GA OVERLEVELSESRÅD: Kjetil Rekdal var medvirkende til at Sogndal la om formasjonen sin og ble Tippeligaens gjerrigste lag. - Kjetil skal ha sin del av æren for dette, sa Sogndal-trener Harald Aabrekk etter at tippeligakontrakten ble sikret i går. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
GA OVERLEVELSESRÅD: Kjetil Rekdal var medvirkende til at Sogndal la om formasjonen sin og ble Tippeligaens gjerrigste lag. - Kjetil skal ha sin del av æren for dette, sa Sogndal-trener Harald Aabrekk etter at tippeligakontrakten ble sikret i går. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

Sogndal hyller Rekdal etter at plassen ble reddet

AaFK-treneren får sin del av æren.

(Dagbladet): Sogndal var en opplagt dumpekandidat i Tippeligaen før sesongstart, men takket være Vikings seine utlikningsmål mot Start i går kunne jubelen slippes løs i saftbygda:

De har et tippeligalag også i 2012.

Det var det neppe mange som trodde da de sto med ett poeng på de fem første kampene, og lå på en klar jumboplass. Etter halvspilt serie lå de fortsatt sist.

Men med Tippeligaens gjerrigste forsvar greide trener Harald Aabrekk og Sogndal å komme seg opp fra nedrykkssumpa. Én serierunde før slutt har ingen sluppet inn færre mål (30), og da får det så være at ingen har scoret færre heller (22).

Tok grep etter Rekdal-prat
Overfor Bergens Tidende trekker Aabrekk fram en hittil ukjent støttespiller, som har medvirket til snuoperasjonen: Aalesund-trener Kjetil Rekdal.

- Jeg og Kjetil ble enige om at skulle vi greie dette, skulle Sogndal berge plassen, så måtte vi holde nullen. Vi la om taktikken (til 5-4-1), og det må jeg på mange måter takke ham for. Kjetil skal ha sin del av æren for dette, og jeg må takke ham, en god kompis, for at vi tok tidlig grep og endret formasjon, sier Aabrekk.

Han gir seg i Sogndal etter denne sesongen, men i går var han en meget lykkelig mann.

- Det føles utrolig bra, sier han til Bergens Tidende.

Aabrekk og Rekdal tok en god prat etter at Aalesund hadde slått Sogndal 1-0 i den femte serierunden. I de tre påfølgende kampene plukket Sogndal faktisk sju poeng, før framgangen stoppet opp litt igjen.

I høst har de sanket poeng jevnt og trutt, og når plassen er reddet er det av underordnet betydning at Sogndal neppe har vunnet så mange fotballhjerter for fotballen sin.

- Harald er en god kollega
Kjetil Rekdal takker for de vennlige ordene fra trenerkollegaen, men toner ned sin egen betydning.

GLAD AABREKK: - Det føles utrolig bra, sier Aabrekk om å redde plassen med Sogndal. 
Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix
GLAD AABREKK: - Det føles utrolig bra, sier Aabrekk om å redde plassen med Sogndal. Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix Vis mer

- Vi snakket litt etter 1-0-seieren i Ålesund. Jeg oppmuntret ham vel, gjorde det klart at det ikke var over, selv om de bare hadde tatt to poeng på seks kamper eller hva det var. Men Sogndal har jo ordnet dette selv, jeg har ikke ordnet dette med taktikken deres. Men Harald er en god kollega, og en god kompis, og han har gjort en god jobb, sier han til Dagbladet.

- Var det du som foreslå at de skulle legge om til 5-4-1?

- De prøvde det jo litt mot oss en stund, men det hadde vært litt fram og tilbake. Men jeg er helt klar på det, at Sogndal hadde ikke berget seg uten å spille kynisk og gjerrig. Det at Sogndal berget plassen må regnes som en kjempesuksess for dem.

- Du får litt av æren?

- Det er kjekt at han sier det, selvfølgelig. Men det var bare en vanlig samtale etter en fotballkamp, ikke noe mer enn det. Harald og jeg hadde jo nesten et år sammen i Vålerenga, og snakker sammen når vi treffes, sier Rekdal, som avviser at han snakker mye med andre trenere i Tippeligaen.

Selv kan Rekdal se tilbake på nok en god Aalesund-sesong, der det åpenbare høydepunktet var 2-1-seieren over Brann i cupfinalen. I serien har det derimot gått tråere - og selv med seier mot Brann i siste kamp kan de ikke bli bedre enn nummer ni.

- Det som har ødelagt for oss er det som skjedde i midten, i sommer, vi har tatt mye poeng i starten av sesongen og mot slutten. Vi hadde vært med og kjempet om medalje uten e-cupen, det mener jeg. 40 poeng var målsetninga før sesongen, og det har vi klart. Men vi mistet en del offensiv kraft før sesongen, og de foran har vi ikke klart å erstatte. Vi er fire poeng bak VIF og seks bak RBK, gullkandidater, så så gærnt er det ikke. Vi har fått en tittel (cupgull), og spilt i Europa med god suksess. Men vi er ikke fornøyd med niendeplass, det er vi ikke, sier Rekdal til Dagbladet.

KYNISK FOTBALL: Tore Andre Flo (t.v.), Ulrik Flo og Sogndal har bare scoret 22 mål på 29 kamper, men takket være beskjedne 30 baklengsmål holdt det til å spille i Tippeligaen også i 2012. 
Foto: Tor Yttri / Scanpix
KYNISK FOTBALL: Tore Andre Flo (t.v.), Ulrik Flo og Sogndal har bare scoret 22 mål på 29 kamper, men takket være beskjedne 30 baklengsmål holdt det til å spille i Tippeligaen også i 2012. Foto: Tor Yttri / Scanpix Vis mer