BLE HYLLET: Nelson Mandela og kona Graca Machel ble kjørt rundt på gressmatten mens de mottok hyllesten fra publikum i Soccer City.l Foto: Michael Kooren / EPA.
BLE HYLLET: Nelson Mandela og kona Graca Machel ble kjørt rundt på gressmatten mens de mottok hyllesten fra publikum i Soccer City.l Foto: Michael Kooren / EPA.Vis mer

Soccer City hyllet Nelson Mandela

Kronet VM-finalen med sitt nærvær.

||| VM-finalen Nederland - Spania direkte i VM-studio. Avspark kl. 20.30.

91-åringen smilte og vinket der han satt i en åpen bil, mens publikum reiste seg og klappet.

Vuvuzelablåsingen ble avløst av taktfaste rop på «Madiba! Madiba!», som er navnet sørafrikanere bruker på Mandela. Frihetskjemperen og antiapartheidikonet var Sør-Afrikas første fritt valgte president, og han spilte en avgjørende rolle da landet ble tildelt fotball-VM.

På grunn av sviktende helse og sorgen etter oldebarnets død i en trafikkulykke har han ikke vært til stede på noen VM-kamp. Det var lenge usikkert om han ville komme til Soccer City i anledning finalen, men søndag ble det opplyst at han ønsket å møte opp for å hilse på publikum før han reiste hjem for å følge VM-finalen på TV. Mandelas ankomst etterfulgte en tre kvarter lang avslutningsseremoni med sang og dans for nesten fullsatte tribuner, snaut to timer før avspark.

Shakira sang VM-sangen «Waka Waka (This Time For Africa)», og det var mange lokale musikalske innslag i et show der dans, en elefantparade og filmklipp fra turneringen også var ingredienser.

(NTB)