KRITISK: Rosenborgs Alexander Søderlund blir flau over å se hvor langt nede RBK-spissene er på toppscorerlista. Foto: Anders Tøsse / NTB scanpix
KRITISK: Rosenborgs Alexander Søderlund blir flau over å se hvor langt nede RBK-spissene er på toppscorerlista. Foto: Anders Tøsse / NTB scanpixVis mer

Rosenborg-spissenes måltørke

Søderlund slakter RBKs skrekkliste: - Helt håpløst

De bruker å trone øverst på toppscorerlista. Nå har beste Rosenborg-spiller hele 12 eliteseriespillere foran seg på samme liste. Alexander Søderlund er nådeløs, men forsvares av lagkompisene.

LERKENDAL (Dagbladet): I fjor ble Nicklas Bendtner toppscorer i Eliteserien med 19 mål. I 2016 ble Christian Gytkjær mestscorende, også han med 19 scoringer. I 2015 stakk Alexander Søderlund av med toppscorertittelen med solide 22 mål.

Tidligere har også Rade Prica, Frode Johnsen, Harald Martin Brattbakk, Sigurd Rushfeldt og Jahn Ivar «Mini» Jakobsen blitt toppscorere i Eliteserien som Rosenborg-angripere i trøndernes storhetstid.

En RBK-spiss på toppen av toppscorerlista har blitt regelen de gangene bartebyen jubler for seriegull.

Denne sesongen derimot er Rosenborgs mestscorende helt nede på delt 13. plass på toppscorerlista i Eliteserien, selv om klubben topper tabellen.

Søderlund står med seks scoringer etter 21 serierunder, mens Bendtner og Anders Konradsen har fem hver.

- Helt håpløst

FOR LITE MÅL: Alexander Søderlund har bare seks mål så langt i Eliteserien så langt i år. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
FOR LITE MÅL: Alexander Søderlund har bare seks mål så langt i Eliteserien så langt i år. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Det er langt opp til ligaens toppscorer Marcus Pedersen og hans 14 nettkjenninger for bunnklubben Strømsgodset.

- Jeg burde ha scoret flere mål. Samtidig har jeg bare startet halvparten av kampen, så det er kanskje noen andre som burde svare på dette, sier Søderlund til Dagbladet.

- Men at Rosenborg som klubb leder serien med en toppscorer helt nede på delt 13. plass, hva tenker du om det?

- Det er helt håpløst. Det har vel aldri vært sånn før. Rosenborgs spisser skal være i kampen om toppscorertittelen. Det er for dårlig, sier RBK-spissen til Dagbladet.

- Likevel leder dere tabellen. Er det en styrke?

- Tja, si det. Ja, vi leder, og vi er solide, men som spiss vil du score mer enn det vi har gjort, erkjenner Søderlund.

På lista over flest målpoeng i Eliteserien ser det faktisk enda verre ut. Der er beste Rosenborg-spiller helt nede på delt 21. plass med åtte målpoeng. Både Bendtner, Søderlund og venstreback Birger Meling befinner seg her.

FOR LITE MÅL: Nicklas Bendtner har bare fem mål så langt i Eliteserien så langt i år. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
FOR LITE MÅL: Nicklas Bendtner har bare fem mål så langt i Eliteserien så langt i år. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Søderlunds erkjennelse

Marcus Pedersen topper også denne målpoenglista - foran Erling Braut Haaland, Franck Boli, David Akintola, Elbasan Rashani og Eirik Hestad.

- Venstreback Birger Meling har like mange målpoeng som dere RBK-spissene. Er det spesielt?

- Nei, det skulle bare mangle. Birger spiller jo på landslaget og greier. Han burde hatt enda mer, sier Søderlund og smiler lurt.

- Men det er for dårlig at vi ikke har en spiss som har scoret mer enn seks mål. Det positive er at vi har mange ulike målscorere, men personlig må jeg over ti mål om jeg skal være fornøyd. Jeg burde scoret to-tre og kanskje fire mål mot Haugesund. Jeg burde hatt minst to i hvert fall, mener han.

RBK-kaptein Mike Jensen velger å bruke den negative målstatistikken til spissene til noe positivt.

- Det er kanskje litt spesielt at laget som topper ligaen ikke har noen som kjemper om toppscorertittelen, men så kan du snu om på det: Er det en styrke eller en svakhet å ha mange som deler målene? Jeg velger å se på det som en styrke at vi har mange som bidrar, sier Mike Jensen til Dagbladet.

Tegnet på en seriemester

Keeper André Hansen er med på Jensens tankegang.

- Det har aldri vært slik før her, men det vitner jo om karakter i laget. Det er andre som står fram og leverer scoringene vi trenger de gangene spissene ikke har levert mål på løpende bånd, sier Rosenborg-keeperen til Dagbladet.

- Samtidig har spissene gjort en veldig viktig jobb, Nicklas i det oppbyggende spillet og Alexander med den enorme jobben han legger ned.

Hansen er klar på at det defensive fundamentet trolig er det viktigste for et lag som vil bli seriemester.

- Vi skal ikke bli for defensive. Vi ønsker å spille offensiv fotball; det ligger i kulturen her. Samtidig ser vi at de lagene som vinner titler - nesten uansett hvilken liga man ser i - er bunnsolide defensive. Det må være i bånn. Så kommer det offensive etter hvert, sier Hansen til Dagbladet.

- I en slik sesong er det kanskje du som blir kåret til årets spiller i Eliteserien?

- Haha, kanskje, men det er ikke så viktig hvem som blir årets spiller, så lenge vi vinner titler og kommer til Europa. Det er det som betyr noe.

Hellands vurdering

Til Dagbladet sier også Pål André Helland at han ser på fordelingen av scoringer som en styrke for klubben.

- Det positive er at vi har mange spillere som scorer. Dermed går det ikke an å bare ta ut én spiller for å stoppe Rosenborg. Her kommer det kantspillere, indreløpere, backer, stoppere og alt mulig for å bidra med mål. Det er en styrke, sier Helland til Dagbladet.

- Søderlund har vel grei uttelling ut ifra spilletid. Det er helt kurrant det han har levert av scoringer med tanke på spilletid, mener RBK-profilen.

- Slapt i begynnelsen

Søderlund synes det er vanskelig å forklare hvorfor trønderne har lyktes så godt de siste ukene og tatt 22 av 24 mulige poeng, til tross for få scoringer fra spissene.

- Det er vanskelig å si. Vi har blitt litt bedre kjent med hverandre og spiller litt bedre fotball. Det var litt slapt i begynnelsen av sesongen. Vi er et høstlag som kommer mer og mer gjennom sesongen. Det er ikke så uvanlig, sier Søderlund til Dagbladet.

- Vi har kanskje litt flere strenger å spille på og flere spillere å bytte på enn konkurrentene. Vi har en sterkere tropp.

Bevisst formtopp

Jonathan Levi tok scoringsansvar og ble matchvinner mot Haugesund. Svensken forteller at Rosenborg har hatt en tydelig plan om å vente med toppformen til denne fasen av sesongen.

- Mange tror kanskje at det er trenerbyttet som er årsaken til den gode formen vår. Så enkelt er det ikke. Vi har lenge hatt en langsiktig plan om å være best i denne fasen av sesongen, forteller Levi til Dagbladet.

- Det går ikke an å være i toppform i ni måneder, så vi har hele tiden siktet oss mot å være på topp i høstsesongen. Nå viser vi at vi har klart målet med 22 av 24 mulige poeng i denne fasen.