SØKER SYKLISTER: Forskere i Nederland er på jakt etter 48 sunne og godt trente mannlige syklister mellom 18 og 45 år til et eksperiment som skal vare over 12 uker. Bildet er en illustrasjon. Foto: AFP / MARWAN NAAMANI / NTB Scanpix
SØKER SYKLISTER: Forskere i Nederland er på jakt etter 48 sunne og godt trente mannlige syklister mellom 18 og 45 år til et eksperiment som skal vare over 12 uker. Bildet er en illustrasjon. Foto: AFP / MARWAN NAAMANI / NTB ScanpixVis mer

Søker syklister til dop-eksperiment. Vil gi godt trente menn EPO

Nederlandske forskere vil komme til bunns i saken.

(Dagbladet): Forskere i Nederland er på jakt etter 48 sunne og godt trente mannlige syklister mellom 18 og 45 år til et eksperiment som skal vare over 12 uker fra april til juni i år.

Eksperimentet går ut på å finne ut om erytropoietin (EPO) har en prestasjonsfremmende effekt på profesjonelle syklister.

Som deltaker vil du derfor få tilført EPO i kroppen.

EPO er et forbudt stoff som stimulerer produksjonen av røde blodceller. Når det er lite oksygen reagerer kroppen ved å produsere signalhormonet EPO (som dannes naturlig i nyrene) som så fører til at det dannes flere røde blodlegemer. Det havnet på lista over forbudte stoffer i 1990.

Centre for Human Drug Research (CHDR) mener at det ikke er bevist at EPO fremmer prestasjonen til profesjonelle syklister. Det skriver de i et lengre innlegg.

«Omfattende litteratursøk viser at det ikke har vært tilstrekkelig forskning på effekten av EPO for syklister», står det blant annet i innlegget.

«Vår konklusjon er derfor at det ikke er bevist at EPO har en prestasjonsfremmende effekt på profesjonelle syklister. Denne studien bør få klarhet i saken», står det videre.

Sykle opp fjell Deltakerne som blir plukket ut vil få opplæring, bli testet og forsket på underveis. Undersøkelsen skal finne sted fra mars til juni. Deltakerne får tilført enten EPO eller placebo totalt 15 ganger. Åtte ganger skal de få EPO.

15 ganger skal deltakerne skal gjennom en tretimers treningsøkt. På et tidspunkt skal de også sykle den 150 kilometer lange turen opp fjellet Mont Ventoux. Som belønning får de rundt 860 euro for forsøket (snaut 8200 norske kroner).

Men dersom du nå har planer om å søke, er det en hake.

«På grunn av den massive responsen fra utlandet må vi påpeke at vi bare kan tillate deltakere som forstår og snakker nederlandsk», står det i innlegget.

Tok EPO 1997 var Mads Kaggestad med på et forskningsprosjekt i regi av dopinglaboratoriet ved Aker sykehus, i samarbeid med Norges idrettshøgskole. Målet var å finne en metode for å avsløre EPO. Kaggestad fikk selv tilført EPO i kroppen.

- Det var ti som fikk EPO og ti som fikk placebo. Jeg opplevde en generelt god form. Jeg var ikke i naturlig toppform da. Jeg fikk ikke noen formutløsning, men det har jo noe med tiden på året å gjøre. Jeg restituerte meg raskere og melkesyra kom seinere, sier Kaggestad.

Forskerne i Nederland er ute etter godt trente utøvere. Det samme var de som ledet forskningsprosjektet som Mads Kaggestad deltok i.

- Hvis ikke ville variasjonene blitt så mye større. Det er lettere å få en dårlig trent utøver til å få bedre resultater bare ved å trene. For at forskningen skal bli mest mulig nøyaktig, søker de godt trente utøvere, sier Kaggestad.

Ikke i tvil Han stusser litt på at forskerne bruker manglende dokumentasjon som argumentasjon for å gjøre eksperimentet. Kaggestad er overbevist om at EPO har en prestasjonsfremmende effekt.

- At EPO har en prestasjofremmende effekt er ikke noe å diskutere en gang. Jeg er ikke i tvil i min sjel om at EPO har effekt. Hvor stor effekten er vil variere. Det vil være mange variabler som spiller inn i forhold til hvor stor effekten blir. Brukes det helt optimalt for en bruker som er på et stadie hvor EPO kan gi effekt, så tror jeg det har opp mot ti prosent økt effekt, sier Mads Kaggestad til Dagbladet.

Kaggestad var ferdig med sesongen da han deltok i forskningsprosjektet. Han hadde selv rundt ti prosent bedre effekt i perioden han brukte EPO.

- Det var ikke utelukkende EPO. Det kan ha vært treningseffekten. At jeg var utenfor sesong, og at det kom i en opptreningsperiode, sier Kaggestad.

Da Kaggestad deltok i EPO-eksperimentet var målet å påvise effekten av EPO og bruke testresultatene for å finne en EPO-test som ikke var utviklet på den tiden. Kaggestad mener fortsatt slike eksperimenter er viktige.

- Jeg er positiv til forskning for å forstå og lage metoder på ting. For å komme videre. Så lenge det er full åpenhet om det forskningsprosjektet, hvem som er med og hvilke premisser som er lagt, sier Kaggestad. 

Kaggestad fikk konkurranseforbud helt til blodverdiene hans var nede på et normalt nivå. EPO har prestasjonsfremmende effekt i opptil fire uker, etter at en utøver har sluttet å bruke det.

 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram