Søderlund var i ferd med å gi opp drømmen for to år siden

- Ville gjøre noe annet. Så ringte Haugesund.

KOMETKARRIERE: Alexander Søderlund har hatt en kronglete vei mot å bli landslagsaktuell. At han dro til utlandet for å finne lykken angrer han aldri på. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KOMETKARRIERE: Alexander Søderlund har hatt en kronglete vei mot å bli landslagsaktuell. At han dro til utlandet for å finne lykken angrer han aldri på. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Sjekk dagens oddstips fra Dagbladets oddsekspert Lars Dybwad

LARNAKA (Dagbladet): Etter en tøff tid i Italia var Alexander Søderlund lei, og dro hjem for å studere. Etter en knapp måned på skolebenken ringte Haugesund.

25-åringen har aldri angret på at han reiste sørover for å følge fotballdrømmen, men høsten 2010 var han sliten av livet på reise.

Et mislykket opphold i Treviso ble avløst av en tøff tid i tredjedivisjonsklubben Lecco. Låneoppholdene på veien ga ulike erfaringer: Tre måneder i belgiske Namur sto i sterk kontrast til mesterligaspill og the double med islandske FH, men tilbake i Lecco bestemte han seg: Han ville hjem.

Søderlund flyttet tilbake til Haugesund, ble tatt tilbake av Vard, og begynte å studere idrett ved høgskolen i Stord.

- Jeg hadde ikke tenkt å gi meg helt, men jeg ville hjem og slappe av. Jeg savnet familien, venner, jeg ville gjøre noe annet, forteller han til Dagbladet.

Oppdaget på gata
Da hadde han jaget proffdrømmen siden han ble oppdaget på gata på ferie i Romania som 15-åring. Ivan Vernic het forretningsmannen som ble imponert av Søderlunds balltriksing, og ordnet kontakt med en italiensk agent og prøvespill i Lecce (med e).

Akkurat dét var tilfeldig, men det var ingenting tilfeldig ved at unge Søderlund var ute med kula.

- Det var bare fotball med ham, forteller pappa Geir Søderlund på telefon fra Norge.

Han nølte ikke et sekund med å la sønnen reise til Italia da muligheten bød seg.

- Det er en egenskap han har. Han er sta, han vil få til ting, og da får han det til. Dette var noe han ønsket, det var drivkraften. Han satte seg et mål, og da er han ikke til å stoppe, sier Søderlund senior.

- Han hadde troen hele veien, og det hadde vi også. Men han var ikke gamle karen, og det har vært mye tøffe tider. Borte fra familien, borte fra familien. Det er ikke enkelt når du ikke får tillit, ikke får vist hva du kan. Han fikk jo tilbud om å være lenger i Lecco, men han ville hjem, sier faren.

Skulle trent enda hardere
Søderlund hadde gått noen uker på skolen i Stord da Haugesund ringte i desember og inviterte ham på prøvespill. Der imponerte han så mye at FKH aldri var i tvil om at de skulle tilby ham kontrakt.

25-åringen sluttet på skolen umiddelbart. Og knappe to år senere ligger han an til å starte sin andre landskamp på rad, alene på topp for Norge.

- Jeg har jobbet hardt hele tiden, men det var ikke sånn at det var så sinnssykt viktig å bli proff. Jeg reiste fordi det var gøy, selv om jeg ville bli så god som mulig. Det var for å få oppleve noe nytt, bo andre steder enn i Haugesund, som ikke er verdens navle, sier han.

- Hvor mye arbeid har du gjort på egen hånd?

- Jeg har alltid trent hardt og mye for meg selv. Men hadde jeg visst det jeg vet i dag, så hadde jeg trent enda hardere. Det jeg gjorde var jo helt uorganisert, jeg gikk ut og skjøt på mål og sånne ting. Jeg visste jo ingenting om hva som skal til for å bli god, sier Søderlund.

Og, som nevnt, han angrer ingenting. Beskjeden til andre som har lyst til å «klare det» - det er bare å gjøre det.

- Man må ikke være redd for å prøve, og dette fungerte for meg. Oppholdet i Island for eksempel, det var helt fantastisk, det morsomste jeg har opplevd. Live trundt, klubben, nivået. Jeg anbefaler alle å reise dit om muligheten byr seg, sier Søderlund.

- Vil du til utlandet igjen?

- Blir jeg god nok, så får jeg sjansen igjen. Jeg jobber så hardt jeg kan for å komme så langt jeg kan. Så selvfølgelig håper jeg det.