Soko vil senke VIF igjen

Lyn har ikke tapt mot Enga på 25 år.

(Dagbladet.no:) Den forrige kampen mellom Lyn og Vålerenga var bare fire minutter gammel. Da dempet Tomasz Sokolowski (20) ballen på 6-7 meter, og skjøt i mål på halv volley.

Det ble kampens eneste mål, og Vålerenga klarte ikke å jage bort Lyn-spøkelset.

- Det var veldig kult sist, og deilig å sørge for at de måtte suge på den sure karamellen enda lenger, sier Sokolowski til Dagbladet.no.

Snart 25 år

Det resultatet betød at Vålerenga ikke våknet opp fra Lyn-marerittet. De blårøde har ikke slått Lyn siden 29. juli 1981. Da var ikke en gang Tomasz Sokolowski født.

- Jeg vet egentlig ikke hvorfor det er slik, men det er noen sånne oppgjør i Norge. Stabæk har hatt et godt tak på Rosenborg, og Brann hadde et godt tak på oss før vi slo dem på Ullevaal i fjor, sier Soko.

Siden Lyn-debuten i 2003, har han spilt seks seriekamper mot Vålerenga på rad. Disse har endt med uavgjort på hjemmebane og tre seire på bortebane.

Skjønt, det er ikke stor forskjell på hjemme og borte i Tippeligaens eneste byoppgjør, siden begge spiller på Ullevaal. Mandag møtes de igjen.

KLAR TIL KAMP: Her er Tomasz Sokolowski i duell med Vålerenga-spillerne Christian Grindheim og Freddy dos Santos. Foto: SCANPIX
KLAR TIL KAMP: Her er Tomasz Sokolowski i duell med Vålerenga-spillerne Christian Grindheim og Freddy dos Santos. Foto: SCANPIX Vis mer

Gjør som vanlig

- Vi forbereder oss til kampene mot Vålerenga som vi gjør til alle kamper, men vi merker jo at det er en ekstra stor kamp. Ikke minst for supporterne, sier Sokolowski.

Siden 81-seieren til VIF har Lyn fem seire, og tre kamper har endt uavgjort. Det er vanskelig å svelge for VIF-fansen. Lyn-supporterne smiler tilsvarende bredt, og før fjorårets kamp hadde de et tribunearrangement som ga klar beskjed til Oslo Øst: «8831 rød-hvite dager. Derbyspøkelset svikter oss aldri!»

Nå kan du plusse på drøye 190 dager til.

- Det er utrolig pulserende å spille de kampene, som har en voldsom intensitet. Det er deg, ballen og 20 000 mennesker, forteller Soko.

Forberedt på kynisme

- Hvordan blir kampen på mandag?

- Det blir helt sikkert jevnt. Nå vet jeg ikke hvor god banen er på Ullevaal nå, men hvis den er dårlig kan det fort bli kynisk, mye direktespill og litt krig.

Soko vil senke VIF igjen

Selv om det er påske bør det bli en god ramme rundt kampen, med masse folk og skikkelig fotballstemning.

- Det er veldig mye prestisje i disse kampene, en «hatkamp». Forhåpentligvis fortsetter trenden med Lyn-seier, sier midtbanespilleren.

I serieåpninga spilte 12 av 14 lag uavgjort. Det betyr at serien nærmest starter på null igjen 2. påskedag. Lyn spilte 0-0 borte mot Start, og Vålerenga 0-0 hjemme mot Odd.

- Det passer oss bra med mye avgjort i de andre kampene, så lenge vi vinner hjemme. Jeg tror det blir veldig jevnt i år, sier Sokolowski til Dagbladet.no.