men hvordan det går i tetkampen framover er altså vel verdt å se. Angrepsspillet i den norske toppfotballen tegner svært bra.

SÅNT er bra for dem som sitter med dyre TV-rettigheter. Discovery med deres Eurosport skal holde på fram til og med 2022. Så overtar TV 2 som vant rettighetene i en bitter budkrig.

Hvordan fotballen har påvirket medieøkonomien får så være. Selve seertallene er vært svingende fra en topp med Brann mot Rosenborg tilbake i 2018 med 482 000 seere til svært svake tall på enkelte kamper. Snittet på de fire hovedkampene på lineær TV har holdt seg stabilt rundt 100 000 siden Discovery overtok i 2017.

- Eliteserien har kommet hjem, sa en av TV2s fotballprofiler den gang det var klart at de hadde kjøpt rettighetene for 4,5 milliarder kroner. Skal det bli sant, må det nok blitt litt oppussing for å komme opp på det faglige nivået som har preget oppkjøringen på Discovery-eide Eurosport før denne sesongen.

STOFFET de har hatt på Eurosport inn mot seriestart har vært et skattekammer for de som er glad i en bred og skikkelig fotballprat med kunnskapsrike profiler som Tor Ole Skullerud, Kenneth Fredheim, Asbjørn Myrhre, Vegard Vaagbø, Gunhild Toldnes og den verbale duracell-kaninen Joachim Jønsson.

I kveld kom også rutinerte Carsten Skjelbreid og Bengt Eriksen i studioet og sørget for at praten holdt det fine nivået fra banen med en serie riktig så lekre scoringer, straffebom og sjansesløsing fra den ellers fine Molde-spissen Ohi og selvmål fra hardt prøvede Brann.

Oslo 20210509. 
RBKs trener Åge Hareide sammen med dommer Tore Hansen etter eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Rosenborg på Intility arena i Oslo søndag kveld.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Oslo 20210509. RBKs trener Åge Hareide sammen med dommer Tore Hansen etter eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Rosenborg på Intility arena i Oslo søndag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Før Tor Ole Skullerud var tilbake i hovedmatchen fra Intility, og grundig forklarte hvorfor de to norske storlagene der klarte å nøytralisere hverandre til 1 - 1 selv i en kamp preget av høy fart, mye lekkert offensivt spill på VIFs høyreside og det trøkket som alltid følger med disse rivalene.

Topp TV-drama, altså.

Og det hjemme i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer