Søderlund endte 238 dager med måltørke

Haugesund valset over Rosenborg.

• Haugesund-Rosenborg, 3-1 (2-0)

HAUGESUND (Dagbladet): To kontroversielle straffespark, rødt kort og slutten på Alexander Toft Søderlunds åtte månder lange måltørke var kun noe av det publikum fikk se på Haugesunds nye, fullstappede stadion i kveld. Etter 90 høydramatiske minutter kunne Haugesund juble for årets første hjemmeseier - samtidig som Rosenborg mistet verdifulle poeng i tetstriden.

Pangstart Oppgjøret åpnet forrykende - og etter 13 minutter var hjemmelagets Umaru Bangura nære ved å Rosenborgs Mikael Dorsins innlegg i eget nett. Stopperen ble imidlertid reddet av en god Per Morten Kristiansen. 

Like etter tok det fullstendig av, da dommer Kjetil Sælen blåste for hands og straffespark til Haugeund til store protester fra Rosenborg-spillerne. Svensk-brasilianske Daniel Bambergs innlegg traff Rosenborg-stopper Per Verner Rønning i ryggen, men Sælen så situasjonen annerledes. Straffen tok Bamberg selv seg av - og ekspederte den sikkert i mål nede ved høyre stolperot. 

Den kontroversielle scoringen sørget for økt temperatur i kampen - noe som gikk utover Rosenborgs midtbanemotor Jonas Svensson. I duell med Ugonna Anyora fikk han nigerianerens albue i kjeven. Hendelsen så ikke ut til å være tilsiktet, men Svensson måtte erstattes av Borek Dockal like etterpå.

Rosenborg trykket Etter hjemmelagets scoring tok Rosenborg initiativet i kampen, og skapte flere sjanser, uten å lykkes. Etter 35 minutter gikk de også på en ny smell, da det var duket for øyeblikket alle i Haugesund hadde ventet på i åtte måneder: Scoring fra publikumsyndlingen Alexander Toft Søderlund.

Fra egen banehalvdel startet landslagsspissen selv det nydelige angrepet da han plukket opp en løs ball ved midtsirkelen. Søderlund spilte til lagkamerat Bamberg som raskt fant en feilvendt Christian Gytkjær i mellomrommet. Han så Søderlund som hadde fortsatt løpet sitt inn bak RBKs stopperduo og flikket ham elegant gjennom alene med keeper.

Derfra og inn var alt opp til Søderlund. 238 dager med måltørke kunne avsluttes - og fra 12 meter gjorde han ingen feil. Nådeløst banket han ballen i nettaket. 

Mer i vente Men dramatikken fortsatte på nyrenoverte Haugesund stadion. Det som så ut til å være en fair duell mellom bortelagets Tobias Mikkelsen og FKHs venstre back David Myrestam i vertenes 16-meter, endte med et nytt omdiskutert straffespark.

Denne gangen i favør Rosenborg. Per Morten Kristiansen reddet imidlertid danske Billie Nielsens forsøk fra 11-meteren - og opprettholdt lagets 2-0-ledelsen. Den sto seg også til pause.

Aggressivt RBK I 2. omgang var det et innbitt Rosenborg-lag som entret banen. Intensiteten i spillet var flere hakk bedre enn før hvilen, og det ga utteling allerede etter seks minutter. Markeringssvikt i Haugesund-forsvaret sørget for at Mikkel «Mix» Diskerud plutselig befant seg helt alene inne i 16-meteren. Det så Dorsin, og «Mix» takket for svenskens pasning ved å curle ballen i det lengste hjørnet. En vakker scoring fra unggutten. 

Kaos Like etterpå oppsto det fullstendig kalibalik i Haugeund-forsvaret. Avslutningsforsøk fra Mikkelsen, Tarik Elyounoussi og Dockal ble alle avverget med kun sekunders mellomrom.

Rosenborg fortsatte trykket utover i omgangen - og Haugesund hadde til tider nok med å klarere ballen fra egen målgård - men idet momentumet var som best, rotet Gamboa det til da han satte inn en altfor sen takling på Søderlund. Det betydde gult kort nummer to, og dermed marsjordre for høyrebacken.

Avgjorde Med et kvarter igjen av kampen, fikk Haugesund en eventyrlig mulighet til å sette spikeren i Rosenborg-kista. Eirik Mæland utnyttet en to-mot-én-situasjon på best mulig måte, men Lund Hansen nektet innbytter Michael Haukås scoring med en fantastisk enhåndsredning.

I de siste minuttene av det høydramatiske oppgjøret bølget det fram og tilbake. Store rom sørget for en rekke overgangsmuligheter til begge lagene - og to minutter før slutt klarte Haugesund å omsette den ene til scoring. 

Det betydde tre poeng i årets første hjemmekamp for Haugesund - samtidig som Rosenborg mistet verdifulle poeng i tetstriden.