Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Søkkrik på tap

Anna Kournikova taper på tennisbanen, men pengene renner likevel inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NAVN: Anna Kournikova (20).

HVOR: Los Angeles.

SAK: Gjennomlever en marerittsesong på tennisbanen. Men hvem bryr seg? For nå er Annas Acapulco-kalender for 2002 i butikkhyllene, og pengene renner inn.

For sjøl om Anna ikke fyller tv-ruta i frekke tennisantrekk denne høsten, får vi henne via treningsvideoer, sladderpresse, reklamekampanjer og de kontinuerlige e-postbildene.

Det gjør ikke noe at Anna har slitt med en skade og bare vunnet noen få kamper denne sesongen.

For Anna behøver ikke å vinne. Hun behøver bare å smile for å fortsette karrieren. Det er alt vi krever for å dyrke henne.

Og for at hun skal fortsette å rake inn kontanter.

Ifølge tv-kanalen ESPNs prognoser kommer Anna til å tjene over 130 millioner kroner i år, hvorav bare to prosent er premiepenger.

- Interessen for Anna har ikke forsvunnet til tross for at hun ikke har spilt så mye. Media er fortsatt interessert i den minste ting hun gjør, sier Alex Briggs i Adidas' tennisdivisjon.

Hvordan er dette mulig? Å tape tenniskamper og fortsatt bli søkkrik på sporten?

Ettertraktet: Ta en titt på bildet, og du har halvparten av forklaringen. Anna er en fotomodell med racket. Og guds gave til markedsføringsgribbene.

- Anna beviser at du ikke behøver å hevde deg like mye som du må være veldreid, både bokstavelig og figurativt, sier David Carter som er direktør i markedsføringsfirmaet The Sports Business Group.

- Akkurat som når det gjelder Jennifer Lopez og Britney Spears er ikke talent det viktigste lenger. Det er innpakningen som er viktig, legger Carter til.

Og Annas innpakning selger. I en amerikansk markedsundersøkelse rankes Anna på fjerdeplass over sponsorenes mest ettertraktede idrettsutøvere. Bare Tiger Woods, Michael Jordan og Lance Armstrong er foran på lista.

Overgår tennis: Og Anna gir sponsorene valuta for smilene.

Bh-fabrikanten Berlei doblet salget etter at de trykte et Anna-bilde på innpakningen av sin «bare ballene skal sprette»-bh.

Nettstedet Lycos fikk triplet deltakerantallet i sin drømmeliga i fotball etter at Anna symboliserte ordet «drømme».

Og Alex Briggs hos Adidas forklarer hvorfor selskapet har en avtale verdt opptil 450 millioner kroner over seks år.

- Anna overgår tennis. Hun lokker ikke bare tennisforbrukeren, men også dem som ikke er interessert i sporten, både menn og kvinner.

Og han rører ved det magiske ved Anna - hun er tredimensjonal:

1. Hun har utseendet.

2. Hun er idrettsutøver (noe som skaper et sunt og attraktivt image).

3. Hun har en mystisk personlighet som gjør folk nysgjerrige.

Mystikken skapes blant annet av den russiske aksenten, adopterte datavirus, klesstilen, gifteryktene med det russiske hockeylandslaget og påståtte bånd til den russiske mafiaen.

Media har for lengst gitt opp å bryte gjennom Annas kalenderfasade for å få klarhet i hva som er sant eller ikke.

Fordelaktig med skader: Men ikke tro at noe du hører om Anna er tilfeldig. Imaget formes nøye av markedsføringsselskapet Octagon. President og Anna-agent Phil de Picciotto har blitt rik på Anna-effekten.

Og han er ikke bekymret for at skadene og den dårlige formen skremmer bort sponsorene.

- Alle selskapene hennes forstår at avtalene skal vare en lang karriere, og alle skjønner at skader vil oppstå, sier de Picciotto.

Han forteller at Anna har vært ekstra etterspurt denne sesongen fordi hun har vært skadd.

- Mange ser at hun ikke spiller, og tror at hun kan ha tid til å gjøre noe for dem, sier de Picciotto, som legger til at skadeavbrekk faktisk kan være fordelaktige for tennisspillere.

Hvis du heter Anna Kournikova.

Men de Picciotto sier ikke noe om ryktene om Annas giftermål med Sergej Fedorov ble satt ut for å holde interessen oppe.

Ryktene viste seg sjølsagt å være falske. For en gift Anna kan bli vanskelig å svelge for Annaholikere.

Derfor bor 20-åringen fortsatt sammen med foreldrene Alla og Sergej i Miami. Opphavet har hele tida vært sentrale i datterens støtteapparat, og satte også i gang karrieren.

