Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Søk OL igjen!

PARK CITY (Dagbladet): - Jeg oppfordrer Lillehammer til å samle seg om en ny OL-søknad snarest mulig, sier Dæhlie til Dagbladet. Han støttes av selveste Lillehammer-kongen, Johann Olav Koss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjørn Dæhlie, som har vært med på olympiske leker i Canada, i Frankrike, i Japan og på Lillehammer, er klinkende klar i sin dom:

- Ingenting kan måle seg med det vi fikk oppleve på Lillehammer. Jeg er overbevist om at det arrangementet satte spor etter seg verden over.

- Overalt jeg har vært, forteller folk meg stadig om Lillehammer. Hvordan de husker stemningen, de flotte TV-bildene, alle menneskene, alle fargene, de spennende konkurransene.

- Vi imponerte en hel verden med det vi gjorde, sier Dæhlie.

Få sporten hjem

Bjørn har gått olympiske skirenn for svært glisne tribuner både i Japan og Frankrike. Hvordan det blir her i USA vet han naturlig nok ikke, men at stemningen i Soldier Hollow vil overgå festen på Birkebeineren? Glem det.

- Å arrangere OL i Norge er jo som å få sporten hjem igjen, sier Bjørn.

- Det var her det begynte. Om det var i Morgedal eller Trysil vet jeg ikke, men skisporten er jo på en måte norsk, sier Dæhlie, som påpeker at det i dag er veldig mange norske barn og unge som går på ski.

- Jeg er overbevist om at dette i alle fall delvis er et resultat av OL på Lillehammer. Av det fokuset og den nasjonale følelsen vi opplevde der. Lillehammer-OL bidro til at folk fikk lyst til å gå på ski.

- Men ting har lett for å falle tilbake til det normale ganske fort. Jeg tror et nytt olympisk mesterskap på Lillehammer vil bidra til at norsk vinteridrett blomstrer ytterligere, sier Bjørn Dæhlie til Dagbladet.

I 2014?

Lillehammer kan tidligst få tildelt lekene i 2014.

Johan Olav Koss støtter Dæhlies initiativ helhjerta. Koss vant tre OL-gull på Lillehammer, og gjorde seg udødelig som den største norske skøytekongen på hjemmebane siden Hjallis i 1952. Som en av to norske IOC-medlemmer sitter han nå i posisjon med makt til å drive fram en norsk søknad.

- Jeg tror det ville være kjempemessig å få OL tilbake til Norge og Lillehammer, sier Koss til Dagbladet.

Han håper ideen får full støtte i Norge.

- Om det blir enighet i Norge om å kjøre en søknadsprosess mot IOC om å få OL tilbake i 2014, vil jeg være med på å støtte det fullt ut.

Men en forutsetning for å lykkes er støtte fra den norske stat.

- Styresmaktene må vise interesse, sier Koss.

Billig OL?

OL i Salt Lake City koster ifølge Koss temmelig nøyaktig 1,9475 milliarder dollar. Koss tror det lar seg gjøre å arrangere OL på Lillehammer til brøkdeler av denne summen.

- Jeg tror at man kan arrangere OL på Lillehammer uten så høye kostnader. Gjenbruk av anlegg er veldig bra, sier Koss.

Men ikke alle i IOC-systemet er enige.

- Det er også mange som mener at det er positivt at nye byer får utvikle seg, sier Koss.

- God idé

Også Espen Bredesen tenner for fullt på ideen om et nytt OL på Lillehammer i 2014.

- Dette er en kjempeidé. Hadde vært fenomenalt gøy å få OL tilbake i 2014, sier Bredesen, som vant OL-gull i liten bakke i 1994.

- Anleggene der viste seg å være glimrende for OL. Det hadde vært morsomt å få oppleve folkehavet og om mulig det fantastiske været en gang til - uten å være på jobb.

OL 1994: Offisiell OL-plakat fra Lillehammer.
Hele Norges coronakart