Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Søderlund var lagkamerat med italiensk superstjerne - nå møtes de igjen

- Det er sykt.

SUPERSTJERNE: Leonardo Bonucci har blitt en klippe i Juventus- og Italia-forsvaret, etter at han tidligere var lagkamerat med Alexander Søderlund. I fjor scoret stopperen også mot Norge på Ullevaal. Foto: Scanpix
SUPERSTJERNE: Leonardo Bonucci har blitt en klippe i Juventus- og Italia-forsvaret, etter at han tidligere var lagkamerat med Alexander Søderlund. I fjor scoret stopperen også mot Norge på Ullevaal. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): Året er 2005. Alexander Søderlund er 16 år gammel. Han står og trikser med en fotball på en strand i Romania. Kraftpluggen er på ferie med familien. Han leker seg. 

Det han ikke vet er at en italiensk mann med kontakter i Serie A-klubben Lecce står og ser på. Italieneren blir imponert. Etter hvert tar han kontakt med Søderlund og foreldrene hans. Han vil at den norske ungutten reiser til Italia på prøvespill.

Familien takker ja. Ikke lenge etter er Søderlund på plass i Lecce. Der overbeviser spissen så mye at han blir tilbudt kontrakt med Serie A-klubben. Han har fått muligheten de fleste talenter drømmer om fra de er små - men etter litt betekningstid takker han nei. 

- Det var for tidlig. Jeg hadde begynt på fotballgymnaset i Haugesund, og signert med FKH like før. Jeg hadde tro på det, forteller Søderlund til Dagbladet.

Blir kontaktet igjen Den italienske mannen Søderlund traff i Romania hadde innflytelse hos flere klubber i Italia. Og selv om Søderlund sa nei til det første tilbudet, glemte aldri italieneren talentet han hadde sett.

Tre år seinere blir tysværbuen derfor kontaktet igjen. Nok engang er det italieneren som vil ha unggutten med det store potensialet til Italia. 

- Jeg fikk tilbud om å trene med Treviso i Serie B, forteller Søderlund.

Og igjen imponerte han stort.

- Så da valgte jeg å skrive under en fireårskontrakt, sier Søderlund om det som ble starten på et bemerkelsesverdig opphold i støvellandet.

Møtet med Bonucci Søderlund er blitt 19 år gammel når han drar fra kompisene i Haugesund, hvor han spilte 2. divisjonsfotball for Vard. I Italia tar han fatt på sesongoppkjøringen med Treviso.

FORSVARSBAUTA: Leonardo Bonucci har blitt en klippe i Juventus- og Italia-forsvaret etter at han tidligere var lagkamerat med Søderlund. Her i duell med Barcelonas Lionel Messi under Champions League-finalen i mai. Foto: Scanpix
FORSVARSBAUTA: Leonardo Bonucci har blitt en klippe i Juventus- og Italia-forsvaret etter at han tidligere var lagkamerat med Søderlund. Her i duell med Barcelonas Lionel Messi under Champions League-finalen i mai. Foto: Scanpix Vis mer

Til å begynne med kan han ikke et ord italiensk, men etter hvert begynner han å plukke opp flere og flere ord. I garderoben møter han en annen unggutt.

Han er italiensk og heter Leonardo. 

Leonardo Bonucci.

Midtstopperen er like gammel som Søderlund, og er på utlån fra storklubben Inter. Sammen trener Bonucci og Søderlund side om side og spiller flere treningskamper sammen denne sommeren.

POPULÆR: Leonardo Bonucci har opparbeidet seg en heltestatus i Italia. Foto: Scanpix
POPULÆR: Leonardo Bonucci har opparbeidet seg en heltestatus i Italia. Foto: Scanpix Vis mer

- Han var lett å få øye på. Han var ung, sånn som meg, men likevel en av de beste spillerne på laget. Jeg husker han var veldig profesjonell og seriøs. Han var en rolig, hyggelig type, minnes Søderlund. 

- Det er sykt Noen måneder seinere, like før seriestart i Serie B, blir Søderlund leid ut til en belgisk klubb. Det viser seg å bli siste gangen han er lagkamerat med Bonucci, men i årene som går gjør den italienske unggutten seg mer og mer bemerket på den internasjonale fotballscenen.

Via Treviso går Bonucci på et nytt lån i Pisa, før han ender opp i Juventus etter et opphold i Bari. I Juventus etablerer stopperen seg raskt som en av lagets beste spillere. Med keeperlegenden Gianluigi Buffon bak seg og stoppermakkeren Giorgio Chiellini ved siden av seg danner Bonucci Italias beste forsvar.

Fra 2010 til 2014 vinner Juventus fire strake seriemesterskap. Samtidig blir Bonucci en klippe på det italienske landslaget, og spiller blant annet EM-finale mot Spania i 2012. 

Tilbake i Norge sitter Søderlund og ser på tv og tenker: «Han der har jeg spilt med».

UNGGUTT I TREVISO: Som 19-åring skrev Alexander Søderlund en fireårskontrakt med den italienske Serie B-klubben Treviso. Det er ikke vanskelig å se hvem han er på dette bildet. Foto: Privat
UNGGUTT I TREVISO: Som 19-åring skrev Alexander Søderlund en fireårskontrakt med den italienske Serie B-klubben Treviso. Det er ikke vanskelig å se hvem han er på dette bildet. Foto: Privat Vis mer

- Det er ganske kult, synes han selv.

- Det er jo sykt. Jeg visste jo at han var god, men jeg trodde aldri at han var god.

Gjenforenes For Søderlund er det fascinerende hvordan de to tidligere lagkameratene har fått to vidt forskjellige karrierer. Han går likevel med på at han ikke har gjort det så verst han heller. 

Som toppscorer i Tippeligaen og en viktig brikke på landslaget har Søderlund oppnådd mer enn de fleste norske fotballspillere. 

Tirsdag kan han også få muligheten til å mimre litt sammen med Bonucci når lagene møtes i Roma. Det er en kamp Søderlund så seg ut for lenge siden. Han har lyst til å imponere sine italienske venner en gang til. Samtidig er han litt usikker på om Bonucci husker ham.

TITTELGROSSIST: Bonucci har vunnet serien med Juventus de fire siste sesongene. Her feirer han cupgullet i mai. Foto: Scanpix
TITTELGROSSIST: Bonucci har vunnet serien med Juventus de fire siste sesongene. Her feirer han cupgullet i mai. Foto: Scanpix Vis mer

- Det er jeg veldig spent på, faktisk. Vi får nesten se på kampen, men de får nok uansett beskjed om at jeg har vært i Italia hvis jeg spiller.

- Hvordan tror du det blir å spille mot Bonucci?

- Det blir tøft. Han er en tøff spiller, men jeg vet at jeg kan hamle opp med de fleste stoppere i dueller. Så jeg tror det kan bli like hardt for ham som for meg. Jeg har jo driblet han før, så jeg kan jo klare det igjen, sier Søderlund og smiler.

KLAR FOR BONUCCI: Under et av landslagets pressetreff på Lillestrøm delte Alexander Søderlund Italia-historien sin med Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLAR FOR BONUCCI: Under et av landslagets pressetreff på Lillestrøm delte Alexander Søderlund Italia-historien sin med Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
HAR SPILT EM-FINALE: Bonuccis Italia tapte mot Spania og David Silva i 2012. Foto: Scanpix
HAR SPILT EM-FINALE: Bonuccis Italia tapte mot Spania og David Silva i 2012. Foto: Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!