Proff 15-åring: Moskva-jenta begynte nemlig odysseen til livet som tennismodell allerede da hun var fem.

Da solgte mamma og pappa Kournikova familiens tv for å kjøpe julepresang til datteren: en tennisracket.

Savnet av sovjetisk fjernsyn på midten av 80-tallet var høyst sannsynlig verdt dollarsedlene familien Kournikova nå bader i.

Da Anna var ni år ble hun oppdaget av agentbyrået IMG, og før hun var tolv ble hun sendt til Nick Bollitieris tennisfabrikk i Florida.

Hun debuterte på profftouren da hun var 15, og markerte seg allerede i sin første grand slam-turnering i US Open i 1996. Og da hun nådde semifinalen i Wimbledon året etter, hadde Anna smilt seg inn i folks hjerter.

Anna Kournikova:

  • Født: 7. juni 1981.
  • Bosted: Miami.
  • Høyde: 173 cm.
  • Vekt: 55 kilo.
  • Anslått inntekt i 2001: Ca. 130 mill. kroner.
  • Proff-titler: 0.
  • Ranket: 35 i verden.

  • Sponsorer: Adidas, Berlei, Lycos, Pegaso (meksikanske mobiltelefoner), Yonex, Omega.

Og nå er Anna altså rukket å bli en 20 år gammel multinasjonal millionbedrift. I fjor tjente Anna 108 millioner kroner i sponsorinntekter. Og i år blir det mer. Ikke dårlig når du er ranket som nummer 35 i verden.

Så hvem er jenta bak smilet og pengene?

De som omgås henne har ikke bare gode ord å si.

Utålmodig, egoistisk, forfengelig og vanskelig er ord som ofte blir brukt om Anna.

Men den kritikken preller like raskt av Anna som på hennes tilhengerskare.

Feminin: På spørsmål om hvorfor hun ikke bryr seg mer om tennisen enn sitt utseende, så hun kan ta opp kampen med Williams-søstrene, svarer hun:

- Tennis er det viktigste for meg. Men jeg hater musklene mine. Jeg er ikke Venus Williams, jeg er ikke Serena Williams. Jeg er feminin. Jeg vil ikke se ut som dem.

Anna er ikke bestevenninne med Williams-søstrene.

Og Anna har lang erfaring med å stå foran speilet.

- Siden hun var en liten jente har hun trodd at hun er den beste og vakreste, bekrefter barndomsvenn og tenniskollega Marat Safin.

Og det har hun også fått en hel idrettsverden til å si seg enig i.

Det eneste beviset på at Annas popularitet kan være synkende er nedgangen i antall Internett-søk. Hun har rast fra en 20. plass på forsommeren til en 43. plass på Lycos' mest populære søkeord. Og er grundig slått av Osama bin Laden som for tida topper lista.

Anna ønsker sjølsagt å klatre på de rankingene hun kan, og har gjort det klart at tennisen blir det viktigste i framtida. Og snart kommer også den første turneringsseieren, tror Anna.

- Det er mange gode spillere som ikke har vunnet noen turnering, sjøl om de spiller bra tennis. Min tid kommer. Jeg er bare i begynnelsen av karrieren, sier hun.

Ikke Bond: Og tenk om Anna Kournikova faktisk begynner å vinne. Hvor stor kan hun bli da?

Det vil i så fall kreve at hun kutter ut noen utenomsportslige aktiviteter.

Og overfor Los Angeles Times avviser hun nå at hun skal være med i den neste James Bond-filmen.

- Bond-jenter må gjøre mange tøffe greier. Og jeg tror ikke jeg er fysisk klar til å gjøre det, sier Anna.

Kan det være et slag i sportslig karriereretning?

Anna-kalenderen kommer nok ganske sikkert til å trykkes de neste åra, samme hva hun bestemmer seg for.

Og dersom din lokale bokhandel er utsolgt for 2002-kalenderen, så bare slapp av. Bare gå til Annas nettside kournikova.com. Det er allerede solgt over en halv million eksemplarer.

Inntektene av salget går til en god sak. Kilder: ABC, ESPN Magazine, Kournikova.com, Octagon, Los Angeles Times, Fox Sports, Sports Illustrated, Fortune, MSNBC, Lycos, Reuters.

MILLIONBEDRIFT: Det er ikke på tennisbanen at Anna Kournikova gjør det stort: Denne sesongen har vært et mareritt for den 20 år gamle stjernen. Bare én prosent av inntektene på svimlende 130 millioner kroner er premiepenger.
UNG DEBUTANT: Anna Kournikova debuterte som proff tennisspiller da hun var 15, og markerte seg allerede i sin første grand slam-turnering i US Open i 1996. Men hun har aldri vunnet noen av de store turneringene.
Hele Norges coronakart