Sogndal-treneren skråsikker: Brann taper siste kamp

Møter formlaget Haugesund.

BERGEN (Dagbladet): Hvis Rikard Norlings vinterspådom om Brann-gull hadde slått til, ville feiringen trolig ha skjedd i går kveld. Og Brann Stadion var da også fullsatt av folk som mente bare hjemmeseier var godt nok. Men de var ikke der for å se gullet komme hem. De var der vel vitende om at tap for Sogndal ville bety nedrykk.

Den siste uka har det falt så mange avspiste neglebiter ned i byens regntunge avløp at rørene truet med å gå tett, men med 2-1 over Sogndal er optimismen styrket. Og nå vet Bergens nervøse befolkning at laget deres kan levere under press.

- Er dette ditt største øyeblikk her på stadion?

- Ja, i det perspektivet er det jo det. Det var en viktig kamp, og det blir en akkurat like viktig bortekamp mot Haugesund. Men det er noe med det, sier Brann-trener Rikard Norling til Dagbladet, og fortsetter:

- Det var smekkfullt, det var mange reportere til stede, til og med lørdagstreningen var godt besøkt - og det er ikke vanlig, skal jeg si deg - så det var noe på gang. Da blir det litt sånn: Det er slik det skal være. Inntil man kommer på at det er snakk om nedrykksstrid.

Kontrasten er tilsynelatende enorm for mannen som for ett år siden vant seriegull i Sverige med Malmö. Men han ser det ikke sånn selv:

- Inni meg var det faktisk nesten eksakt samme følelse før Sogndal-kampen som da jeg i fjor kjempet om gull med Malmö. Jeg gliste for meg selv da jeg ankom stadion. At det bare skulle være tomt her, med halvfull arena og at kampen ikke hadde noe å si - det hadde føltes litt grått, sier svensken til Dagbladet.

Brann er klare for kvalifisering dersom de slår Haugesund. Skulle det ende uavgjort, må Sogndal vinne med tre mål eller mer hjemme mot Stabæk for å gå forbi.

Tror Brann taper
Sogndal-trener Jonas Olsson tror imidlertid ikke de trenger å tenke på målforskjellen. I intervjusonen etter oppgjøret på Brann Stadion kom han med følgende saftige erklæring før de nedrykksavgjørende kampene:

- Jeg tror vi slår Stabæk. Og at Brann taper.

- Du tror Haugesund er for sterke for Brann?

- Ja, det tror jeg.

- Hvorfor?

- Det er litt historikk med i bildet her. Vi har aldri tapt i Haugesund, I hvert fall ikke i mine år i Sogndal. Vi har ikke sluppet inn mål en gang. Men det er noen andre som har hatt det vanskelig der. Så jeg tror det blir vanskelig for Brann.

Høstlaget Haugesund
Konfrontert ved Olssons dystre spådom, svarer Rikard Norling:

- Det får være hans funderinger. For meg er det ekstremt viktig å jobbe inn mot å få ut mest mulig mot Haugesund.

Men Olsson har rett i at mange har slitt i Haugesund. Brann, for eksempel. Rødtrøyene har ikke vunnet der en eneste gang siden Jostein Grindhaug ble FKH-trener, og på de siste seks rundene i høst har Haugesund tatt 15 poeng av 18 mulige. Det er akkurat samme fangst som det andre store formlaget de siste ukene - Rosenborg.

- Vi får håpe at vi har et par ekstra prosent å gi i forhold til Haugesund, for de har berget plassen. Det har ikke vi, sier banens bestemann i går, Jonas Grønner.

- Vi har ikke klart noe som helst ennå, sier Rikard Norling, og påpeker:

- Vi kan fortsatt rykke ned. Men vi har skaffet oss en mulighet til å fikse alt selv. Vi har sjansen til å gjøre en superprestasjon igjen neste helg, og det er også det som kreves.